Vihjeet 4.1.2022

3.1.2022

Lähtö 1 – A: 5,2,3,6 B: 4,7,8,13,10,9,11,12

5 Fu King Fab Press teki Killerin välistartissa uransa ensimmäisen laukattoman kilpasuorituksen ja voitti johtopaikalta parastaan antamatta. Ruuna voi pilata saumansa voltin vitoselta heti alkuun, mutta ehjällä suorituksella voiton uusimiseen on hyvät mahdollisuudet. 2 Nemea Katana laukkasi uran avauksessaan ensimmäiseen kurviin, eikä pystynyt jatkossa ohituksiin, mutta kulki loppumatkan kuitenkin selvästi alle 20-vauhtia läpi. Nelivuotias on ravilla pysyessään vaarallinen. 3 Ne Quitte Pas jatkaa pelihevosena, vaikka alla on vain kaksi laukkastarttia. Koelähdön perusteella ruuna oli valmis pärjäämään alasarjoissa jo lähes vuosi sitten, mutta sen jälkeen on vastustanut.

Lähtö 2 – A: 1,6,4,8,3 B: 7,2
Vähiten laukkaava osallistuja on vahvoilla. 1 Jullen Miina kulki Kuopiossa lähtösuoran laukan jälkeen lupaavia vauhteja, mutta Ylivieskan startissa ei nähty samanlaista tasoa. Tamma pystyy johtamaan ravin sujuessa alusta loppuun. 6 Renato aloitti uransa helpoissa tehtävissä kohtalaisesti ja palaa nyt yli neljän kuukauden tauolta. Talvikelien vaikutus kuusivuotiaaseen nähdään tässä startissa. 4 Koivikon Jerry on Renaton tapaan hankala arvioitava, mutta pystyy uran ensimmäisten kisojen perusteella kärkeen. Ruuna hävisi viime kesänä uransa avauksessaan vain yhdelle ylivoimaiselle ja vaikutti lupaavalta, mutta sen jälkeen laukat veivät pärjäämissaumat.


Lähtö 3 – A: 6,5 B: 1,2,3,4

6 Suvimyrsky Ram laukkasi Rovaniemellä kaksi kertaa ja eteni vielä kärkikolmikon tuntumaan, mutta hylättiin maaliintulon jälkeen. Vahva vääntäjä jatkaa rautaisessa kunnossa, mutta laukka tulee lähes joka kerta. Pieni lähtö ja huippukuski voivat auttaa ehjän suorituksen tekemisessä merkittävästi. 5 Nompparilla on ominaisuuksiltaan paljon Suvimyrsky Ramin kaltainen, mutta ravivarmuuden osalta tamma on mennyt viime vuosina selvästi eteenpäin. Tamma eteni viimeksi 75-sarjassa sisäratajuoksulla niukasti kolmanneksi ja on kunnon pitäessä vahvoilla tässäkin. Tauolta palaava 1 Riutan Taika on riittävä hevonen tähän porukkaan ja moneen muuhunkin, mutta otteet ailahtelevat herkästi. Taulussa näkyvissä syksyn starteissa ei nähty tamman parasta antia.

Lähtö 4, Toto5-1 – A: 3,2 B: 6,1,10,7,5,4,8,9
Kari Alapekkalan väreistä Rovaniemellä aloittanut 3 Sagredo Hanover kiri keulassa juosseen 2 Chapitre Unin takaa selvään voittoon. Puolikas juostuna johtopaikalle edennyt Chapitre Un oli saanut vetää matkan aikana rauhallista vauhtia, eikä pystynyt kirivaiheessa parhaalle tasolleen. Molemmilla A-hevosilla on nyt alla yksi ehjä kisa tauon jälkeen, joten kummaltakin voi odottaa parannusta. Juoksuasemat saattavat olla viime kertaan nähden identtiset, ja silloin loppusuoralla katsotaan kumpi hevosista on tällä kertaa terävämpi.

B-ryhmästä löytyy muutama sarjanousuun pystyvä hevonen, eikä lähtö ole täysin kahden kauppa. 6 Zolace kiri Kuopiossa vaikeista asemista pirteästi maaliin ja oli sijoitustaan parempi. Tamma ei aina intoudu huippusuoritukseen, mutta olisi sellaisella tässä kova haastaja A-kaksikolle. 1 Winners Lane pystyy nostamaan voittosummaansa tällä kaudella tuntuvasti, jos terveyspuoli sen vain sallii. Oriilla on tähdätty Suomen puolella hyväpalkintoisiin lähtöihin, mutta se ei ole päässyt vielä näyttämään luokkaansa. 10 Giro Sting jää tauon ja etenkin takarivin vuoksi rankingin viidenneksi. Kova vauhti ja kaarrejuoksu eivät sovi ruunan kohdalla yhteen, mutta vahvalla hevosella voi ajaa tarvittaessa aikaisin kohti kärkeä.

Lähtö 5, Toto5-2 – A: 4,7,9,6 B: 5,8,1
Vaikeaa on, vähäisestä osallistujamäärästä huolimatta. 4 Tähtitie olisi ehjällä suorituksella ja jouhevasti liikkeelle päästessään tosi hankala kampitettava, mutta epäonnistumisriski on edelleen korkea. Ruuna otti viimeisimmän voittonsa alkulaukasta huolimatta, mutta näille vastustajille ei ole varaa antaa kovin paljoa tasoitusta. 7 Pikku-Ryti sai viime kauden lopulla startteja alle ja vaikuttaa olevan tuloillaan. Ruuna on kova tekijä tavallisten iltaravien yläsarjoihin, jos oma paras taso löytyy vielä 14-vuotiaana.

9 Niemen Eemil luovuttaa välillä kirivaiheessa kokonaan, kuten viimeksi Rovaniemen avoimessa lähdössä, mutta oikeana päivänään ori pystyy nopeutensa turvin paljoon. Niin kävi viime voittostartissa, kun Niemen Eemil eteni mailin voltissa kahdelta takamatkalta aikaisin keulaan ja hallitsi perille saakka. 6 Virin Urho esiintyi aiemmin yhtä epävarmasti kuin Tähtitie, mutta nyt alla on kolme ehjää suoritusta neljään viimeiseen kilpailuun. Tähtitie esti oriin voittokantaan paluun toissa startissa pienellä marginaalilla, ja hevosten suoritukset olivat aika lailla samaa tasoa.

Lähtö 6, Toto5-3- A: 5,8,6 B 3,9,4,2
5 M.T.Master Don kiri Kaustisella ulkokautta hyvin kolmanneksi ja paransi edellisestä alisuorituksesta merkittävästi kahden kuukauden tauon jälkeen. Ruuna on juossut pääosin tätä kovempia lähtöjä ja pystyy etenkin keulaan päästessään voittoon. Lähtöpaikat ovat olleet viime aikoina pääosin hankalia, ja viime keulajuoksusta on aikaa yli neljä kuukautta. Antti Ala-Rantala ajoi tuolloin Porissa ruunalla mailin johtopaikalta alle kahtatoista läpi ja voitti vakuuttavasti.

8 Vincent eteni Joensuussa aikaisin keulaan ja piti maalisuoralla ulkoa kirineet kurissa, vaikka tiukille meinasi mennä. Ori on edelleen hieman kääntämätön kortti. Juoksun onnistuminen eturivin uloimmalta paikalta ei ole varmaa, vaikka kaksi poisjääntiä auttavat paljon. Parin kuukauden mittaiselta tauolta palaava 6 Smiley Match on tauluaan parempi. Tamma ei saanut kolmessa viime startissa juoksunkulkujen osalta juuri mitään ilmaiseksi ja olisi ansainnut paremmat sijoitukset. Tuoreimmassa Jixy-ajon kirissä ei nähty ehkä aivan parasta tasoa. 3 Umberto Croft kiri molemmissa taulun Kaustisen starteissa terävästi maaliin ja pystyy nappiasemista totosijalle. Voitto yllättäisi hieman. Rovaniemellä ylivauhtisessa lähdössä hyvin takaa kirinyt 9 Venerdi on voittanut tätä kovempiakin koitoksia. Ruuna on päässyt hyvään starttirytmiin ja voi palata parhaalle tasolleen jo lähiaikoina.

Lähtö 7, Toto5,4, Troikka – A: 2,5,7 B: 9,10,4,1,6,8,11,12
Illan kovatasoisin lähtö, jonka niukka ykkösrankkaus on parin kuukauden tauosta huolimatta 2 Enter Mayweather. Läpi uransa laukkojen kanssa paininut ruuna muuttui viime keväänä suoritusvarmuuden perikuvaksi ja on tehnyt nyt kymmenen ehjää starttia putkeen. Nopeus ei riitä keulataistoon, mutta toiselle ilman selkää etenemisen pitäisi onnistua. Toki taktiikka voi olla tauolta myös passiivinen. 5 Fancy Creek on tehnyt hyvää työtä jo pitkään ja pääsee nopeutensa turvin joko keulaan tai terävimmän kärjen taakse. Tamma sai viimeksi myöhäiset kiritilat sisäkautta, eikä kärkikolmikon tavoittamiseen ollut enää mahdollisuuksia. Lähtö oli tätä korkeatasoisempi.

7 Zola Soft palasi Rovaniemellä tätä helpommassa tehtävässä voittokantaan, eikä joutunut antamaan kaikkeaan. Nopea tamma hakee alussa asemia ja pystyy onnistuneella suorituksella paljoon. Eija Sorviston tallista aloittava 9 Ilos Silmarillion on erittäin mielenkiintoinen seurattava. Viime kausi meni aivan pieleen, mutta aiempien otteiden perusteella hevosessa on ainesta sarjanousuun vielä pitkäksi aikaa. 10 Earl Grey oli Kaustisella pitkään vailla kiritilaa ja pisteli maalisuoran tosi terävästi, mutta kärki oli ehtinyt jo kiihdyttää alta pois. Ruuna voi voittaa takarivistäkin.

Lähtö 8, Toto5-5 – A: 2 B: 9,7,10,4,5,8,6,1,3
2 Clover Meadow ei ole erehtynyt viiden parhaan joukosta kertaakaan ja pystyy jatkamaan tasaista sarjanousua myös tällä kaudella. Tamma kulki viime Seinäjoen startissa kirikierroksen 15-vauhtia ja piti varmaan voittoon, vaikka yksi kovakirinen vastustaja lähestyi vauhdilla. Haastajaleirin kärkihevoset lähtevät matkaan selvästi vaikeammista asemista, ja Clover Meadow on etenkin keulat saadessaan vaikea voitettava.

9 Astrid Broline ei pystynyt ohittelemaan Kaustisen maalisuoralla, kun ensin laukkaava viisti turvan edestä ja myöhemmin tamma osui vastustajan kärryihin ja kompuroi pari askelta. Edellisen startin suoritus kertoo hevosen kyvyt paremmin. Nelivuotiaaksi kääntyneessä tammassa tuntuu olevan ainesta. 7 Dainamin voitti Jyväskylässä keulasta suurena yllättäjänä, ja seuraavan voiton kohdalla pelaajat olivat jo hieman paremmin kartalla. Tuoreimmassa startissa vauhti oli reipasta alusta alkaen, ja konkaritamma puristi sisäratajuoksulla kolmossijalle. Lähtönopeus tulee näistä asemista hyvään käyttöön. 10 Steam Vici ei pystynyt kahden viime startin kirivaiheissa parhaimpaansa. Viimeisin voitto tuli keulajuoksulla, mihin nyt tuskin on mahdollisuuksia. Takaa voittamiseen vaaditaan huippusuoritus.

Lähtö 9, Troikka – A: 1 B: 5,4,3,7,2,8,10,9
1 A Kind Of Magic S aloitti uransa kolmella laatusuorituksella ja on paalupaikalta selkeä suosikki, vaikka vireestä ei ole tuoreita näyttöjä. Ruuna koki kahdessa viime startissa tappion vauhdikkaista kireistä huolimatta. Elokuun startissa päätöspuolikas sujui 13-vauhtia, ja yksi vastustaja oli yksinkertaisesti liian kova pala. Talvella vauhdit ovat toki hitaampia, mutta normaalisuorituksella odotetaan voittoa. 5 Calista oli positiivinen jo toissa startissa, mutta viime kerran suoritus lähtölaukan jälkeen oli vielä parempi. Uran avausvoitto on vastaavilla otteilla pian ajankohtainen asia, ehkä jo tässä. 4 Kai Greenwood aloitti Suomen uransa kahdella keulajuoksulla ja OK-suorituksella. Viimeksi ruuna joutui polttamaan ruutia keulapaikan saamiseksi ja kesti päätössataselle saakka kärjessä. Troikan perushevosia.

Lähtö 10 – A: 6,4 B: 1,7,5,3,2
6 Vihjeen Vinha eteni viime Kouvolan startissaan kierros juostuna keulaan ja painoi samassa kunnolla kaasua. Kolmas puolikas mentiin 24-vauhtia, ja ruuna päästi maalisuoralla pari vastustajaa edelleen. Kovaluokkainen ruuna on tässä seurassa kiinni voitossa, jos vauhti säästyy loppuun. 4 Akimin on ehjällä suorituksella vakava haastaja. Ruuna laukkasi toissa kerralla maalisuoralla kärkitaistosta tätä kovemmassa porukassa. Viimeksi vastus oli vielä hieman tasokkaampi ja suoritus sujuvasti menneellä juoksulla aivan hyvä. 1 Hallan Humu paikkasi viimeksi alkulaukkansa hyvin ja yrittää startin onnistuessa paalulta karkumatkaa.

Toto5-vihjesysteemit (50 / 400 riviä)

3,2 + 6,1,10 (7,5)

4,7,9,6,5 (8,1)

5 M.T.Master Don (8,6)

2,5,7,9,10 (4,1)

2 + 9,7,10 (4,5)

Troikka L7 (20 riviä)

2 – 5,7,9,10,4– 5,7,9,10,4

Troikka L9 (20 riviä)

1 – 5,4,3,7,2 – 5,4,3,7,2

[Vihjeet: Teemu Hyvönen]