Vihjeet 29.11.2021

29.11.2021

OULU Lähtö 1 – A: 2,1 B: 3,5,7,6,4

2 Akimin starttaili uransa alkuvuosina normaalia kilpuria vähemmän ja pilasi monesti mahdollisuutensa laukkoihin. Viime aikoina ruunalta on nähty ehjiä ja tasapainoisia suorituksia. Akimin juoksi Ylivieskassa keulasta voittaneen Lumi-Pinjan ulkopuolella ja piti kakkossijansa maaliin saakka. Myös edellisen kilpailun juoksupaikka oli lopulta toisella ilman vetoapua, ja ruuna ansaitsi voittonsa pitämällä vauhtinsa lopussa parhaiten. 1 Ropertto matkasi Vermossa keulan takana, eikä saanut maalisuoralla mahdollisuutta. Ori on ollut epäonninen aiemminkin tällä kaudella ja kärsinyt lisäksi terveysongelmista. Lahjakas kilpuri on ylisarjasta huolimatta edelleen pelihevosia. 3 Kuusirantanen oli Ylivieskassa puolen vuoden tauolta tasapaksu ja voi parantaa tähän kilpailuun merkittävästi. Ori teki keväällä hyvää työtä ja olisi samanlaisena tässä mukana kärkitaistossa.

OULU Lähtö 2 – A: 3 B: 5,4,2,1
3 Evartti kohtaa minilähdössä hyviä ja voitokkaita hevosia, mutta ei ainuttakaan valtakunnan huippunimeä. Kuningas on kiinni voitossa, vaikka vire tuskin on samalla tasolla kuin loppukesästä ja syksyn starteissa. Viime suoritus Pohjoismaiden mestaruudessa oli tappiosta huolimatta maailmanluokkaa. 5 Koskelan Akseli voitti Joensuussa sopivan lähdön pitkältä takamatkalta isolla marginaalilla. Positiivinen suoritus, mutta tämän lähdön voittaminen vaatii enemmän. 4 Koveri palasi Ylivieskassa tauolta, eikä kiri irronnut normaalilla tavalla. Parannusta on lupa odottaa, mutta edellä mainittujen hevosten lyöminen olisi oriille saavutus huippukunnossakin.


OULU Lähtö 3, Troikka – A: 2 B: 5,6,1,4,8,7,3,9

Puolet kauden 20 startistaan voittanut 2 Gognap on viime kilpailujen tasolla jatkaessaan tiukasti kiinni voitossa. Ruuna jatkaa yhden poisjäännin jälkeen aiempaa pidemmällä starttivälillä, mutta sillä tuskin on ratkaisevaa merkitystä. Viime mailin lähtö päättyi 10-lopetukseen ja keulavoittoon. Johtoon pääsemiseen näyttää olevan hyvät saumat tässäkin, mutta keulapaikka ei missään nimessä ole elinehto voitolle. 5 Diamond Lord ehtii mailillakin korkealle, kuten Rovaniemellä nähtiin, mutta suosikin lyöminen vaatii tosi paljon. Ruunalla on usein hankaluuksia kaarrejuoksun kanssa, ja maililla alkuun satsaaminen voi olla tuon seikan vuoksi tarpeen. 6 Maize on nopea tamma, joka pystyy sopivat kiriasemat löytäessään troikkasijalle. Viime suoritus parijonon keskivaiheilta oli tasapaksu, ja ehkä hevosen paras kuntohuippu alkaa olla ohi.

OULU Lähtö 4 – A: 4,9 B: 7,3,6,1,5,8,2

Rovaniemellä keulassa nyörit tiukalla painellut ja vakuuttavasti voittanut 4 Ariston pystyy toistamaan temppunsa. Ruuna tykkää mennä alusta asti reipasta ja on ottanut voittoja keulasooloilla ennenkin. 9 Cover Prince jää takarivistä kakkoshevoseksi, vaikka kunto on parin viime startin perusteella loistava. Vermossa vastus oli tätä kovempi, eikä ruuna yltänyt toisesta ulkoa kärkeen, mutta meni kuitenkin ennätyksensä. Ruunalla ei ole varaa jäädä alussa kovin kauas kärjestä, jos Aristonin veto kestää perille saakka. 7 Kivarin Merengue jatkaa nousukunnossa kolmen kuukauden tauon jäljiltä, mutta lähtöpaikka vastustaa kovasti, kuten monta kertaa ennenkin. Tamma avaa auton takaa hyvin, mutta tässä eturivissä parhaille paikoille pääseminen voi vaatia paljon ruutia.

OULU Lähtö 5, Toto65-1 – A: 3,6,1 B: 2,7,8
Tasainen suosikkikolmikko erottuu muista. 3 Shotproof juoksi Bodenissa porukan hännillä ja oli jo alkujaan vaikean tehtävän edessä, mutta kiri ei kyllä irronnut lainkaan. Ruuna oli parempi Ylivieskan pitkällä matkalla ja vielä parempi viime voitossaan, kun 11,5-vauhtinen kiri toi ylivoimaisen voiton. Kiriherkkä hevonen ei jää pienessä lähdössä liian kauas kärjestä ja nousee normaalina voittotaistoon.

6 Moonlight Velvet on saanut pitkän tauon jälkeen nättejä juoksuja ja tehnyt lupaavaa jälkeä. Viimeksi kiritilat aukesivat sisäratajuoksun jälkeen maalisuoran alussa, ja tamma lopetti terävästi kakkoseksi. Lahjakas tamma on enemmän tienanneitakin vastaan pelihevosia. 1 Stay Alert tuskin saa puolustettua sisäradalta keulaa, mutta pienessä lähdössä riskit ovat lähes olemattomat. Ruuna on ollut kengittä paras, ja kahdesta viime suorituksesta on puuttunut aivan viimeinen silaus. Viimeksi Rovaniemellä Stay Alert vaati keulahevoselta vauhtia koko kirikierroksen ajan ja jäi kolmen hevosen voittomatsissa kolmanneksi. 2 Builder’s Caviar oli Kuopiossa parempi kuin edelliseen starttiin, mutta voitto tässä tehtävässä vaatii vielä reilusti lisää parannusta. Hevosessa on kyllä kapasiteettia siihen.

LAPPEE Lähtö 5, Toto65-2, Troikka – A: 7,10 B: 6,1,4,9,2,8,11,5,3,12
7 Rallston joutui tekemään viimeksi paljon töitä keulapaikan eteen ja taipui maalisuoralla kolmanneksi. Edellinen voitto tuli selkäjuoksulla ja 700 metrin kirillä, eikä ruuna joutunut antamaan lopussa kaikkeaan. Viisivuotias avaa auton takaa kovaa ja voi päästä etenemään nopeasti keulaan. Siitä voitto olisi hyvätasoisesta vastuksesta huolimatta lähellä, ja etenkin kun kovakuntoinen 10 Il Funny Li on arvottu takariviin. Sillä on alla loistava kakkossija Kouvola-ajosta ja pussitusjuoksu Käpylä GP:ssä. Molempien kisojen vastukset olivat selvästi tämänkertaista kovempia. Ruuna olisi eturivistä suosikki, mutta voi jäädä nyt matkavauhdin armoille.

6 Slippery Runway ja 1 Brisenda ovat laatuhevosia, mutta jäävät tauoilta B-ryhmän puolelle. Ensin mainitulla on ajettu usein aktiivisesti, mutta tosi pitkältä tauolta taktiikka voi olla rauhallisempi. Brisenda avaa auton takaa kovaa ja pystyy periaatteessa vastaamaan Rallstonille. Kovin suurta revittelyä tuskin nähdään. 4 Hurry Sundown on tehnyt jatkuvasti hyviä kirejä ja pystyy tässäkin korkealle, vaikka vastus vaikuttaa hieman viime startteja kovemmalta.

OULU Lähtö 6, Toto65-3, Toto4-1 – A: 5 B: 3,9,1,2,7,4,8
5 Volcano juoksi Vermossa toisella ilman vetoapua ja päihitti keulahevosen, mutta yksi tuorevoimaisempi tuli ulkokautta lopussa ohi. Suoritus oli tappiosta huolimatta hevosen uran parhaita, ja nyt nopealla avaajalla on loistopaikka johtaa lähtöä alusta loppuun. Viime Äimäraution vierailu päättyi keulataipumiseen, kun Volcano sai johtopaikalla alkumatkasta kovaa painetta. Ruuna jaksoi puolustaa asemiaan maalisuoran puoliväliin saakka ja saa suorituksesta täysin puhtaat paperit.

Ylivieskassa tätä helpomman lähdön keulasta hoidellut 3 Clover Meadow on tehnyt luotettavaa työtä ja pystyy jatkamaan totoputkeaan. Tamma tuskin pystyy vastaamaan suosikille alussa, mutta paikka sen takana olisi iso askel kohti kakkossijaa. 9 Horsetail’s O’neil kulki viimeksi kirikierroksen 15,5-vauhtia ja eteni maalisuoralla kakkoseksi. Ruunan sarjat nousevat hiljalleen, ja tämä tehtävä takarivin lähtöpaikalta vaikuttaa uran haastavimmalta. Hevosessa on kyllä vielä paljon potentiaalia parannukseen. 1 Baby Challenger ei hyödy sisäradan lähtöpaikasta, kuten viime startissa nähtiin. Tamma teki kuitenkin laatusuorituksen taustajoukoista, kiri ykköseksi ja vaikuttaa vahvasti nousukuntoiselta.

LAPPEE Lähtö 6, Toto65-4, Toto4-2 – A: 10,2,11,5 B: 1,4,9,3,8,7,6
10 Frankenstein Am viimeisteli Seinäjoella taulunsa täydelliseen kuntoon ja on suosikki tässäkin tehtävässä, mutta helpolla voittoputken jatkaminen ei tapahdu. Ruuna on napsinut voittoja selkäjuoksuilla sekä toiselta ilman vetoapua, ja usein marginaali on ollut pieni, mutta varma. Nyt voitto saattaa vaatia aikaisen reissutuksen kohti kärkeä, jos eturivin hevoset eivät sorru ylivauhtiin. Vastassa on paljon 75-tason kilpureita.

2 Capo otti kaksi viimeisintä voittoaan keulajuoksuilla ja sai rauhoittaa molemmilla kerroilla vauhtia avauksen jälkeen. Viimeksi matkavauhti oli puolireipasta, ja ruuna taipui maalisuoralla johtoasemasta. Nopealla avaajalla ei ole syytä vaihtaa taktiikkaa, vaikka viimeksi tulikin tappio. 11 Com Tuff on takarivin toinen kovanaama ja voi hakea suosikin tapaan aikaisin asemia johtohevosen rinnalta. Viimeksi Mikkelissä tuli keulatappio suursuosikkina kovan prässin jälkeen. Vahva ruuna ansaitsee hiljalleen paluun voittokantaan, mutta näistä asemista se voi jäädä haaveeksi. 5 Rebel Rapid sai vetää viime keulavoitossaan tosi rauhassa, ja voitto meni tosi tiukoille, kun myös 4 Intuto pisteli viimeiset sadat metrit selvästi alle kymppiä. Rebel Rapid avaa kovaa ja voi päästä taas keulaan, mutta on osoittanut pystyvänsä voittamaan muualtakin.

OULU Lähtö 7, Toto65-5, Toto4-3 – A: 4,6,1,10,8 B: 2,3,7,11,9
Vaikean näköinen pelilähtö, jossa suosikin valitseminen on enemmän tai vähemmän arpomista. 4 Whogonow oli viime voitossaan loistava, mutta sen jälkeen suoritukset ovat olleet korkeintaan kohtalaisia. Ori oli viime starttiin pieneltä tauolta tasainen ja voi olla selvästi lyhyemmällä startivälillä terävämpi. Silloin nopea avaaja pystyy voittoon keulasta tai oikein hyvänä päivänään vaikka johtavan rinnalta. 6 Gold Narva oli Seinäjoella matkavauhdin uhri ja näytti kirivaiheessa tosi hyvältä, mutta ulkokautta ohittaminen oli erittäin vaikeaa. Viime vuoden lähes kokonaan missannut ori vaikuttaa olevan tuloillaan ja voi päästä nyt viime startteja lähemmäs kärkeä.

1 Scorzone ei ole yltänyt viime aikoina peräosaston juoksupaikoilta aivan kärkeen. Nyt lähtöasemat ovat loistavat, ja ruuna saattaa osallistua nappistartilla keulataistoon. Juoksusta on joka tapauksessa tulossa aiempaa parempi, joten kauden toiseen voittoon on saumoja. 10 Fancy Creek jatkaa vakuuttava keulavoitto allaan, mutta on ylisarjassa ja takarivistä vain yksi pelihevosista. Tamma on tehnyt hyvän ja pitkän kauden ja pystyy kasvattamaan voittosummaansa edelleen, joten ylisarjalle ei kannata laittaa liikaa painoarvoa. Voitto vaatii silti suosiollista juoksunkulkua. 8 Mountain Hooligan otti viimeksi johtavan takaa varman kakkossijan ja oli lupaava suoraan pieneltä tauolta. Nopea avaaja pystyy selvittämään kasiradan ja on sopivan juoksun saadessaan mukana kärkitaistossa.

LAPPEE Lähtö 7, Toto65-6, Toto4-4, Troikka- A: 12,4 B: 1,3,7,5,6,11,10,2,8,9
12 Vauhtis palasi Vermossa tauolta hienossa iskussa ja voitti johtopaikalta hyvällä tyylillä. Ori on ikäluokkansa kärkihevosia ja vähäisen voittosummansa vuoksi kova tekijä rahasarjoissa vielä pitkään. Nyt lähtöpaikka tuo haasteita ja eturivistä starttaa yksi kovakuntoinen haastaja. 4 Ukkoherra otti neljä Vermon voittoa putkeen ja saattaa laittaa tässä startissa taulunsa maksimikuntoon. Oriin viimeisin voittosuoritus ulkokautta kirimällä oli kenties se kaikista paras. Nyt aikainen keulaan pääseminen olisi iso voitto pahinta haastajaa vastaan.

1 Maatian Tähti oli viime ehjässä startissaan lähellä keulavoittoa, mutta yksi vastustaja tuli 24-lopetuksessa ohi. Viime kerran tauoltapaluun pilasi alkulaukka. Asemat ovat hyvät, eikä suosikkiparin lyöminen ole mahdoton ajatus. 3 Lumettaja eteni viimeksi sisäratajuoksun jälkeen kakkoseksi ja laukkasi edelliskerralla mahdollisen totosijan. Suosikkiparin lyöminen vaatii parannusta, onnistunutta juoksua tai molempia. 7 Larkko ei mennyt viimeksi montéssa oikein mihinkään, mutta aiemmissa kärrylähdöissä nähtiin hevosen uran parasta menoa. Sarjat ovat nousseet tällä kaudella nopeasti, ja tehtävä seiskaradalta on haastava.

OULU Lähtö 8, Troikka – A: 4,10 B: 3,1,2,6,8
4 Redberry otti kahdessa viime Oulun startissaan vakuuttavat keulavoitot ja oli Rovaniemelläkin tappiosta huolimatta hyvä. Yksi vastustaja meni kirivaiheessa yksinkertaisesti menojaan. Sama voi toistua tässäkin, mutta 10 Zolace jää pieneltä tauolta ja takarivistä niukasti kakkoshevoseksi. Tamma on parhaiden meriittiensä osalta Redberryä edellä, mutta suoritukset ovat ailahdelleet. Lähtönopea 3 Notorious Nova sijoittuu usein kärjen tuntumaan ja kuuluu mukaan troikkapeleihin. Viime voitosta on jo pitkä aika, mutta parin viime startin kirien perusteella asia voi korjaantua jo tämän vuoden puolella. Tässä startissa suosikkikaksikko voi olla liian kova pala purtavaksi.

Toto65-vihjesysteemit (120 / 504 riviä)

3,6,1 (2,7)

7,10 (6,1)

5 Volcano (3,9)

10,2,11,5 + 1,4 (9,3)

4,6,1,10,8 + 2,3 (7,11)

12 + 4 (1,3)

Toto4-vihjesysteemit (20 / 84 riviä)

5 Volcano (3,9)

10,2,11,5 + 1,4 (9,3)

4,6,1,10,8 + 2,3 (7,11)

12 + 4 (1,3)

Troikka OULU L3 (20 riviä)

2 – 5,6,1,4,8 – 5,6,1,4,8

Troikka OULU L8 (20 riviä)

4 – 10,3,1,2,6 – 10,3,1,2,6

[Vihjeet: Teemu Hyvönen]