Vihjeet 30.5.2022

29.5.2022

Lähtö 1 – A: 2,5 B: 4,3,1,6

Seitsemänvuotiaana uransa avaava 2 Vipaliinu veti koelähdössä porukkaa, kulki päätöskierroksen hieman alle 36-vauhtia ja näytti oikein hyvältä. Jo samanlaiset vauhdit voivat riittää tässä tehtävässä voittoon, ja parannusta voi toki olla luvassa. 5 Varjosi voitti edellisen Eri-Poika-lähdön keulasta helposti. Tamma pysyi edellisen startin 32-lopetuksessa ihan hyvin kärjen kelkassa, kunnes laukkasi maalisuoran alussa. Vauhtivarat riittävät pitkästi alle 40-aikaan. Viime aikoina laukkojen muodossa epäonnistunut 4 Jullen Miina vaikuttaa muun porukan etevimmältä. Tamma menetti Vieremällä lähtösuoran laukassaan paljon metrejä ja pystyy ehjällä suorituksella sekunnin-parin ennätysparannukseen.

Lähtö 2 – A: 2,8 B: 3,9,7,10,11,6,4,1,5
2 Patriotique eteni Ylivieskassa heti kolmannen kautta kohti keulaa, mutta kärkipari alkoi vastaamaan ja kiinnioton seurauksena tuli laukka. Hyppyjä on tullut aiemminkin turhan paljon, ja hevosen voittosumma ei ole siksi päässyt karttumaan. Ehjällä suorituksella voitto häämöttää vaikka keulan rinnalta. 8 Isac Journey meni Vieremällä koko matkan ravia ja voitti ylivauhtisen lähdön takajoukoista kirimällä. Kajaanissa Santtu Raitala otti alun varmistellen ja ajoi ruunan jatkossa keulaan, mistä se laukkasi kiripuolikkaan alkaessa täysin yllättäen. Nelivuotiaan vauhdit riittävät suosikin haastamiseen, kun palaset saadaan kunnolla kohdilleen. 3 Joe’s Hilda Who laukkasi Joensuussa ensimmäiseen kaarteeseen ja kulki loppumatkan hieman päälle 18-vauhtia. Samantasoinen meno ja laukaton suoritus kantavat tässä korkealle.


Lähtö 3 – A: 2 B: 5,7,6,3,4,1

3 Gambling Face kesti Kuopiossa juostun montén SM-karsinnan raastavan matkavauhdin parhaiten ja voitti hienolla täyden matkan tuloksella. Ruuna saa tässä 20 metriä etua avoimen tason hevosiin ja on viime kerran tasoisella suorituksella kiinni voitossa. Viime Oulun startissa 5 Shotproof tuli selityksittä ohi, eikä saman toistuminen olisi iso yllätys. Kuopiossa osat vaihtuivat selityksittä. Saman Kuopion startin kakkoseksi yltänyt 7 Ambrogio on saanut kaksi starttia alle puolen vuoden tauon jälkeen, joten lisäparannusta voi olla tiedossa. Suosikin lyöminen takamatkalta voi kuitenkin olla liikaa vaadittu.

Lähtö 4, Toto5-1 – A: 3,5,1 B: 12,7,9,2,4,11,10,8,6
Hyvätasoisen porukan vähiten startannut 3 Vapassi on mennyt pitkin harppauksin eteenpäin ja nousee suosikiksi. Ruuna voitti Joensuussa keulasta hitaan avauskierroksen jälkeen ja pystyi Kajaanissa samoihin vauhteihin päätöskilometrillä, vaikka alkuvauhti oli selvästi kovempaa. Haastajat lähestyivät päätössatasella Kajaanissa, mutta voitto ei ollut lopulta uhattu. Tämän porukan päihittäminen vaatii lisäparannusta, mihin on vahva luotto. 5 Lemmen Viemä puristi kilpasarjan avauslähdössä kolmen hevosen rintamasta niukkaan voittoon. Lähtölaukka rasitti tammaa, ja suoritus oli sen koko uran paras. Samanlaiset otteet riittävät kärkeen tässäkin.

1 Mattilan Eemeli voitti uransa viisi ensimmäistä kilpailua, ja kuudeskin naula oli lähellä. Torniossa porukkaa vetänyt ruuna ei saanut rauhoittaa tahtia missään vaiheessa, mutta kamppaili silti voitosta maaliin saakka. 12 Hissun Liisi oli ensimmäinen Mattilan Eemeliä prässännyt hevonen. Suoritus pilaantui kierros juostuna tulleeseen laukkaan. Tamma otti edellisessä startissa ykkösen keulan rinnalta alle 30-ajalla ja on mahdollinen voittaja tässä vaikeista asemistakin. 7 Kömin Poika sai Torniossa sujuvan sisäratajuoksun reippaassa vauhdissa ja puristi maalisuoralla mukaan voittomatsiin. Vastaavan reissun saaminen on nyt vaikeaa. Starttiväli on viime kertaa lyhyempi, mikä voi terävöittää hevosen otteita.

Lähtö 5, Toto5-2 – A: 7,6,10,8 B: 9,12,11,5,4,2,1,3
Parhailla tuoreilla näytöillä varustetut hevoset saivat arvonnassa hankalat lähtöpaikat, ja lähtö vaikuttaa pelillisesti kiharaiselta. 7 Carmenere kilpailee rahallisesti ylisarjassa, mutta vastus ei näytä kehittyvälle tammalle liian kovatasoiselta. Ville Pohjola yritti viimeksi voimalla johtopaikalle, mutta sinne ei ollut asiaa, ja keulahevonen olikin lopulta täysi ylikylä siihen lähtöön. Nelivuotias pystyy kehittymään vielä paljon. 6 BWT Gaia virui Kajaanin kirivaiheessa pussissa, sai maalisuoralla tilaa ja vaihtoi rytmiä hyvin. Suoritus oli kahteen edelliseen verrattuna lupaava, ja kunto voi olla edelleen nousussa.

10 Calista on juossut viime aikoina tätä kovemmissa porukoissa. Viime startti oli Pilvenmäki Specialin karsinta, ja kolmoskaistalle juuttuminen tarkoitti aikaista taipumista. Tamma on painanut viime starteissa sisään päin, mikä on vaikeuttanut menoa etenkin kaarteissa. Kuntonäytöissä ei sinänsä ole vikaa, kuten Bodenin ennätysjuoksu osoitti. 8 Kwakiuti Boko sai viimeksi keulan takaa kiritilat vasta päätössatasella, eikä ehtinyt kärkiparin kyytiin, vaikka vaihtoi terävästi rytmiä. Tamma voisi kuntonsa puolesta ottaa tässä uransa avausvoiton, mutta lähtöpaikka vastustaa tuntuvasti. 9 Babadook laukkasi Kuopiossa ensimmäiseen kurviin ja teki jatkossa hyvän suorituksen porukan perältä. Starttiväliä on taas kertynyt, ja tamma on hienoinen arvoitus. Viime startin kaltainen meno riittäisi tässä korkealle.

Lähtö 6, Toto5-3- A: 9 B: 2,8,5,1,4,6,7,3
9 Lystilän Lento on löytänyt kevään tultua ravisävelen ja jatkaa viime kaudella alkanutta sarjanousuaan. Viime Äimäraution startista lohkesi arvovoitto pitkällä ja vakuuttavalla kirillä. Ylivieskassa tuli yllätystappio suursuosikkina, mutta ei tuomita keulan rinnalla vauhtia pitänyttä ruunaa täysin. Seinäjoella palattiin päiväjärjestykseen totutun vahvalla suorituksella. Suursuosikki, ellei lämmitys tai pruuvistartti anna negatiivisia signaaleja.

2 Järvsö Nilsingemar juoksi Umeån maililla puolet matkasta toisella ilman vetoapua, piti vauhtinsa loppumatkasta hyvin ja eteni kolmosrahoille. Ruuna antoi hyvän näytön kunnostaan ja voi olla yllättävän sitkeä vastustaja suosikille. 8 Harjujen Roomeo ei ole vielä yltänyt kevätkaudella parhaimpaansa. Viimeksi Ylivieskassa Lystiln Lento ja muut kärkihevoset jäivät kauas. Talvella 75-tasolla yllättänyt ori pystyy merkittävästi parempaan, ja huippukunto löytynee starttien myötä. 5 Vincent Lax laukkasi sekä Ylivieskassa että Torniossa maalisuoralla noususta ja jatkaa hyvässä vireessä. Lievä ylisarja ja voltin vitonen vastustavat, mutta totosija on mahdollinen sopivan selkäjuoksun päätteeksi.

Lähtö 7, Toto5,4, Troikka – A: 2,3,11,8 B: 5,4,10,9,1,7,12,6
Voitokas 2 Double Trouble E P on Suomen avauksessaan niukka ykkösrankkaus, vaikka hevosen suoritustasosta on vaikea sanoa suurempia. Viime starteista ei ole kovin pitkä aika, ja ruuna teki Forusin radalla monta hyvää esitystä. 3 Stonecapes Sparrow voitti Kuopiossa pienen lähdön hyvällä loppukirillä, eikä ollut viimeksikään huono, kun vauhdinjako oli hieman vastaan ja kärkipari meni menojaan. Ruuna pääsee nyt lähemmäs kärkeä.

11 Lastsundayinmay jää lähtöpaikkansa vuoksi tallikaverin taakse rankingissa. Tamma sai Kaustisen Jixy-ajossa hieman raskaan alkumatkan ja kiri maalisuoran ulkokautta ihan hyvin. Vastukset ovat olleet monesti tätä kovempia. 8 Armani Press täräytti viimeksi ulkoa keulaan ja kesti hyvin perille, mutta ei voinut kahdelle paremmalle mitään. Ruuna ei ole ollut kevätkaudella aivan parhaimmillaan, mutta jatkaa pelihevosena haastavista lähtökuopistakin.5 Sahara True Lies ei välttämättä pysty voittoon suoraan tauolta, mutta nopea avaaja saanee hyvän sisäratareissun ja voi silloin yltää kärkikahinoihin. Monella muullakin on realistinen mahdollisuus voittoon.

Lähtö 8, Toto5-5 – A: 2,12,5 B: 7,6,9,10,11,1
Vaikeudet jatkuvat päätöskohteessa, vaikka kolme hevosta jäi pois. 2 Astrid Broline eteni Ylivieskassa kirin alkuvaiheen hyvin, mutta loppukurvissa vauhti laantui rankasti ja tuloksena oli iso epäonnistuminen. Tamma teki aiemmissa starteissa hyvää työtä ja olisi tässä vastaavana loistoasemista kiinni voitossa. 12 One Touch paransi Ylivieskan reipasvauhtisella maililla ennätystään kaksi sekuntia ja jatkaa edellisen startin viitoittamalla tiellä. Ruuna hyötyy poisjäänneistä ja voi ohittaa kirivaiheessa kaikki, jos matkavauhti sen salliin.

5 Callela Lionel antoi Rovaniemellä vahvan kuntonäytön alkulaukan jälkeen. Ruuna jäi askelvirheessään kärjestä noin 40 metriä ja hävisi voittajalle suunnilleen saman verran. Ennätyskunnossa jatkava viisivuotias on ravilla kärkihevosia. 7 Zirkonia Comery kesti viimeksi toiselta ilman vetoapua hyvin ja vaikuttaa nousukuntoiselta. Sisäpuolelta lähtee nopea avaaja, eikä juoksun onnistuminen ole varmaa, vaikka pari poisjääntiä auttaa parijonoon pääsemisessä. 6 Girl on Fire täräytti Torniossa keulaan, sai takasuoralla painetta ja jatkoi johtavan takana. Kiriluukku aukesi sieltä myöhään, ja suoritus oli etenkin tauko huomioituna oikein positiivinen. Viime kauden lähes kokonaan missannut tamma voi palata voittokantaan jo tässä.

Lähtö 9, Troikka – A: 1,5,4 B: 10,2,7,8,11,3,8,6
1 Midleton juoksi viimeksi Eskilstunassa pääporukan hännillä ja tuli lopun samaa vauhtia kuin kärkihevoset. Lähdössä mentiin alku tosi kovaa, ja tuloksena olivat uudet ennätyslukemat. Suomeen palannut ruuna on heti suosikki, vaikka ei välttämättä saa puolustettua sisäradalta keulaa. 5 Scorzone voitti viikko sitten pienen lähdön hyvällä loppuvedolla. Edellinen startti tapahtui 75-tasolla, ja ruuna teki silloin lupaavan loppukirin sisäratajuoksulla. Juoksun onnistuminen voi jäädä tuurista kiinni, mutta kunto riittää kärkeen. 4 Peppe Roc on esiintynyt hieman ailahtelevasti. Viimeisin suoritus oli plusmerkkinen, kun ruuna kiri keulahevosen takaa napsakasti voittoon. Nopea hevonen ja nopea kuski tietävät todennäköisesti keulajuoksua, vaikka ruunalla on usein luovuttu johtopaikasta avauksen jälkeen.

Lähtö 10 – A: 2,1,4 B: 7,6,5,3,8
2 Cupido on niin lahjakas ja vauhdikas kilpuri, että saa suosikin aseman, vaikka kevätkauden ensimmäinen startti meni pieleen. Laukat ovat sotkeneet oriin menoa muutenkin, ja ehjissä starteissa sijoitus on ollut kahden joukossa lähes joka kerta. 1 Jantter voitti viimeksi samanlaisen tehtävän, kun pääsi lähtemään yksin paalulta. Ori sai kirikierroksella kovaa painetta, mutta kesti niukkaan voittoon. Sama voi toistua tässä, vaikka vastus tuntuu hieman kovemmalta. 4 Hallan Humu laukkasi Ylivieskassa kaksi kertaa ja kulki ravilla tapansa mukaan kovaa vauhtia. Lähtösuora tulee todennäköisesti olemaan vaikea tässäkin startissa, mutta kunto voi riittää silti kärkeen.

Toto5-vihjesysteemit (96 / 400 riviä)

3,5,1,12 (7,9)

7,6 + 10,8,9 (12,11)

9 Lystilän Lento (2,8)

2,3,11,8 (5,4)

2,12,5 + 7,6 (9,10)

Troikka L7 (20 riviä)

2 – 3,11,8,5,4 – 3,11,8,5,4

Troikka L9 (20 riviä)

1 – 5,4,10,2,7 – 5,4,10,2,7

[Vihjeet: Teemu Hyvönen]