Vihjeet 27.11.2023

26.11.2023

Lähtö 1 – A: 6 B: 7,4,5,3,1

6 Olympia Luxi kohtaa sopivan näköisen vastuksen ja on tiukasti kiinni neljännessä peräkkäisessä voitossa. Tamman tuorein ykkössija irtosi 800 metrin kirillä helposti, ja vauhti oli maalin kohdalla vielä selvästi kiihtymään päin. Kolmevuotias kehittyy starttien myötä edelleen. 7 Northwind Magna teki Seinäjoella positiivisen suorituksen kolmannesta ulkoa ja olisi saattanut osallistua voittomatsiin ilman reilu sata ennen maalia tullutta haparointia. Kaksi takamatkaa pienessä lähdössä ei ole kovin suuri haitta. Viimeksi keulan rinnalla juossut 4 Chiaro Luna ei pystynyt vastaamaan parhaiden vauhtiin, kun tempo kiristyi viimeisellä takasuoralla. Taipuminen näytti enemmän henkiseltä kuin fyysiseltä, eikä tammaa kannata tuomita yhden startin perusteella.

Lähtö 2 – A: 12,4 B: 9,2,10,5,7,13,1,6,8
12 Hetimite nousi Muhos-ajossa kirikaistalle jo 1600 ennen maalia ja menetti kahden laukan myötä menestyssaumansa. Ruuna oli mukana kolmostaistossa ennen toista hyppyään, ja suoritus oli sinänsä positiivinen. Nyt starttiväli on lyhyempi, joten parannusta on lupa odottaa. 4 Wiia sai viimeksi onnistuneen sisäratajuoksun ja eteni kiripuolikkaalla kolmen hevosen voittomatsiin. Tamma on suorittanut luotettavasti, mutta kaipaisi hieman lisää puristusta maalisuoran kamppailuihin. Totosijaan on hyvät saumat tässäkin porukassa. 9 Rauha Dahlia ja 2 Jussix ovat hyviä hevosia voittosummiinsa nähden, mutta laukat ovat estäneet molemmilta suuremman sarjanousun. Kumpikin pystyy ehjällä suorituksella kärkipäähän.


Lähtö 3 – A: 4,1 B: 12,9,10,2,8,5,11,7,6,3

4 Börjesin joutui avaamaan Kuuma Cupin karsinnassa alle 12-vauhtia keulapaikan pitämiseksi, rauhoitti jatkossa tahtia tuntuvasti ja piti niukasti pintansa yhtä terävästi kirinyttä hevosta vastaan. Ruuna jäi pois finaalista ja palaa nyt tositoimiin reilun kuukauden tauolta. Toinen pieni epävarmuustekijä on kengät jalassa ajamisen pakko. Silti hyvistä lähtökuopista suosikki. 1 Rehabanero eteni viimeksi nopeasti toiseen ulos, antoi kärkiparin nokkia toisensa puhki kolmannella puolikkaalla ja korjasi sadon maalisuoralla. Tamma ei välttämättä pysty puolustamaan keulaa sisäradalta, mutta nopeus riittää hyvien asemien saamiseen. 12 Lapland Teno eteni Bodenissa keulaan toisessa kaarteessa ja piti pintansa varmoin ottein. Ruunan näytöt eivät ole kaukana edellä mainituista, mutta lähtöpaikka pudottaa sen B-ryhmän puolelle.

Lähtö 4 – A: 10,5,6 B: 3,7,1,8,4,2,9
10 Kotirannan Ilo palasi Kaustisella puolentoista kuukauden paussilta ja teki vahvan 1200 metrin kirin. Tamma näytti maalisuoralle tultaessa tippuvan kärkimatsista, mutta syttyi uudelleen ja eteni kolmanneksi. Kaikkien kiertäminen ei tulisi yllätyksenä. Tammaderbyn karsinnassa tarkalla juoksulla yllättänyt 5 Villihanna ei pysynyt finaalissa parhaiden kyydissä, kun tempo oli tasaisen reipas. Hevosen kunto tuli selväksi, ja vastaava suoritus voi riittää tässä voittoon. 6 Vipaliinu ei jaksanut tsempata Kaustisella perille saakka, mutta Oulussa motivaatio kesti maalipaalulle asti, vaikka kirille tuli mittaa noin 1200 metriä. Tamma on oppinut tulemaan myös toisten takaa ja pystyy kärkeen monenlaisilla juoksuilla.

Lähtö 5 – A: 3,10 B: 7,5,6,2,4,9,8
3 Endless Story rankataan ensimmäisenä, vaikka viimeksi Seinäjoella tuli tappio suursuosikkina. Tamma joutui käyttämään pussikaupalla ruutia keulojen saamiseksi, eikä pystynyt kirivaiheessa parhaiden vauhtiin, vaikka sai rauhoittaa tahtia tuntuvasti. Keulaan pääsemiseen on saumoja tässäkin, ja hintalappu tuskin on yhtä kova kuin viimeksi. 10 Claire di Quattro sortui viimeksi alkulaukkaan ja häirittiin edelliskerralla laukalle. Tamma kulki viimeksi hypyn jälkeen loppumatkan vauhdilla, joten kunto ei ole kadonnut mihinkään. Lähtöasemat antavat edun Endless Storylle. 7 Ilos Sansibar antoi viimeksi keulahevoselle painetta kolmannella puolikkaalla, mutta taipuikin lopussa itse. Ruuna oli parempi edellisiin kilpailuihin ja pystyy tässä porukassa korkealle, jos palaa tasolleen.

Lähtö 6, Toto4-1 – A: 7 B: 9,6,1,10,2,5,3,8,4
7 Pärttyl palasi Rovaniemellä kahden kuukauden tauolta pienen ja helppoon lähtöön, eikä missannut rangaistuspotkua. Ruuna ei yleensä tee kuin tarvittavan työn, ja nykykunnosta saadaan parempi kuva tässä kilpailussa. Vastus on viimekertaista selvästi vaativampi, mutta Pärttyl on voittanut tätä kovempiakin lähtöjä – ja monta kertaa. 9 Wauhti jäi toissa kerralla nasevan näköisenä pussiin ja teki Ylivieskassa kelpo suorituksen toiselta ilman vetoapua. Ruuna pystyy parantamaan edelleen, ja suosikin haastamiseen on silloin eväitä.

6 Tuurin Toivo juoksi viimeksi neljännessä sisällä, eikä löytänyt lopussa vapaata latua rintaman takaa. Voimia näytti jäävän jonkin verran talteen. Ylivieskan suoritus ei yltänyt aivan Wauhdin tasolle. Ori pystyy tässä porukassa korkealle, ja huippupäivänä jopa voittoon. 1 Salaliitto voitti Kaustisella tätä helpomman lähdön toiselta ilman selkää hallitusti. Viimeksi ruunan maksimivauhti ei yksinkertaisesti riittänyt, kun avausrinki mentiin hiljaa ja pellit avattiin sitten toden teolla. 10 Sanahelinä ei pystynyt viimeksi keulasta parhaimpaansa ja oli vaisumpi kuin parissa edellisessä startissa. Tamma pystyy kirimään sopivalla selkäjuoksulla muutaman sataa metriä terävästi.

Lähtö 7, Toto4-2, Troikka – A: 5,4,1 B: 7,3,6,8,2,10,12,11
5 Meadow de Lux eteni Seinäjoella keulaan toisessa kaarteessa ja taipui maalisuoralla sen verran, että hävisi voittajalle selvästi ja oli lähellä tippua kolmanneksi. Suoritus oli silti positiivinen, ja nopealla avaajalla on hyvät saumat päästä porukan vetäjäksi tässäkin. Ulkopuolelta lähtee pari nopeaa avaajaa, joiden taktiikka ratkaisee, kuinka vauhdikas avauspuolikas saadaan. 4 Aguero voitti viimeksi Ponsse Cupin karsinnan ulkokautta kirimällä ja teki yhden uransa parhaista suorituksista. Ruunalla on alussa laukkariski, eikä starttiin luultavasti voi sen vuoksi satsata. Sen myötä juoksun onnistuminen epäilyttää hieman.

1 Justpaymybills matkasi viimeksi neljännessä sisällä ja sai maalisuoralla kiritiloja, mutta ei päässyt käyttämään kaikkia voimiaan. Esitys oli selvästi edellistä parempi, eikä ruuna jää sisäradalta alussa muiden jalkoihin. Keulojen pitäminen silti yllättäisi. 7 Holy Mole jäi Kuopiossa voimissaan pussiin ja jatkaa pienenä arvoituksena Suomen uran toiseen kilpailuun. Ruuna vaikutti ensituttavuuden perusteella hyvältä lisältä kotimaisiin lähtöihin ja saattaa pystyä selvittämään seiskaradan lähtönopeudellaan. 3 Game Set Match on tehnyt hyvää työtä Mauri Jaaran tallista aina kun koko matka on sujunut ravilla. Taulussa näkyvä voitto tuli keulan rinnalta vakuuttavasti. Sama juoksupaikka voi olla tiedossa tässäkin.

Lähtö 8, Toto4-3 – A: 2,4 B: 9,5,8,1,6,7,3,10
A-kaksikko erottuu muista melko selvästi, vaikka mukana on pari muutakin hyvää hevosta. 2 No Limit Royalty ei saanut Rovaniemellä mitään ilmaiseksi, kun yksi vastustaja ajoi päättäväisesti keulaan. Ruuna sai kiritilat ajoissa, ja maalisuoralla liikkui vain yksi hevonen. Mauri Jaara kehui ajokkiaan vuolaasti voittajahaastattelussa, ja hyvästä syystä. Suosikki on ollut paras selkäjuoksulla, joten johtopaikalle ei välttämättä tarvitse edes yrittää. 4 Main Stage teki St Legerissä laatusuorituksen toiselta ilman selkää ja jäi Killerillä sisäratajuoksun päätteeksi pussiin. Vahvuus on orin paras valttikortti, ja kova tempo alusta alkaen voi olla hyvä keino suosikin kiriruudin kastelemiseen.

9 Anything For You avaa Ari Aatsingin väreistä ja jatkaa viime starttien perusteella hienossa kunnossa. Ruuna saalisti kesällä Suur-Hollolan nelossijan, mikä kertoo hevosen luokasta paljon. Nyt lähtöpaikat antavat edun A-kaksikolle. 5 Armani Press sai viimeksi hieman hankalan juoksun, eikä sijoitus kerro totuutta suorituksesta. Kotiradan legenda venyy aina vastuksen mukaan ja voi päästä tässä jopa keulaan saakka. 8 Leader Brodde jäi kahdessa viime startissa vaille kiritiloja ja jatkaa merkittävästi tauluaan parempana. Lähtöpaikka rasittaa niin paljon, että voitto vaatii isoja tuureja juoksunkulkuun, eli käytännössä ylikovaa matkavauhtia.

Lähtö 9, Toto4-4, Troikka – A: 6,5 B: 3,9,10,12,11,1,4,2,7,8
6 Interlude Ferm on tehnyt syyskaudella loistotyötä, ja tuoreimmassa startissa oli aika palata 75-voittajakehään. Vajaa kierros juostuna keualan edennyt ori sai lopussa kovan haasteen, mutta tsemppasi vajaan päänmitan voittoon. Lähtönopeuden puute on suosikin ainoa selkeä heikkous, mutta sitä voi paikata ajamalla aikaisin eteenpäin. 5 Capriccio d’Amore avasi Suomen uransa Ylivieskassa lupaavalla suorituksella ja voitti viimeksi keulasta haukotellen. Nopea avaaja saanee tässäkin keulat, ja kirikierroksella nähdään, kestääkö kantti suosikin jyrän alla.

Jonkun muun voitto vaatii luultavasti A-kaksikon keskinäistä kilvanajoa jo ennen kiripuolikasta. 3 Rock Vice avaa pohjoisesta käsin ja on ehdottomasti mielenkiintoinen seurattava. Ori ei kestänyt viimeksi paikkaa toisella ilman selkää, mutta teki aiemmin syksyllä pari hyvää suoritusta. Kapasiteetti riittää tällä tasolla varmasti. 9 Cod A’la Doc palasi viimeksi neljän kuukauden tauolta ja teki kovavauhtisessa lähdössä hyvän suorituksen sisäradalta. Ruuna on tottunut pärjäämään 75-tasolla ja pystyy tässäkin korkealle, jos juoksunkulku sen mitenkään mahdollistaa. 10 En Candy Till tööttäsi viimeksi tulisessa avauksessa keulaan, jatkoi toisessa sisällä ja seurasi sisärataa pitkin sen minkä pääsi. Nopeus on ehdottomasti tamman paras ase, ja takarivistä toiveissa on vetävät selät ja maalisuoralla taipuvat kärkihevoset.

Toto4-vihjesysteemit (20 / 80 riviä)

7 Pärttyl (9,6)

5,4,1,7,3 (6,8)

2,4 + 9,5 (8,1)

6,5 + 3,9 (10,12)

Troikka L7 (20 riviä)

5 – 4,1,7,3,6 – 4,1,7,3,6

Troikka L9 (20 riviä)

6 – 5,3,9,10,12 – 5,3,9,10,12

[Vihjeet: Teemu Hyvönen]