Vihjeet 28.8.2021

27.8.2021

Lähtö 1 – A: 5 B: 8,3,4,7,11,2,1,10,9,6

Nordic Cupin kokonaiskisan täysillä pisteillä ylivoimaisesti voittanut 5 Lystilän Lento jatkaa uraansa aivan eri sarjoissa kuin aiemmin, mutta pysyy selkeänä suosikkina. Ruuna oli kahdessa viime startissa kiripuolikkaalla omaa luokkaansa, ja voittoaikoihin jäi runsaasti varaa. Lystilän Lennon ravi rakoili aiemmin parissa startissa, kun mentiin maksimivauhtia, mutta viimeisimmissä kilpailuissa askellus on rullannut sulavasti. Juoksupaikalla ei ole suosikille suurta merkitystä. 8 Tutuks laukkasi viimeksi kesken hyvän kirin ja lopetti vielä taustalta vauhdilla. Laukat ovat sotkeneet tamman menoa aiemminkin. Kuntonäyttöjen perusteella Tutuks pystyy haastamaan suosikin, jos kasirata ei tuo liikaa lisämetrejä. 3 N.P. Liitotähti jäi viimeksi kiripuolikkaalla hetkeksi aikaa pussiin, eikä pystynyt enää parantamaan maalisuoralla. Esityksiä on leimannut tasaisuus, mutta kenties Santtu Raitala saa hevosesta lisää vauhteja irti.

Lähtö 2 – A: 11,3,1 B: 9,6,2,8,12,4,5,7,10
11 Roughenough Vice voitti viime Oulun startissaan Nuorten Sarjan 60 metrin takamatkalta loistavalla suorituksella. Seuraavassa staartissa ruuna ei ollut parhaimmillaan, mutta Ylivieskassa suoritus oli kuntonäyttönä oikein hyvä. Roughenough Vice laukkasi lähtösuoralla, jatkoi porukan perällä sisärataa pitkin ja jäi lopussa rintaman taakse pussiin. Nelivuotias pystyy parantamaan edelleen, ja Santtu Raitala rattailla on mielenkiintoinen lisä. Myös 3 Tajs Ambassador teki Ylivieskassa hyvän suorituksen laukan jälkeen. Ruuna oli Tornion voittokisassa toiselta ilman selkää ylivoimainen ja olisi samanlaisena tässäkin mukana kärkitaistossa. Kilpasarjaa johtava 1 Hypnotique tuli Ylivieskassa kirinsä hyvin perille saakka ja hävisi voiton pienellä marginaalilla. Sisäradan paikka ei ole ruunalle etu, kun alkuun tuskin voi laukkariskin vuoksi satsata. Tuoreet kuntonäytöt ovat porukan kärkiosastoa.


Lähtö 3 – A: 10,11,4 B: 7,9,6,5,2,12,8,3,1

10 Boulder Predator voitti kuun alussa Rovaniemellä tehokkaalla 500 metrin kirillä, eikä joutunut laittamaan lopussa kaikkea peliin. Viime startista olisi tullut jatkoa menestykselle, mutta ruuna jäi kolmannesta sisältä maalisuoralla voimissaan pussiin. Takarivistäkin ykköshevonen, muttei mikään varma voittaja. 11 Scream My Dream on tehnyt luotettavaa työtä kesän starteissa ja hakee edelleen kauden avausvoittoa. Ruuna on saanut viime aikoina juoksuja kärjen tuntumassa, mutta joutuu nyt aloittamaan kirinsä kauempaa. 4 Star Rose oli Mikkelin maililla keulan takaa positiivinen ja saa viime startin taipumisen toiselta ilman selkää anteeksi. Pekka Korpi saattaa kaavailla nopealla tammalla keulajuoksua, mikä voi toimia hyvin, kun moni kova vastustaja on saanut hankalan lähtöpaikan.

Lähtö 4 – A: 10,3 B: 1,4,7,5,2,6,11,9,8
10 Hissun Pamela puski Jyväskylässä yli kierroksen kirillä kolmanneksi ja teki koko ajan kiihtyvässä vauhdissa loistavan suorituksen. Tamma on näyttänyt muutenkin kesän aikana tavallista paremman kilpurin otteita. Mailin matka ei ole ongelma, kuten Oulun voittostartti kertoi, mutta takarivistä juoksun onnistuminen ei ole tällä matkalla saletissa. Voi toki olla, että Tuomas Pakkanen ajaa alusta asti eteenpäin. 3 Passin Liinu kesti Kurtakon hitaalla radalla keulasta kakkoseksi ja oli tappiosta huolimatta positiivinen. Viime voitto tuli johtopaikalta varmaan tyyliin. Nopea tamma ottanee tässäkin keulat ja pystyy vetäämään maililla perille saakka. 1 Nompparilla ei ole esittänyt tähänastisella urallaan mailerin otteita, eikä sisäradan paikka ole epävarmalle kiihdyttäjälle etu. Antti Teivainen voi saada tamman yllättävän hyvin liikkeelle, ja viime voittokisojen tasoinen meno riittäisi tässä korkealle.

Lähtö 5, Troikka – A: 6 B: 11,13,8,1,3,12,7,4,2,9,10 C: 5
6 Vilivillis veti Seinäjoen 75-lähdössä porukkaa puolireipasta tahtia ja taipui maalisuoralla ulos voittokamppailusta. Härmässä vastus oli helpompaa tasoa, eikä ruunalla ollut vaikeuksia johtaa alusta loppuun. Vilivillis on päässyt kilpailemaan uransa aikana valitettavan vähän, mutta nyt alla on kaksi ehjää starttia ja kunto voi olla nousussa. Viime starttien keulataktiikkaa ei ole syytä vaihtaa. 11 Hissun Turbo juoksi Ruunaruhtinaan kahdella osamatkalla valtaosan matkoista toisella ilman selkää ja teki hyvät suoritukset. Ruuna jatkaa läpimurtokauttaan sopivammassa tehtävässä. Voltin vitonen arveluttaa hieman, mutta ravin sujuessa ruuna osaa avata nykyään voltista kovaa. 13 Niemen Eemil täräytti Kaukosessa maalisuoralla ulkokautta voittoon, eikä joutunut käyttämään lähellekään kaikkea kiriruutiaan. Vastus oli luonnollisesti tämänkertaista helpompi. Nopea ori nousi keskikesän aikoihin hyvään kuntoon ja pystyy tässä samanlaisena kärkikamppailuun.

Lähtö 6, Toto75-1 – A: 2,6 B: 7,3,11,5,1,8,4,9
2 Global Venture aloitti Suomen uransa vakuuttavalla suorituksella ja saa hyvistä lähtökuopista suosikin aseman, vaikka vastus on viime kertaa tasokkaampi. Ruuna sai Porissa takarivistä sujuvan juoksun kärjen takana ja kiitti tästä kirimällä maalisuoran aivan omaa vauhtiaan. Lähtönopeus on muutaman viime kauden startin perusteella kunnossa, ja Hannu Torvinen saattaa yrittää pitää ulkopuolelta starttaavat kurissa alusta asti. 6 M.T.Master Don eteni viime kilpailussaan voimalla keulaan ja hallitsi tyylikkäästi perille saakka. Edellisessä Vermon startissa ruuna ei päässyt tulisesta avauksesta huolimatta keulaan ja seurasi lopussa kolmannesta sisältä viidenneksi.

7 Ithinkiama Genius sai pidettyä Ylivieskassa sisäradalta keulapaikan hallinnassaan ja voitti maalikameran kuvassa äärimmäisen täpärästi. Edellinen ykkössija lohkesi johtavan rinnalle etenemisen jälkeen tosi vakuuttavasti. Mailin matka menee siinä missä muutkin, mutta juoksu on vaarassa mennä raskaaksi näin ulkoa. Pohjoisen kestomenestyjä 3 Armani Press taipui viime Tornion startissa toiselta ilman selkää ja on kyllä ollut samoista asemista monesti parempikin. Tähtäin oli luultavasti jo tässä isopalkintoisessa startissa. Sitkeä ruuna osaa nykyään avata kovaa ja hakee asemia kärkiporukasta. 11 Troopers toivoo perimmäiseltä lähtöpaikaltaan kovaa matkavauhtia ja vetäviä selkiä kirivaiheeseen. Ruuna jäi Lapualla hieman liikenneruuhkiin, eikä ehtinyt ohittamaan viimeistä vastustajaa.

Lähtö 7, Toto75-2 – A: 4,2 B: 5,1,6 C: 3,7
Päivän vähäverisin, mutta kenties mielenkiintoisin lähtö. Ravikuninkuuttaan onnistuneesti puolustanut 4 Evartti jatkoi Ylivieskassa oikein sopivassa lähdössä, eikä saanut keulaan etenemisen jälkeen muista mitään vastusta. Nyt viivalla on ihan eri luokan vastustajia, mutta keulaan pääseminen voi onnistua jälleen, mahdollisesti tallikaverin avustuksella. 2 Parvelan Retu joutuu paljastamaan tässä seurassa lisää valttikorttejaan, kun vastassa on Suomen parhaita kylmäverisiä samalta viivalta. Keulaan ei taida olla mitään asiaa, sillä Hannu Torvinen tuskin satsaa kakkosraiteelta alkuun ollenkaan. Voittokoneen kirikyky joutuu tässä tehtävässä todelliseen testiin.

5 Vixeli osoitti viimeistään Kuninkuusraveissa kuuluvansa rodun eliittiin. Ori voitti kolme kilometrin päätösmatkan 1200 metrin kirillä ylivoimaisesti ja olisi ilman mailin laukkaa taistellut tiukasti kokonaiskilpailun voitosta. Vixeli on ollut usein epävarma kiihdytysvaiheessa, ja Tapio Perttunen ottanee sillä lähtösuoran varman päälle. Jatkossa toiselle ilman selkää eteneminen lienee taktiikkana, jos muut eivät huolehdi vauhdinpidosta. Pätkänopeudella pärjääminen Evarttia ja Parvelan Retua vastaan tuskin onnistuu. 1 Jokivarren Kunkku avaa auton takaa tulisesti ja voi olla siloittamassa Evartin tietä porukan vetäjäksi. Ori oli kunkkarien avausmatkalla poissa tasoltaan, mutta paransi mailille merkittävästi. Päätösmatka jäi kuitenkin väliin, ja Kunkku on tässä vaiheessa hienoinen arvoitus. Voitto olisi tässä seurassa joka tapauksessa pieni yllätys.

Lähtö 8, Toto75-3, Troikka – A: 9,12,13,11 B: 14,6,5,15,1,10,16,3,4 C: 7,2,8
9 Lady Luck kohtaa tällä kertaa ”oman sarjan” vastustajia ja on onnistuessaan tiukasti kiinni voitossa. Viime lähtö oli avoin tammataisto, jossa Jarmo Saarelan ajokki paineli tuttuun tyyliinsä keulassa omaa vauhtiaan. Lopussa tuli väsy, ja muusta porukasta ainoana haastamaan pystynyt Ice Wine puski väkisin edelle. Edellisen tammavoltin voitto irtosi hieman päälle 11-vauhtisella kirillä toisesta ulkoa. Lady Luck on näytöiltään lähdön paras ja kirii lähelle voittoa, jos pääsee takamatkan sisäradalta kelvollisiin asemiin.

12 Bwt Devil sai maanantaina Turussa nätin sisäratajuoksun ja kiri lopun ulkokautta lujaa. Voimia jäi käyttämättä ja tamma juoksi lähdön kengät jalassa. Tässä jatketaan avojaloin, ja Bwt Devil on startin onnistuessa vakava voittajaehdokas. 13 Jasmine Zon kohtaa eri hevosia kuin muutamassa viime kilpailussa, mutta riittää kyllä tässäkin kärkipäähän. Viime Lieksan voitto tuli keulasta hitaan matkavauhdin jälkeen kevyesti. Tätä ennen Jasmine Zon kiri toisesta ulkoa 75-tammalähdön ykköseksi. 11 La Cerise teki Ylivieskassa vahvan kierroksen mittaisen kirin ja hävisi takaa tulleelle numerolle 14 Kitzune G.G. niukasti. Molemmat saavat suorituksestaan kehut ja pystyvät tässäkin tehtävässä totosijoille. Paalun parhaista osallistujista 6 MAS Chili on juossut kerran pitkän tauon jälkeen ja 5 Pitch Perfect ei kertaakaan. Molemmat ovat luokaltaan riittäviä hevosia tälle tasolle, mutta kuntopuoli tuskin on kummallakaan ihan sataprosenttinen.

Lähtö 9, Toto75-4, Toto4-1 – A: 2 B: 1,9,3,5,4 C: 6,7,8
Yhdentoista startin jälkeen tappiottomana jatkava 2 Siirin Valtsu on edelleen suuri voittajasuosikki. Ori on ottanut valtaosan voitoistaan pintakaasulla, mutta taulun keskimmäisessä startissa saatiin hieman osviittaa superhevosen vauhdeista. Siirin Valtsu otti tuolloin laukan lähtöön sekä kierros juostuna, mutta ehti vielä kaikkien vastustajien ohi kulkemalla loppumatkan noin 22-vauhtia. Kellään vastustajalla tuskin on aikomusta ajaa suosikkia vastaan, ja Hannu Torvinen päässee etenemään keulaan haluamassaan vaiheessa lähtöä. Tappiota on vaikea kuvitella ilman laukkaa kriittiseen paikkaan.

1 Fransson ja 9 Satasen Onni olivat Oulun karsinnan kaksi selvästi parasta ja olivat irtoamassa tiukkaan voittomatsiin, mutta Satasen Onni kompastui maalisuoran alussa laukalle. Fransson lipui sen myötä varmaan voittoon ja jäi päätössatasella selvästi odottelemaan kaveria. Molemmat ovat tosi lahjakkaita nelivuotiaita, mutta Siirin Valtsun lyömiseen tuskin löytyy aseita. 3 V.G. Voitto kesti karsinnassa Siirin Valtsun ulkopuolelta kakkoseksi ja teki ehjän sekä tasapainoisen suorituksen. Ori pystyy parantamaan edelleen ja voi yltää finaalissakin totokolmikkoon. 5 Trumppi pääsi karsinnassa lähtönopeudellaan jättisuosikin taakse ja hakee tässäkin alussa asemia sisäradalta. Oriin ravi ei rullannut viimeksi maalisuoralla sulavasti, mutta kolmossijan puolustamisessa ei ollut mitään ongelmia.

Lähtö 10, Toto75-5, Toto4-2, Troikka – A: 3,4 B: 2,1,10,9,6,5,11 C: 7,8,12
3 Unique Sunrise avasi karsintalähdössään keulaan, jatkoi toisen kaarteen paikanvaihdoksen jälkeen porukan vetäjänä ja torjui numeron 4 Time Match vauhdikkaassa lopetuksessa varmoin ottein. Antti Teivaisella on hyvä mahdollisuus johtaa myös finaalia alusta loppuun, ja etenkin kun mahdollisia prässääjiä ei oikein ole tiedossa. Time Match on riittävän hyvä hevonen vauhdin vaatimiseen, mutta ajetaanko sillä hampaat irvessä voitosta juuri kauden päätavoite Kriteriumin alla? Unique Sunrise on mennyt kesän aikana paljon eteenpäin ja saa asetelmien turvin suosikkiaseman, vaikka Time Matchilta löytyy kovemmat meriitit tähänastiselta uraltaan.

2 Nineeleven kiri Oulun karsinnassa kiihtyvässä vauhdissa ulkokautta voittoon ja teki ehkäpä uransa parhaan suorituksen. Lähtönopeus ei taida riittää keulataistoon, mutta luvassa on juoksu terävimmän kärjen tuntumassa. Toiselle ilman selkää jääminen tarkoittaisi haastavaa tehtävää. 1 Goddess Go eteni karsinnan kirivaiheessa aivan Nineelevenin tuntumaan. Edellinen lähtö oli kovavauhtinen Tammakriteriumin finaali, jossa tamma eteni sisäradalta irti päästyään kuudenneksi. Paikka mahdollistaa nappijuoksun, eikä voittokaan olisi yllätys. 10 Nemea Kato kiri karsinnassa ulkokautta hyvin maaliin ja oli vauhdinjako huomioituna oikein lupaava. Takarivistä ori on juoksunkulun armoilla, ja viime kerran kaltaisella vauhdinjaolla asiaa kärkeen tuskin on. 9 Stick Match vaikuttaa tässä vaiheessa enemmän vahvalta kuin nopealta ja hyötyisi kovasta matkavauhdista. Karsinnan nelossija tuli kuudennesta ulkoa hyvällä kirillä, mutta kärkiparia uhkaamatta.

Lähtö 11, Toto75-6, Toto4-3 – A: 5,3,4 B: 1,10,12,9,2,6,11,7,8
A-hevoset lähtevät matkaan hyvistä asemista, ja muille osallistujille saattaa jäädä tässä lähdössä vain tähteitä. 5 Run For Royalty teki St. Michelissä huippuluokan suorituksen jouduttuaan juoksemaan pitkän pätkän toisella ilman vetoapua. Ori oli tappiosta huolimatta oikein hyvä myös Suur-Hollolan finaalissa. Keulapaikan saaminen maksoi 07-avauksen, eikä kaikille vastaaminen maalisuoralla enää onnistunut. Alla on taukoa, mutta tämän valmentajan kohdalla siihen ei tarvitse kiinnittää huomiota. Keulaan ei ole välttämättä asiaa, mutta voittoon on hyvät saumat muualtakin.

3 Grainfield Aiden eteni Vermon pitkällä matkalla aikaisin keulaan ja vastasi maalisuoralla ainoalle uhkaajalleen helposti. Ylivieskassa Hannu Korpi ei antanut keulahevoselle mitään ilmaiseksi ja joutui taipumaan maalisuoralla Next Directionin kirin edessä. Ruuna sinnitteli hyvin kakkoseksi ja oli tappiosta huolimatta oikein hyvä. 4 T.Rex pystynee vastaamaan alussa suosikille ja etenemään keulaan. Pitkällä urallaan 53 kertaa voittanut ruuna on noussut tällä kaudella uuteen kukoistukseen. Viime voitto tuli keulasta kovavauhtisella maalisuoralla varmasti. Täysi matka sopii siinä missä mailikin. 1 Cameron Evo ei ollut viimeksi aivan parhaalla tasollaan ja palaa tähän kisaan kuukauden paussilta. Lähtöpaikka on loistava, ja sujuva sisäratajuoksu voi kantaa tässä kärkikolmikkoon. 10 Lexus Dream on kahden alisuorituksen jälkeen arvoitus ja jää takarivistä haastajaleiriin.

Lähtö 12, Toto75-7, Toto4-4, Troikka – A: 6 B: 5,3,2,10,7,11,8 C: 4,1,9,12
6 American Hero ei saanut Suurmestaruudessa vetää porukkaa ollenkaan rauhassa, mutta kesti paineen loppuun asti ja voitti hallitusti. Ruuna alkaa lähestymään Suomen ykköstasoa ja on tässä sopivan näköisessä porukassa iso voittajasuosikki. Pekka Korpi ajanee alusta asti kohti keulaa, eikä muilla taida olla asiaan sanomista, vaikka sisäpuolelta lähtee pari vähintään yhtä nopeaa avaajaa. Niistä 5 Roberto Diver on ottanut voittoja juuri keulajuoksuilla, mutta vastassa ei ole ollut American Heron kaltaista pyssyä. Ruunalla olisi tässä suosikin takaa tosi isot mahdollisuudet kakkossijalle, mutta keulapaikasta luopuminen vaikeuttaisi voittamista.

3 Orlando Knick on suorittanut varmasti 75-tasolla ja pystyy hyvistä lähtökuopista totosijalle. Ruuna ei pystynyt viimeksi ohittamaan Jasmine Zonia 11-lopetuksessa, mutta vaikea suoritusta on mennä moittimaan. Lähtönopeus riittää parhaille paikoille. 2 Minto’s Don Juan oli keväämmällä poissa tolaltaan, mutta viime starttien suoritukset kertovat nousukunnosta. Ruuna puolusti viimeksi sisäradalta johtopaikan, sai vetää matkalla rauhallita tahtia ja otti 10-lopetuksessa vuorenvarman voiton. Hevosesta löytyy aineksia vielä parempaan, jos terveyspuoli säilyy hyvänä.

Toto75-vihjesysteemit (192 / 1890 riviä)

2,6,7,3 + 11,5 (1,8)

4,2 + 5 (1,6)

9,12,13,11 + 14,6,5 (15,1)

2 Siirin Valtsu (1,9)

3,4 + 2,1,10 (9,6)

5,3,4 (1,10)

6 American Hero (5,3)

Troikka L5 (20 riviä)

6 – 11,13,8,1,3 – 11,13,8,1,3

Troikka L8 (20 riviä)

9 – 12,13,11,14,6 – 12,13,11,14,6

Troikka L10 (20 riviä)

3 – 4,2,1,10,9 – 4,2,1,10,9

Troikka L12 (20 riviä)

6 – 5,3,2,10,7 – 5,3,2,10,7 [Vihjeet: Teemu Hyvönen]