Vihjeet 27.8.2022

26.8.2022

Lähtö 1 – A: 4 B: 12,5,8,3,9,10,2,7,6,11,1

4 Vastatuuli palasi Kuopion välistartissa voittokantaan keulajuoksulla oikein helposti. Porissa vastus oli parhaiden osalta hyvää tasoa, ja ori teki toiselta ilman vetoapua tappiosta huolimatta laatusuorituksen. Nyt viivalla on enemmän arsenaalia kuin Kuopion voittokisassa, mutta Antti Tupamäen suojatti on edelleen selvä suosikki. 12 Liisinko on tehnyt ajoittaisia laukkakisoja lukuunottamatta tasaisen jäätävää työtä Itä-Suomessa. Ruunalta vaaditaan näistä asemista suosikin lyömiseen jättisuoritus. 5 Tuliopaali yllätti Vermossa pelikansan voittamalla täysin omilla ansioillaan. Aiempaa lyhyempi starttiväli saattoi olla ratkaiseva tekijä otteiden kohentumisessa. Viime kertaa vastaava suoritus riittää tässäkin korkealle.

Lähtö 2 – A: 1,7,2,12 B: 6,11,9,4,5,3,8,10
1 Bribes laukkasi Killerillä ensimmäisellä takasuoralla, ja juoksu meni muutenkin raskaanpuoleiseksi. Ruuna osoitti jatkavansa kunnossa ja on tässä mukana kärkimatsissa, jos sisäradan lähtöpaikka ei tuo liikaa ongelmia. Torniossa vakuuttavan voiton ottanut 7 Ivar Journey kiri Bodenissa maalisuoran selvästi porukan parasta vauhtia, muttei ehtinyt viimeiseltä sijalta kuin kolmanneksi. Vauhtikestävällä oriilla ei ole seiskaradalta asiaa parhaille paikoille, ja kova matkavauhti olisi plussaa. Luokka riittää näitä hevosia vastaan varmasti. 2 Uncia puristi Pihtiputaalla toisesta ulkoa varmaan kirivoittoon ja jatkaa nousukunnossa. Fiksusti kilpailutettu ruuna on voittanut jo 13 kertaa, eikä tämäkään tehtävä näytä liian vaikealta hevosen kapasiteettiin nähden.


Lähtö 3 – A: 3 B: 4,6,2,1,5

3 Evartti irrotti Pihtiputaalla muusta porukasta sellaisella tyylillä, että kunto ei ole laskenut kunkkareiden jälkeen ainakaan kovin paljoa. Oriilla ei olla ajettu hetkeen keulasta, mutta sekin paikka käy tarvittaessa. Vastassa ei ole kaikkia rodun ykkösnimiä, ja Evartti on suuri voittajasuosikki. 4 Jokivarren Kunkku peesasi Teivossa Parvelan Retua ja otti varmat kakkosrahat. Nopea avaaja ottanee ensimmäiset keulat ja saa Ojanperän tallin taktiikasta riippuen joko johtojuoksun tai tarkan reissun johtavan takana. 6 Nyland joutunee vauhdinpitäjän tehtäviin, mikäli aikoo iskeä kiilaa Pihtiputaan hevosten väliin. Ori viimeisteli voittamalla Kaustisella tätä selvästi helpomman lähdön. Antti Ala-Rantala harvoin lähtee lyötynä matkaan, joten tähän lähtöön saatetaan saada pienestä osallistujamäärästä huolimatta vauhtia.

Lähtö 4, Troikka – A: 6,4,3 B: 10,5,9,1,2,8,11,12,7
6 Club Nord Pro kaatoi Vieremällä suursuosikin tämän ulkopuolelta ja oli Bodenissa kenties vielä hieman parempi, vaikka yksi ulkoa kirinyt pääsi hieman ennen maalia edelle. Ruunalla on edelleen laukkariski läpi matkan, minkä vuoksi sillä ei voi ajaa aivan täysillä, kuten viime kilpailun maalisuoralla. Ehjä suoritus kantaa tässä seurassa kärkeen. 4 Livi Passport jäi Bodenissa edellä mainitun prässin uhriksi ja saa suorituksestaan puhtaat paperit. Nopea avaaja saanee joko keulat tai hyvät iskuasemat kärjen takaa, ja totosija on todennäköinen lopputulos. 3 Copper Cloud ailahtelee hieman ja pystyy hyvänä päivänään tässä tehtävässä paljoon. Viimeksi Killerillä ruuna nappasi kakkossijan keulan takaa, eikä ollut maalin kohdalla aivan kaikkeaan antanut. Asemat suosivat terävää avaajaa.

Lähtö 5, Toto75-1 – A: 10 B: 6,13,12,4,2,3,14,9,15,11,7,5,16,1,8
10 Endless Story sai Ylivieskassa tosi nätin ajotaktiikan jälkeen kiritilat aivan liian myöhään, ja valtaosa kiriruudista jäi käyttämättä. Tamma osoitti juhannuksena Härmässä kuuluvansa jo Suomen avoimelle tammatasolle. Raju 11-tulos syntyi alun kiertelyn jälkeen keulan rinnalta. Kaustisen Isla-ajossa paikka keulan rinnalla oli hieman liikaa, mutta vastus ei ole nyt lainkaan samaa tasoa. Iso voittosauma, jos sisäradan paikka voltissa ei tuo mukanaan ongelmia.

B-ryhmän kahdeksan ensimmäistä hevosta voisivat olla rankingissa miten päin tahansa. 6 Arnie’s Emilie matkasi Killerillä kolmannessa sisällä, istui pitkään pussissa ja kiri tilat saatuaan open stretchiä pitkin tulisesti. Lähtöratalotto on ollut tammaa vastaan jo jonkin aikaa, mutta nyt sillä on sauma päästä onnistuneella startilla parhaille paikoille. 13 Lady Rock sai viimeksi myöhäiset kiritilat sisäkautta ja spurttasi mukaan voittomatsiin. Näytöt kestävät vertailun tässä seurassa, mutta lähtöpaikka voi tehdä juoksusta vaativan heti aja-komennosta alkaen. 12 Pica-Pica Oak aloittaa uusista käsistä ja on tosi mielenkiintoinen seurattava. Tämä kausi ei ole tuonut samanlaista menestystä kuin edellinen, mutta ei tamma missään nimessä huono ole ollut. 4 Immersive Workout teki Vermossa keulan rinnalta voitavansa ja pystyy kaiken ollessa kohdallaan vielä parempiin suorituksiin.

Lähtö 6, Toto75-2 – A: 2 B: 3,1,11,10,4,5,6,8,12,9,7
Erittäin tasaisen näköisestä porukasta nostetaan esiin koko matkan johtoa hakeva 2 Midleton. Viime Oulun startissa avausrinki mentiin maltilla, eikä porukan perältä neljännestä ulkoa ollut helppo nousta kärkeen. Ruuna kiri loppusuoran porukan parasta vauhtia ja oli saanut maalin kohdalla vasta myllynsä kunnolla käyntiin. Nyt nopea avaaja yrittää torjua kaikki alusta alkaen. Vastassa on pari-kolme vauhtikestävää menijää, eikä luvassa ole mitään helppoa voittoa keulakävelyn jälkeen, mutta porukan vetäjäksi pääseminen olisi silti tällä tasolla iso etu.

B-kategorian alkupään hevosten erot ovat edellisen kohteen tapaan marginaaliset. 3 Scorzone on lähtöratakoneen suosiossa ja saanee jälleen sujuvan selkäjuoksun kärkihevosten peesissä. Sellainen reissu poiki viimeksi voiton, ja ruuna riittää nykyvireessään myös 75-tasolla. 1 Joker of Steel ei pysty hyödyntämään lähtöpaikkaansa täysin, mutta tuskin jää aivan muiden jalkoihin. Ruuna oli Bodenissa sijoitustaan parempi pitkällä kirillä. 11 Mahatma Gee oli tuossa Bodenin startissa pykälän verran parempi, mutta saanee nyt selvästi raskaamman reissun. Oriin voittoputki on rakentunut tätä hieman helpommissa ympyröissä. 10 Pegasos Evo sai runsaasti lisämetrejä Ylivieskassa ja oli aivan hyvä, muttei parhaimmillaan. Viime kaudella yli 20 000 euron tilipussin juossut ori ei ole pystynyt ihan samanlaiseen rähinään – toki osittain sarjojen nousemista johtuen.

Lähtö 7, Toto75-3, Troikka – A: 1,5,7,8 B: 6,11,4,12,10,14,16,9,13,2,3
Viimeisen päälle haastava kylmäverivoltti. 1 Lystilän Lento tuskin pitää sisäradalta keuloja, mutta ainakin tasaisella avaajalla on näistä asemista jonkinlainen sauma pysyä alusta alkaen kärkiporukassa. Ruuna on tehnyt kolme ehjää suoritusta putkeen, ja ravirytmi on pysynyt kovassakin vauhdissa ihan hyvin kasassa. 5 Harjujen Roomeo laukkasi Kuopiossa loppukurviin mentäessä noususta. Ori on tehnyt monta hyvää suoritusta juuri Tapio Perttusen ajamana ja on heinäkuun kilpailujen veroisena vakava voitontavoittelija tässäkin.

7 Borkeld päihitti viimeksi Oulussa Lystilän Lennon niukasti ja puristi Killerin 75-lähdössä aika vastaavalla suorituksella nelosrahoille. Etuvoltin seiskarata on kaksijakoinen paikka, mutta takarivin puuttuessa ulkoradoille jäämisen vaara tuntuu pieneltä. 8 Niemen Eemil kiri Kaukosessa kiihtyvässä vauhdissa ulkokautta terävästi maaliin. Nopeus on oriin syömähammas, ja hyvien kiriasemien kalasteluun on sisäradan paikalta mahdollisuuksia. 6 Tähtitie on täysi vastakohta Niemen Eemilille ja olisi omimmillaan kovalla matkavauhdilla. Ruuna voi joutua tekemään tähän lähtöön vauhdin itse, jos ylipäänsä pääsee ajoissa keulan rinnalle. Kaukosessa rataennätyksen juossut 11 Pikku-Ryti on löytänyt hyvän vireen oikeaan aikaan. Ruuna on voittanut 75-tasolla monesti ennenkin ja venyy yleensä vastuksen mukaan.

Lähtö 8, Toto75-4, Toto4-1 – A: 9,2, B: 3,7,12,4,11,1,5,8,10,6
9 Zogo Match pääsi Härmässä näppärästi toiseen ulos ja eteni maalisuoralla ajamatta voittoon. Killerillä ruuna hallitsi keulasta puolireippaalla matkavauhdilla helposti. Vastus on nyt kunnioitettavaa tasoa, ja takarivistä ruuna on ainakin osittain muiden armoilla, mutta tuoreet kuntonäytöt takaavat silti suosikkiasemat. Edestä lähtee lujaa 2 Lake’s Action, jonka takaa suosikki voi päästä sujuvasti läpi. Keulaan ei välttämättä ole asiaa, jos ykköshaastajalla ajetaan siitä. Lake’s Action tarjosi viimeksi Amazing Warriorille tiukan haasteen alle kympin lopetuksessa ja jatkaa loistoiskussa. Edellisen startin heikompi sijoitus menee täysin juoksunkulun piikkiin.

Killerillä 75-tammalähdön kierroksen kirillä voittanut 3 Kitzune G.G. on juossut ison osan arvovoitoistaan tammoja vastaan, mutta kyllä hevosen viime kuntonäyttöjä pitää arvostaa myös tässä porukassa. Tamma ei taida päästä hyvästä lähtönopeudestaan huolimatta keulaan, mutta saanee suosiollisen reissun, jos välttää paikan keulan rinnalla. 7 Gogobet Sisu on juoksunkulun suhteen kaikkia edellisiä haavoittuvaisempi. Ruuna ei tavoittanut kärkeä Forssan kirivaiheessa, mutta ei saa lainkaan moitteita, sillä vastus oli edellisiä startteja tiukempaa tavaraa. Tämän lähdön voittaminen vaatii ruunalta huippusuorituksen. 12 Radetzky otti Suur-Hollolan välierässä voiton pelisuosikkina ja finaalissakin pelihevosia, mikä kertoo hevosen iskukyvystä kaiken oleellisen. Radalta kaksitoista voittaminen vaatii joka tapauksessa paljon, ja etenkin kun viivalla on monta hyväkuntoista vastustajaa, ja kirikaistan ruuhkautumiseen on iso vaara.

Lähtö 9, Toto75-5, Toto4-2, Troikka – A: 3,2,4 B: 1,5,7,9,6,1,8,11,12
3 Wertti voitti karsintansa lopulta ylivoimaisesti, kun molemmat Teemu Okkolinin tallin osallistujat sortuivat maalisuoralla laukkaan. Vauhti oli tuossa vaiheessa tosi kovaa, ja Wertti olisi voinut parantaa ennätystään tasaisemmalla vauhdinjaolla paljon enemmän. Oulun karsinnan terävällä loppukirillä voittanut 2 Lipassi kulki paljon sulavampaa ravia kuin aiemmissa kilpailuissa, ja Heikki Hoffrenin mukaan meno voi vielä parantua pienillä muutoksilla. Ori näytti vauhtivarojaan kesäkuussa SHKL-cupin finaalissa ja voi pystyä nyt vielä kovempaan suoritukseen.

Lipassille tiukan voittomatsin karsinnassa hävinnyt 4 Huikero oli joutunut tekemään töitä jo matkan aikana ja saa suorituksestaan paksut kehut. Alla oli parin kuukauden tauko, ja kova startti saattoi viedä hevosta paljonkin eteenpäin. 1 Ypäjä Pormestari nappasi karsintakakkosen toisesta sisältä sen suuremmin vakuuttamatta ja pääsee tässäkin heti suosikkien peesiin. Sijoitus kärjen takana vaikuttaa todennäköiseltä, ja voitto vaatii hevoselta uran selvästi parasta antia. 5 Rekilammen Sauli teki karsinnassa hyvin samanlaisen suorituksen kuin edellä mainittu. Ori on parantanut pitkin harppauksin joka kilpailuun, ja saman jatkuessa totosija on mahdollinen tässäkin.

Lähtö 10, Toto75-6, Toto4-3 – A: 3,2 B: 5,1,4,6,9,10,7,11,8
Karsintavoittajat ja yksi potentiaalinen haastaja erottuvat lämminveristen Oulu Expressissä selvästi muista. 3 Irondanger oli karsinnassa mukana kahdessa kontaktitilanteessa, eteni jatkossa keulan rinnalle ja voitti tosi vakuuttavaan tyyliin. Ori voitti Hambon samalta juoksupaikalta SE-tuloksella. Keulaan ei ole luultavasti asiaa tälläkään kertaa, mutta se ei ole voiton kannalta ratkaiseva asia. 2 Blackbeard sai vetää karsintaansa sopivalla tahdilla ja karkasi lopussa muilta ilmavasti. Hambossa ori kiri kymppiä perille, mutta ei kyennyt haastamaan Irondangeria. Keulaan pääseminen olisi iso etu finaalissakin, mutta asian onnistuminen pelkästään oman lähtönopeuden turvin epäilyttää.

5 Halley Wania ei osallistunut karsinnassa kasiraiteelta täysillä kiihdytykseen, mutta finaalissa tilanne voi olla toinen. Tamma kiri vaikeista asemista tosi lujaa maaliin, vaikka näytti painavan hieman sisäänpäin. Gävlen jättisuoritus kannattaa vielä muistaa. 1 Highlight Bogeyman yllätti karsinnassa spurttaamalla päätössatasella kakkossijalle. Ruuna saanee tässä säästeliään juoksun ja voi yltää kärjen tuntumaan. Voitto tuntuu liian kovalta palalta. 4 Mas Gold Rush kiri karsinnassa voittajaa uhkaamatta hyvin perille. Ori väläytteli vauhtivarojaan jo edellisessä startissa laukan jälkeen. Hieman lisää parannusta, niin totosijat ovat mahdollisuuksien rajoissa.

Lähtö 11, Toto75-7, Toto4-4, Troikka – A: 4 B: 3,6,9,5,10,8,7,1,2
Suurmestaruuden finaalin tasaisen navakalla matkavauhdilla voittanut 4 Global Withdrawl kohtaa hieman helpomman vastuksen ja on iso voittajasuosikki. Ruuna kesti St. Michelissä rajun alkuvauhdin hienosti, puhkaisi kympin haamurajan ja kesti arvokkaaseen kolmossijaan. Otteet ovat muutenkin olleet vakuuttavia jo pitkään. Nyt vastassa on pari vauhtikestävää hevosta, mutta on vaikea uskoa kenenkään alkavan prässäämään suursuosikkia ennen päätöskierrosta.

3 Martin de Bos laukkasi Ylivieskassa maalisuoralla todennäköiset kakkosrahat. Edelliset kaksi suoritusta olivat oikein vahvoja ja lupaavia. Suosikin lyöminen sen ulkopuolelta tuntuu silti liian kovalta tehtävältä. 6 Tapiro Jet voitti Forssassa loistavalla suorituksella. Ori matkasi viimeksi Jyväskylässä keulan rinnalla ja teki alle 10-vauhtisessa lopetuksessa voitavansa. Kärjen lähelle pääseminen olisi tärkeää, jos ja kun suosikki vetää alusta alkaen rauhallista tahtia. 9 Grainfield Aiden on aloittanut pitkän tauon jälkeen kahdella hyvällä suorituksella ja pystyy parantamaan edelleen. Vauhtikestävällä hevosella voi periaatteessa ajaa aikaisin johtavan kupeelle, mutta niin ei välttämättä haluta tehdä tässä vaiheessa.

Toto75-vihjesysteemit (120 / 504 riviä)

10 Endless Story (6,13)

2 Midleton (3,1)

1,5,7,8 + 6,11,4,12 (10,14)

9,2,3,7,12 + 4,11 (1,5)

3,2,4 (1,5)

3,2 + 5 (1,4)

4 Global Withdrawl (3,6)

Toto4-vihjesysteemit (30 / 63 riviä)

9,2,3,7,12 + 4,11 (1,5)

3,2,4 (1,5)

3,2 + 5 (1,4)

4 Global Withdrawl (3,6)

Troikka L4 (20 riviä) 6 – 4,3,10,5,9 – 4,3,10,5,9

Troikka L7 (20 riviä) 1 – 5,7,8,6,11 – 5,7,8,6,11

Troikka L9 (20 riviä) 3– 2,4,1,5,7 – 2,4,1,5,7

Troikka L11 (20 riviä) 4 – 3,6,9,5,10 – 3,6,9,5,10

[Vihjeet: Teemu Hyvönen]