Vihjeet 3.7.2023

3.7.2023

Lähtö 1 – A: 1,2,8 B: 7,3,5,6,4

1 Väskinge Ingvar juoksi koelähtönsä yksinään tasaista tahtia ja keskittyi lähinnä maisemista nauttimiseen. Kolmevuotias vaikutti juoksijalta ja pystyy heti voittoon, jos porukassa juokseminen ei tuota ongelmia ja keskittyminen pysyy oikeissa asioissa. Myös 2 Pippilei teki positiivisen koelähdön, vaikka jäi edellä mainitun vauhdeista selvästi. Nelivuotias pystyy parantamaan tosipaikassa paljon. 8 Käskynhaltija laukkasi viimeksi ”vain” kerran ja eteni taustalta kakkoseksi. Ruuna pystyy menemään täyden matkan lähelle tähtiaikaa, mikä riittäisi tässä pitkältä takamatkaltakin korkealle. Laukkariski on edelleen merkittävä.

Lähtö 2 – A: 2,6,11 B: 3,9,5,1,4,7,13,12,8,10
2 Standalone Royalty esiintyi koelähdössä edukseen ja lähtee uransa avauskilpailuun niukkana suosikkina. Ori avasi kokeessa terävästi, eteni keulaan ja kulki maltillisen alun jälkeen päätöskierroksen 17-vauhtia. Vauhti kiihtyi maaliin asti, ja varaakin näytti jäävän hieman. 6 Yandere Leader avasi kilpauransa kelpo suorituksella keulasta, vaikka pari vastustajaa menivät lopussa selityksittä ohi. Tammassa on ainesta merkittävään parannukseen. 11 Orlando Orden oli toinen Yandere Leaderin päihittäneistä hevosista, mutta jää takamatkan vuoksi rankingissa niukasti tämän taakse. B-ryhmästä löytyy vielä paljon mahdollisia voittajia.


Lähtö 3 – A: 5,1,3 B: 6,2,4

Vähän osallistujia, mutta paljon pähkäiltävää. 5 Adde S.H. on aiempaa sopivammassa porukassa suosikki, vaikka tuoreimmat näytöt eivät ole erityisen hyviä. Ruuna avasi Kajaanissa keulaan, jatkoi suursuosikin takana ja seurasi lopussa sen minkä jaloistaan pääsi. Hevosessa on varmasti ainesta parempaan. 1 Quick Vald on paras vapaalta radalta, mutta ei välttämättä pysty torjumaan kaikkia alussa. Viime aikoina hopeadivareita juossut ruuna on nyt sopivammassa lähdössä, vaikka sarjamääritys on avoin. 3 M.T.Master Don teki Härmän maililla kelpo suorituksen keulasta ja saa Porin suorituksesta toiselta ilman selkää puhtaat paperit, vaikka taipui lopussa. Kunto riittää näitä hevosia vastaan.

Lähtö 4, Toto5-1 – A: 1,5,6 B: 10,9,4,3,2,7,8,12,11
1 Thirdtimestrike voitti toissa kerralla sisäratajuoksulla ja oli Ylivieskassa vielä parempi edettyään aikaisin porukan vetäjäksi. Nopea avaaja ei välttämättä pysty torjumaan alussa kaikkia, mutta voittoon on saumoja keulojen menettämisen jälkeenkin. 5 Giro Sting ei ole parhaimmillaan maililla, mutta nousee tauoltapaluukisan suorituksen perusteella silti A-ryhmään. Pitkältä paussilta palannut ruuna kamppaili toiselta ilman selkää voitosta perille saakka ja voi voittaa tämän lähdön, vaikka ei parantaisi lainkaan.

6 Goosebumps joutui tekemään viimeksi paljon töitä keulapaikan saamisen eteen ja voitti oikein hyvällä suorituksella. Ravirytmi pysyi sulavana perille saakka. Juoksun epäonnistumiseen on selkeä vaara näistä asemista. Kunnosta pärjääminen tuskin jää kiinni. 10 He Is Viktor jäi viimeksi väsyvän taakse jumiin viimeisellä takasuoralla ja lopetti viimeiseltä sijalta hyvin. Ruuna vaikuttaa edelleen nousukuntoiselta ja pystyy voittamaan nämä vastustajat, jos juoksu menee takarivistä putkeen. 9 All Wild Dreams tykkää mennä tasaisen kovaa ja kärsii takarivin lähtöpaikasta merkittävästi. Taulussa näkyvän voittostartin suoritus oli loistava, ja tamma on samanlaisena vakava voitontavoittelija tässäkin.

Lähtö 5, Toto5-2 – A: 8,5 B: 1,2,3,4,6,10,7,9
A-kaksikko erottuu muista selvästi. 8 Koskelan Elina voitti Mikkelissä Tammasarjan rapaisella radalla vakuuttavasti ja on tehnyt muutenkin nousujohteista työtä. Kasirata ei ole ratkaiseva haitta epätasaisessa lähdössä. 5 Lemmen Tulikasson on ensimmäistä kertaa mukana autolähdössä. Ori eteni viimeksi pitkältä takamatkalta tasaisesti viidenneksi ja oli aivan yhtä hyvä kuin edellisissä starteissa. Jos alku sujuu jouhevasti, pystyy viisivuotias tähtiaikaan.

1 Majatalon Säihke on vauhdeiltaan vähintään kahden edellämainitun tasolla, mutta epävarmuus riivaa edelleen. Toissa kerran kolmossija tuli kahden laukan jälkeen vahvalla suorituksella. Jos koko matkan ravaaminen onnistuu, pystyy ruuna voittoon, mutta epätodennäköiseltä se tuntuu. 2 Predaattori meni Rovaniemen maililla 30-ajan tasaisella suorituksella. Viimeksi Sodankylässä ori laukkasi maalisuoralla voittomatsista. Edelle rankattujen lyöminen ilman niiden laukkailua yllättäisi. 3 Hevarin Kalle on riittävän nopea hevonen tähän porukkaan, mutta motivaation kanssa on usein ongelmia. Jos ruuna tulee rehdisti perille saakka, on totosijaan ihan kelpo mahdollisuudet.

Lähtö 6, Toto5-3 – A: 2 B: 1,7,6,5,3,10,4,11,8,9
2 Bustling King paljasti Bodenissa vauhtivaransa sijoittumalla neljänneksi hyvällä loppuajalla. Torniossa ruuna pääsi sujuvasti keulaan, mutta ei pystynyt vastaamaan tallikaveri Vera Töllin terävään loppuvetoon. Suoritus oli silti positiivinen, ja kovakuntoinen viisivuotias on loistopaikalta sekä osaavalla kuskilla selkeä voittajasuosikki. Keulaan pääseminen ei ole elinehto voitolle, mutta numeron 1 Field’s Gimmick ohittaminen alussa olisi selkeä etu. Sen viime suoritus pitkällä kirillä oli oikein hyvä, eivätkä tuoreet kuntonäytöt ole muutenkaan paljoa suosikkia perässä. Lähtönopeutta ei taida vain löytyä tarpeeksi.

7 Riksu’s Tiara avaa auton takaa erittäin lujaa ja pystyy selvittämään lähtöpaikkansa. Tamma voi päästä keulaan asti, mistä se on tehnyt paljon hyviä suorituksia. Viime Lieksan startti meni laukkailuksi, mikä tietysti mietityttää hieman. 6 Rerack on esiintynyt matalatasoisissa lähdöissä hyvin ja riittää tässäkin korkealle, jos juoksu onnistuu. Ruuna ei pystynyt Kaustisella 12-vauhtia lopettaneiden kärkihevosten vauhtiin ja on kyllä ollut parempikin. 5 Ne Quitte Pas sai toissa kerralla myöhäiset kiritilat ja vaihtoi vielä rytmiä kohtalaisesti. Tuo startti kertoi nousukunnosta, mutta Lieksan lähtölaukkaan pilaantunut kisa ei paljastanut mitään enempää.

Lähtö 7, Toto5-4, Troikka – A: 4,6 B: 2,1,9,7,5,3,12
4 Millie de Veluwe teki Bodenin 75-tammalähdössä tosi hyvän suorituksen viidennestä ulkoa ja saa suosikin viitan, vaikka viivalla on monta muutakin hyväkuntoista, eikä juoksun onnistumisesta ole täysiä takeita. Tamma avaa auton takaa terävästi, mutta keulaan pääseminen ei ole tässä eturivissä lainkaan varma asia. Toki voittoon on saumoja muualtakin. 6 Sole Olee on 75-tason tamma, joka teki Härmässä lupaavan suorituksen reilun kuukauden starttivälillä. Tamma jäi passiivisen alun jälkeen viidenteen sisälle, menetti loppukurvissa asemiaan entisestään ja kiri maalisuoran ulkokautta lujaa.

2 Going Above täräytti Vieremällä lähtöauton takaa keulaan, veti melko tasaista tahtia ja piti niukasti pintansa. Ruuna jatkaa nousuvireessä, eikä maililla tarvitse miettiä vaihtoehtoja keulataktiikalle. Lähtö on viimekertaista kovatasoisempi. 1 The Great Kemp sai pitkästä aikaa kelvolliset lähtöasemat. Pari tuoreinta suoritusta olivat hieman tasaisia, mutta tähän kisaan saatetaan satsata ihan eri tavalla, kun asetelmat ovat suosiolliset. 9 Kemas Lady voitti Torniossa kierroksen kirillä vakuuttavasti ja jatkaa tässä tiukemmassa tehtävässä pelihevosena, vaikka takarivi ja juostava matka eivät ole plussaa.

Lähtö 8, Toto5-5 – A: 1,6 B: 10,11,12,4,3,5,7,8,9,2
1 Paris Håll palasi viimeksi yli kahden vuoden tauolta hyvän suorituksen voimin. Tamma matkasi toisella ilman vetoapua ja kesti tempoilevan vauhdinjaon oikein hyvin. Vuorossa on uran ensimmäinen autolähtö, mikä vaikeuttaa arviointia etenkin sisäradan lähtöpaikalta. 6 Shackhills Melody oli lähellä kolmatta peräkkäistä naulaa Torniossa, mutta ei päässyt kirissä viimeisestä vastustajasta ohi. Tamma on parantanut koko ajan ja pystyy saman jatkuessa voittamaan tämän lähdön.

10 Ilos Daniela teki Seinäjoen tammasarjassa tasaisen, mutta aivan hyväksyttävän suorituksen. Ylivieskan mailin lähdön voitto tuli keulasta 13-lopetuksella oikein hyvään tyyliin. Tamma olisi eturivistä selkeä A-hevonen, mutta nyt tarvitaan vähän muiden apua. Myös 11 Red Lightning ja 12 Mr Max ovat riittävän hyväkuntoisia hevosia tähän porukkaan, mutta lähtöasemat vastustavat molempien pärjäämissaumoja merkittävästi. Red Lightning ei pystynyt viimeksi terävän avauksen jälkeen toiseen kovaan spurttiin kirivaiheessa, mutta saa puhtaat paperit. Mr Max puolestaan voitti viime kerralla tätä helpomman tehtävän 700 metrin kirillä.

Lähtö 9, Troikka – A: 3,6,7 B: 2,1,5,8,4
3 Nehemiah ei pystynyt toissa kerralla aivan parhaalle tasolleen, mutta jäi viimeksi virtavan näköisenä pussiin. Ruuna pystyy painelemaan hyvänä päivänään mailin alusta loppuun kovaa, ja saman voi sanoa myös muista A-hevosista. 6 Mountain Hooligan palaa parin paikallislähdön jälkeen totoravitasolle ja on pelihevosia. Ruuna veti viime voitossaan porukkaa reippaalla liekillä ja kesti ykköseksi. 7 Electric Eye Am teki taulun Bodenin starteissa valtaosin hyvää työtä. Viimeksi ruuna sai paikan keulan takaa ja seurasi kakkoseksi. Viime voitosta on jo aikaa, mutta tässä voisi olla oiva paikka iskeä takaisin kultakantaan.

Lähtö 10 – A: 4 B: 6,2,3,5,1
4 Uhmapeli kohtasi kahdessa viime startissa yhden liian kovan vastustajan ja on muutenkin ollut tappioista huolimatta vahvasti positiivinen. Kokkolassa yksi vastustaja lopetti 22-vauhtia, eikä ruuna pystynyt hyvästä yrityksestä huolimatta vastaamaan. Pari kovinta vastustajaa ovat esiintyneet viime aikoina selvästi epävarmemmin. 6 Kultaseppä on aina viivalle asti päästessään pelihevosia. Ruunalla on alla kolme laukkastarttia, ja kaikki hypyt tulivat heti alkumatkasta. Viimeksi meno oli koko ajan epävireisen näköistä. 2 Juhannes näytti varmistumisen merkkejä, mutta tuorein Vieremän kisa pilaantui taas laukkoihin. Ruuna riittää vauhtiensa puolesta tässä kaikkia vastaan.

Toto5-vihjesysteemit (40 / 250 riviä)

1,5,6,10,9 (4,3)

8,5 (1,2)

2 Bustling King (1,7)

4,6 + 2,1,9 (7,5)

1,6 + 10,11,12 (4,3)

Troikka L7 (20 riviä) 4 – 6,2,1,9,7 – 6,2,1,9,7

Troikka L9 (20 riviä) 3 – 6,7,2,1,5 – 6,7,2,1,5

[Vihjeet: Teemu Hyvönen]