Vihjeet 4.11.2022

3.11.2022

Lähtö 1 – A: 4,3,1 B: 5,6,2

4 Incredible Ewa ei kyennyt viimeksi parhaimpaansa erittäin hitaan ensimmäisen mailin jälkeen. Tamma lopetti uransa avauskilpailussa alle 15-vauhtia ja on kyvyiltään selvästi voittosummaansa edellä. Onnistumista ei kuitenkaan voi luvata. Paikallistasolla aloittanut 3 Sister Jolene ei kohtaa merkittävästi kovempaa vastusta ja nostetaan A-ryhmään hieman arvaamallakin. Kolmevuotias pystyy parantamaan joka starttiin. 1 Excalibur Press nousi tuoreimmassa kilpailussaan taustalta nelossijalle ja laukkasi loppukurviin mentäessä. Ruunalta löytyy hyvät vauhdit näihin sarjoihin, ja se pitää huomioida peleissä suoraan tauoltakin.

Lähtö 2 – A: 4 B: 2,5,3,1
4 Sjö Kongen on yksi parhaista Suomessa kilpailevista kylmäverimontéhevosista ja on normaalisuorituksella lähellä voittokantaan paluuta. Ruuna ei ole ollut pariin viime kisaan aivan parhaimmillaan, mutta tässä tehtävässä voittoon ei välttämättä vaadita huippusuoritusta. 2 Buugi oli erittäin vaisu viimeksi, mutta on mennyt muuten satula selässä hyvin. Vauhtikestävällä ruunalla voi lähteä pakomatkalle jo lähtösuoralta alkaen. Suosikin tallikaveri 5 Wellek on ensimmäistä kertaa mukana montéssa, ja lajia on testattu valmentaja Antti Ala-Rantalan mukaan. Ruuna voi yltää korkealle, jos ravirytmi pysyy kasassa alusta loppuun.


Lähtö 3 – A: 5,4,3 B: 6,8,9,10,2,1,7

5 Nemea Jama avasi viimeksi auton takaa vauhdilla, mutta laukkasi kurviin mentäessä pitkäksi. Tamma kulki loppukesän ehjissä starteissa hienosti ja on ehjällä suorituksella kiinni kärkisijoissa, vaikka tuoreita kuntonäyttöjä ei löydy. 4 Hillbilly Jolene teki viimeksi tasaisen ja hyvän suorituksen kovavauhtisessa lähdössä. Tamman maksiminopeus ei riitä tässä parhaille, mutta suoritusvarmuus ja vauhtikestävyys paikkaavat paljon. 3 Jennirosa palasi Kaustisella parin kuukauden tauolta OK-suorituksella toisesta ulkoa. Rata oli jonkin verran hidas, ja vauhtien puolesta esitys oli tamman ennätystasoa. Pieni parannus ja sopiva juoksunkulku voivat riittää kärkisijoille tässä hieman tiukemmassa tehtävässä.

Lähtö 4 – A: 10,12,11 B: 8,6,9,5,2,7,3,4,1
10 E.V: Mici kohtasi Rovaniemellä enemmän tienanneita samalta viivalta ja teki keulasta hyvän suorituksen, vaikka jäi kolmanneksi. Ori kiertää vastaavana tässä useimmat, jos laukka ei yllätä. 12 Lucky Cloud kulki viimeksi hyvin ensimmäisen kaarteen laukan jälkeen. Kärkiporukan tavoittaminen olisi vaatinut jättisuorituksen. Ruunalta löytyy vahvat näytöt tähän porukkaan, mutta laukkariski lienee edelleen suuri. 11 Zulamit kohtaa hieman sopivamman porukan kuin aiemmissa montelähdöissä. Tamma on sijoittunut yli puolessa tämän kauden lähdöistä totoon, ja sama meno voi jatkua tässä tehtävässä.

Lähtö 5 – A: 4,9,3 B: 2,8,1,5,10,7,6
4 Salamyhke juoksi Kaustisen Nuorten Sarjassa pääosin toisella ilman selkää ja teki 30-vauhtisella päätöskierroksella parhaansa. Vastus ei ole nyt samaa tasoa, ja ehjä suoritus kantaa ruunan kärkeen. 9 Papassi on juossut kolmen voiton suoran tauon jälkeen. Tuorein ykkössija tuli 33-lopetuksella tasaisen juoksun päätteeksi, eikä tamman täytynyt antaa kaikkeaan. Voittosumman kasvamisen myötä tehtävä on nyt aiempia haastavampi. 3 Pirtin Hurja on suorittanut varmemmin kuin moni vastustaja ja vaikuttaa paalun parhaalta. Ruunalla on alla pari tasaista suoritusta, ja samanlaiset vauhdit voivat riittää tässä etumatkan turvin totosijalle.

Lähtö 6, Toto4-1 – A: 2,9,5 B: 10,8,4,1,6,7,3
2 Some Come yllätti toissa kerralla länsinaapurin pelikansan täräyttämällä keulaan ja juoksemalla muilta karkuun. Myös viime suoritus parijonon perältä oli hyvä, vaikka keulahevosen ohittaminen ei onnistunut. Ori hakee nyt valmentajansa ajamana keulavoittoa ja on ylisarjasta huolimatta kiinni ykkössijassa. 9 Ranch The Rock teki viimeksi vahvan suorituksen toiselta ilman vetoapua. Ruuna löi keulahevosen, mutta kaksi paremman juoksun saanutta vastustajaa tuli päätössatasella ohi. Viisivuotias pystyy parantamaan edelleen nyt kun starttirytmi on löytynyt.

5 Boogiewoogie Laday avasi kautensa lupaavalla suorituksella toiselta ilman vetoapua. Bodenissa esitys ei ollut yhtä hohdokas, kun ruuna ei pystynyt kirimään porukan perältä lähellekään kärkihevosia. Tehtävä oli kyllä tosi vaikea, joten ei tuomita hevosta täysin. 10 Frozen A.F. on pelihevosia takarivistä ja tauosta huolimatta. Ruuna tienasi alkuvuodesta paljon palkintorahaa ja pystyi vastaamaan nouseviin sarjoihin hyvin. Ajotaktiikka tuskin on hirveän aggressiivinen tässä vaiheessa, joten ruuna on väkisinkin muiden amoilla. 8 Diamond Lord teki hyvää työtä montévoitossaan ja oli viimeksikin positiivinen, mutta matkavauhti oli liiaksi vastaan. Kasiradalta voittaminen vaatii joko isoa satsausta alkuun tai reipasta tempoa muiden toimesta.

Lähtö 7, Toto4-2, Troikka – A: 5,6 B: 11,10,9,8,12,3,7,4,2,1
5 Mr Charger on tehnyt hyvää työtä kaikissa syyskauden kilpailuissaan. Viimeksi ruuna jäi johtavan taakse voimia tallella pussiin. Lähtönopeus voi riittää nopeaan keulapaikan saamiseen, ja silloin muilla on voiton kannalta tiukat paikat. 6 Astrid Broline täräytti viimeksi terävällä kirillä Ponsse Cupin karsintavoittoon. Edellisen startin suoritus oli vastaava samanlaisella juoksunkululla. Selkäjuoksu ja muutaman sadan metrin kiri tuntuvat sopivan tammalle parhaiten.

11 Kivarin Quickstep voitti Torniossa Hannu Torvisen ajamana ylivoimaisella suorituksella. Pari tuoreinta suoritusta eivät olleet aivan samaa tasoa. Voitokas ruuna pystyy kirimään korkealle, jos matkavauhti ei ole liian hiljaista. Siihen on tosin suuri vaara, jos suosikki saa aikaiset keulat. 10 Procyon pystyy paria viime kilpailua parempaan ja tulee nyt viivalle lyhyemmällä starttivälillä. Juoksunkulun suhteen ruunaan pätee samat sanat kuin Kivarin Quickstepin kohdalla. Terveysongelmien kanssa paininut 9 Chapitre Un teki Rovaniemellä OK-suorituksen ja pystyy kaiken ollessa kohdallaan paljon parempaan.

Lähtö 8, Toto4-3 – A: 6 B: 5,3,1,2,4,7,8
6 Kuusirantanen sai Muhos-ajossa vapaan kiriväylän vasta sata ennen maalia ja ylitti linjan silminnähden voimissaan. Edellisessä kilpailussa tuli laukka 800 jäljellä, mikä taisi viedä ruunalta voiton. Tämänkertainen tehtävä näyttää aiempia helpommalta, ja voitto on lähellä ehjällä suorituksella. 5 Akimin eteni Ylivieskassa yli kierroksen mittaisella kirillä kolmanneksi. Kärkihevoset kiihdyttivät vauhtia koko päätöskierroksen ajan, ja suoritus oli yksi hevosen uran parhaista. Suosikin haastaminen voi vaatia vielä pienen parannuksen.

3 Säpikäs teki Rovaniemen divarikarsinnassa kohtalaisen suorituksen sisäradalta. Starttiväliä on taas kertynyt, ja tamman suoritustasoa on vaikea arvioida. Edelle rankattujen lyöminen vaatii joka tapauksessa uran parhaan esityksen. 1 Victori viihtyy kotiradallaan. Kaikki kauden kolme voittoa tulivat Äimärautiolla yllättäjän roolissa. Voltista liikkeelle pääseminen on usein ruunalle hankalaa, eikä ykkösrata paalulta ole mikään toivepaikka. Ruunassa on sisällä vielä paljon näkemätöntä vauhtia.

Lähtö 9, Toto4-4, Troikka – A: 7,2 B: 9,1,3,4,11,10,8,12,6,5
7 M.T.Neutron otti viimeksi kevyen keulavoiton hyvin maltillisen matkavauhdin jälkeen. Edellisessä kilpailussa mentiin reippaampaa tahtia, eikä ruunan kiri kantanut kärkipäähän. Vastus näyttää nyt sopivalta, ja suurimmat uhkakuvat voiton tiellä piilevät juoksunkulussa. Suosikki avaa puolikovaa auton takaa, mutta ei taida päästä tässä hallitsemaan juoksua samalla tavalla kuin viimeksi. Toki voittoon on saumoja muualtakin kuin keulasta. 2 Governor Vice sai Ylivieskassa maksimijuoksun sisäradalla ja piti kolmossijalle. Edellinen kilpailu oli Ponsse Cupin karsinta, joka oli parhaiden vastustajien osalta liian kovaa keittoa. Paikka suosii kelpo avaajaa.

9 Amazing May ohitti Umeåssa porukan perältä kaikki paitsi ylivoimaisen voittajan. Suoritukset ovat olleet muutenkin pääosin positiivisia, mutta voittoja on tullut harvakseltaan. Nyt vastus on helpompi kuin monessa aiemmassa lähdössä. 1 Glitter Kiss jäi Bodenissa toiseen ulos hetkeksi pussiin, mutta maalisuoralla ei tapahtunut paljoa kiritilojen aukeamisen jälkeen. Tamma voi saada sisäradalta aivan nappireissun ja yltää sen turvin kärkikahinoihin.

Lähtö 10 – A: 1,2,5 B: 6,4,3
1 Noble Boy S
yllätti viimeksi tätä hieman kovemmassa porukassa tarkan juoksun päätteeksi. Keulojen pitäminen tuskin onnistuu tälläkään kertaa, mutta juoksu menee luultavasti silti putkeen. 2 Lastsundayinmay on ollut viime aikoina hieman tasainen, mutta tehtävät ovat olleet järjestäen tätä vaativampia. Nopea avaaja saa tässä kuskin valitsemat asemat ja pystyy voittoon. 5 Scorzone voitti vajaa kuukausi sitten vakuuttavalla suorituksella. Ruuna saa pienessä lähdössä tarvitsemansa selkäjuoksun kärjen tuntumassa on jälleen kiritaistossa vaarallinen.

Toto4-vihjesysteemit (12 / 180 riviä)

2,9,5 + 10,8 (4,1)

5,6 + 11,10,9 (8,12)

6 Kuusirantanen (5,3)

7,2 + 9,1,3,4 (11,10)

Troikka L7 (20 riviä)

5 – 6,11,10,9,8 – 6,11,10,9,8

Troikka L9 (20 riviä)

7 – 2,9,1,3,4 – 2,9,1,3,4

[Vihjeet: Teemu Hyvönen]