Vihjeet 30.4.2024

29.4.2024

Lähtö 1 – A: 6,1 B: 2,3,4,7,5,8

Kaikilla osallistujilla on realistinen sauma voittoon. 6 Cattivo näytti kaksivuotiaana tavallista paremmalta aloittelijalta ja osoitti uransa avausstartissa kykynsä nappaamalla helpon keulavoiton. Tehtävä on nyt hieman vaikeampi, mutta hevosessa on paljon kapasiteettia. 1 Tricky Chavaroche matkasi Kaustisella Cattivon takana, eikä saanut koskaan kirimahdollisuutta. Varaa näytti jäävän hieman, ja nyt ori saa 20 metriä etumatkaa suosikkiin nähden. 2 How Match avasi uransa hyvällä suorituksella johtavan takaa. Ruuna sai kiritilat hieman liian myöhään, eikä aivan ehtinyt ohi viimeisestä vastustajasta. Vauhti oli maalin kohdalla vielä kiihtymään päin.

Lähtö 2 – A: 1 B: 5,2,3
1 Nipori hankki Ylivieskassa kilpailuoikeuden helposti, vaikka koelähdössä ei ollut mukana kirittäjiä. Ruuna meni vajaa viikko aiemmin harjoitusraveissa 2100 metriä laukan hidastamana alle 39-vauhtia läpi. Vauhtivaroja löytyy luultavasti vielä paljon lisää. 5 Iiwari on hypyt välttäessään kärjessä. Ruuna olisi viimeksi voittanut ilman kolmatta laukkaa, joskin lähtö oli tämänkertaista helpompi. Vauhtivaroiltaan kuusivuotias voi olla jopa suosikkia parempi. 2 Hittavainen esiintyi kolmivuotiaana epävarmasti, mutta asiaan voi olla tullut muutos talven aikana. Tamman otteet lämmitysajossa ja esittelyn jälkeen kannattaa seurata ennen pelipäätöksiä.


Lähtö 3 – A: 5 B: 1,7,3,4,6,2

5 Hurricane DK on koko ravien mielenkiintoisin seurattava. Ruuna voitti kolmevuotiaana Ruotsissa miljoonan kruunun arvoisen ikäluokkalähdön ja kohtasi muutenkin jatkuvasti timantinkovia vastuksia. Tuoreimmassa startissa ruuna pysyi kärjen pitämässä kovassa vauhdissa mukana maaliin saakka. Selkeä ykköshevonen tauosta huolimatta. 1 Epimetheus oli Lappeenrannan pienessä lähdössä aseeton, kun matkavauhti oli tosi maltillista ja pellit avattiin kunnolla vasta maalisuoralla. Edellinen startti oli divisioonafinaali, jossa ruuna kiri sisäratajuoksun jälkeen pääryhmän parhaaksi. 7 Double Trouble E P alisuoritti toissa kerralla Bodenissa, mutta on ollut muuten oikein positiivinen. Ruuna ei voinut viimeksi ylivoimavoittajalle mitään, mutta eteni selväksi kakkoseksi.

Lähtö 4, Toto5-1 – A: 7,4,8 B: 2,5,11,3,12,9,6,10,13
7 Power Swirl on tehnyt loistavaa työtä tällä kaudella ja saa suosikin paineet, vaikka juoksun onnistuminen ei ole varma asia. Tamma teki viimeksi divisioonafinaalissa vahvan suorituksen toiselta ilman selkää ja jatkaa huippukunnossa. Nyt vastassa on muitakin kuin tammoja, ja lähtö on ykköspalkintoon suhteutettuna oikein hyvätasoinen. Nopea avaaja pystynee selvittämään seiskaradan, mutta sisäpuolella on muutama muukin terävä starttari. 4 Everlasting Boogie näytti toissa kerralla hyvältä laukan jälkeen ja teki lupaavan suorituksen myös viimeksi. Ruuna tuli hänniltä kirilenkin 13,5-vauhtia ja oli lähellä nousta kolmanneksi. Kapasiteettia on vielä parempaan.

8 Al’s Boozy Suzy eteni viimeksi toiselle ilman selkää ja päihitti keulahevosen hyvissä ajoin, mutta taipui itse päätössatasella ulos rahoilta. Tammaa ei voi moittia, ja etelän kiertueen aiemmista starteista löytyy vielä parempia suorituksia. Kasiraiteelta taktiikka saattaa olla tällä kertaa passiivinen, ja silloin pärjääminen on pitkälti kiinni muiden tekemisistä. 2 Just Massive jäi Seinäjoen divarifinaalissa rintaman taakse vaille kiritilaa, ja voimia näytti olevan jäljellä jopa voittoon asti. Ruunan kunto riittää loistoasemista jopa voittoon saakka. 5 Cover Prince oli Bodenissa liian vaikean tehtävän edessä viimeiseltä sijalta ja teki selvästi paremman suorituksen kuin sijoitus antaa ymmärtää. Ruuna pääsee nyt lähemmäs kärkeä ja pystyy jopa voittoon.

Lähtö 5, Toto5-2 – A: 7,8,4 B: 6,9,1,2,3,5
7 Vappuäijä palasi viime Oulun raveissa tauolta ja teki kelpo suorituksen, mutta ei ollut vielä lähelläkään parasta tasoaan. Ori on päässyt kilpailemaan viime vuosina harmillisen vähän ja pystyy terveyden kestäessä nousemaan rodun ykköstasolle saakka. Tämän lähdön voittaminen vaatii parannusta viime suorituksesta, ja oletettavasti otteet kohentuvat startti alla. 8 Virin Urho ei riittänyt Pelimanni-ajossa toiselta ilman selkää kärkipäähän, mutta vaikea suoritusta on mennä moittimaan. Näiden vastustajien päihittäminen on mahdollista vastaavalla esityksellä.

4 Rallan Ruhtinas sijoittui vuosina 2022-2023 jatkuvasti kahden joukkoon ja pystyy jatkamaan sarjanousuaan myös tällä kaudella. Tuorein suoritus divisioonafinaalissa ei lukeudu hevosen parhaimpiin, kun 800 metrin kiri katkesi jo ennen maalisuoraa. Ruuna on kärkiosastoa täsä porukassa, jos kaikki on kohdallaan. 6 Kavaleren ei ole vielä onnistunut Suomen kamaralla ja jatkaa suurena arvoituksena. Ruunan parhaat näytöt länsinaapurissa ovat niin kovaa tasoa, että sitä ei voi unohtaa peleistä kokonaan. 9 Lystilän Lento matkasi viimeksi keulahevosen kannassa ja tippui maalisuoralla voittajan kyydistä, kun vauhti kiihtyi merkittävästi. Ruuna ei ollut maalissa väsynyt, ja suoritus oli varovaisen lupaava. Lisää parannusta kuitenkin vaaditaan.

Lähtö 6, Toto5-3 – A: 12,2,9 B: 8,6,5,10,4,7,11,3,1
12 Interlude Ferm teki Kaustisella hyvän suorituksen alkumatkan haparointien jälkeen ja oli aivan hyvä myös Joensuussa keulan rinnalta. Ori on löytämässä hiljalleen kuntonsa ja kohtaa nyt sopivan näköisen vastuksen. Pitkältä takamatkalta voittaminen ei silti ole helppo tehtävä. 2 Boulder Titan kiri Lahdessa kolmannesta ulkoa hyvin maaliin ja pysyi loppuun asti kärkihevosten vauhdissa. Ori teki hyvää työtä myös kauden aiemmissa starteissa. Vuorossa on uran ensimmäinen 3100 metrin startti, ja vauhtikestävä hevonen luultavasti pärjää tälläkin matkalla.

Toissa vuonna Stayer Cupin finaalin voittanut 9 Boulder Illusion viimeisteli paikallisravivoitolla ja teki edelliskerralla voitavansa keulasta muutamaa hyvää hevosta vastaan. Ruuna on selvästi parhaimmillaan avojaloin ja lukeutuu tässä pelihevosiin, jos optimibalanssilla ajaminen on mahdollista. 8 Father sai viimeksi hieman myöhäiset kiritilat keulan takaa, mutta tuskin olisi pystynyt haastamaan kärkiparia, vaikka tilat olisivat auenneet aiemmin. Ruuna pystyy pienellä parannuksella kärkipäähän, jos pitkä matka ei ole ongelma. 6 Mr Courvoisier yllätti viime vuonna Stayer Cupin finaalin kakkossijalla. Tuorein suoritus oli vain tasainen, mikä oli odotettua taustavoimien maltillisiin ennakkokommentteihin peilattuna. Nyt on todennäköisesti luvassa parempi esitys.

Lähtö 7, Toto5-4, Troikka – A: 2,10,5 B: 11,6,4,8,7,3,1,12
2 Verona Hoist juoksi toissa kerralla kirikierroksen toisella ilman selkää ja lipui maalisuoralla varmaan voittoon. Tuorein ykkössija tuli keulasta maltillisen matkavauhdin jälkeen tosi helposti. Tamma voi päästä keulaan tälläkin kertaa, mutta tuskin saa tehdä täysin omaa juoksuaan. Silti selkeä valinta ykkössuosikiksi. 10 Kalsarikännit jäi viimeksi parijonon hännille vaikeisiin asemiin, eteni jatkossa sisäkautta ja kiri lopulta selvään voittoon. Ruunalle jäi silminnähden varaa, ja sen kapasiteetti joutuu tässä tehtävässä tosissaan puntariin.

5 Blacky Luca käytti viimeksi alkumatkaan paljon ruutia ja väsähti johtavan takaa totaalisesti loppukurviin mentäessä. Suoritus oli pettymys alun revityksestä huolimatta. Edellinen esitys keulasta oli oikein hyvä, ja ruuna on varmasti riittävä kilpuri tähän porukkaan, jos kaikki on kohdallaan. 11 Stonecapes Vincens teki hyvän suorituksen takajoukoistaYlivieskan kovavauhtisella maililla. Keulavoittajan tavoittamiseen ei ollut realistisia mahdollisuuksia. Vastus tiukkenee, eikä lähtörataonni parantunut, joten kärkeen nouseminen vaatii ruunalta huippusuorituksen. 6 Jaqueline Sisu teki viimeksi kelpo suorituksen vauhdinjakoon suhteutettuna ja kiri maalisuoran koko porukan parasta vauhtia. Vastusta on nyt paljon enemmän, ja lähtöpaikka tuo mukanaan haasteita.

Lähtö 8, Toto5-5 – A: 7,5,8 B: 3,1,4,2,9,11,6,10
Tosi vaikean näköinen pelilähtö. 7 Delicious News on suorittanut varmaan tyyliin ja kohtaa nyt hieman tavallista helpomman vastuksen. Tamma löysi viimeksi vapaat kiritilat maalisuoran alussa ja spurttasi kakkoseksi. Lähtönopeudesta ei löydy valtavia näyttöjä, ja juoksu voi mennä seiskaradalta hankalaksi. 5 Southampton Sea teki taulun ylimmissä starteissa hyvää työtä, mutta tuorein suoritus ei ollut lainkaan samaa tasoa. Nopea avaaja pääsee taas mukaan kärkiporukkaan ja on omalle tasolle palatessaan vahvoilla.

8 Hollister Sisu jäi toissa kerralla pussiin ja oli viimeksi tasapaksu ratkaisuhetkillä, kuten monessa aiemmassa startissa. Ruuna avaa auton takaa kovaa ja pystyy selvittämään lähtöpaikkansa. Loppusuoralle tarvitaan lisää puristusta. 3 Hidden Allure on kulkenut viime aikoina plusmerkkisesti ja pystyy pärjäämään hyvistä lähtökuopista ylisarjassakin. Ruuna juoksi viimeksi kirilenkin toisella ilman selkää ja tsemppasi hyvin perille. Vapaa rata sopii ruunalle parhaiten. 1 Goosebumps on kenties lähdön paras hevonen, mutta alla on reilusti taukoa, ja aiempien tauoltapaluukisojen perusteella parasta kuntoa ei nähdä vielä.

Lähtö 9, Troikka – A: 3,12,8 B: 2,1,6,7,9,10,5,4
3 Hissun Camilla palasi kuun alussa varsalomalta voitokkaasti ja pystyy toistamaan temppunsa tässä tehtävässä. Tamma veti keulassa puolireippaalla tahdilla ja piti muut varmasti takanaan, vaikka tahti hidastui loppua kohti. Laukka ei tulisi yllätyksenä, eikä kyse ole mistään suuresta suosikista. 12 Sohvin Voitto on mukana huonosti istuvassa sarjassa, mutta hevosen kunto paikkaa asiaa paljon. Tuorein Vermon voitto irtosi 27-vauhtisella kirillä, ja suoritus oli ruunan uran paras. 40 metrin pakki voi olla hankala kuroa umpeen, jos suosikki vetää keulassa tasaisen reipasta. 8 Luottomies voitti Joensuussa lopulta selvästi, kun ainoa uhkaaja laukkasi maalisuoralla. Kilometriaikaan ei kannata kiinnittää huomiota raskaan radan vuoksi. Ori pystyy parantamaan vielä paljon.

Lähtö 10 – A: 7,5,6 B: 8,3,1,2,4
7 Juhannes jatkaa elämänsä kunnossa ja on suosikki, vaikka vastassa on kaksi tosi pystyvää kilpuria. Ruuna polki toissa kerralla muut suohon kirikierroksella ja paikkasi viimeksi ensimmäisen kurvin laukkansa loistosuorituksella. 5 Comfortti teki Satakunta Seniorissa väkevän esityksen kahden laukan jälkeen. Orin vauhtivarat ovat olleet kaikkien tiedossa jo pitkään, ja homma on ollut usein kiinni suoritusvarmuuden puutteesta. 6 Hetimite ei päässyt viimeksi keulahevosesta ohi, mutta saa suorituksestaan puhtaat paperit. Edelle rankatun kaksikon lyöminen vaatii parempaa, tai molempien sortumista laukkoihin.

Lähtö 11, Troikka – A: 4 B: 9,10,1,5,7,6,2,8
4 Destroyer Flame puristi toissa kerralla 15-vauhtisella kiripuolikkaalla voittoon ja jatkoi Bodenissa kultakannassa keulajuoksulla. Voittomarginaali ei ollut suuri, mutta ruunalle vaikutti jäävän hieman voimia varastoon. Kolmanteen peräkkäiseen voittoon on hyvät saumat etenkin, kun kaksi kovaa haastajaa arvottiin takariviin. 9 Boulder Annabella on pysynyt ktämän vuoden starteissa ravilla ja päässyt näyttämään osaamistaan. Viime ykkössija tuli 15-vauhtisella kirillä lumisissa olosuhteissa. Samanlainen suoritus voi riittää tässä voittoon. 10 All That She Wants hävisi Kaustisella vain voittokone Vincent Vicille ja paransi ennätystään. Tamma jatkaa nousukunnossa ja pystyy kärkeen, jos juoksunkulku sen mahdollistaa.

Toto5-vihjesysteemit (108 / 360 riviä)

7,4,8 + 2,5 (11,3)

7,8,4 (6,9)

12,2,9 (8,6)

2 Verona Hoist (10,5)

7,5,8,3 + 1,4,2,9 (11,6)

Troikka L7 (20 riviä)

2 – 10,5,11,6,4 – 10,5,11,6,4

Troikka L9 (20 riviä)

3 – 12,8,2,1,6 – 12,8,2,1,6

Troikka L11 (20 riviä)

4 – 9,10,1,5,7 – 9,10,1,5,7

[Vihjeet: Teemu Hyvönen]