Vihjeet 4.2.2023

3.2.2023

Lähtö 1 – A: 8,4 B: 12,3,5,2,9,13,10,1,11,6,7

8 Helmin Voitto kulki viimeksi alkulaukan jälkeen reilut puolitoista kierrosta vauhdikkaasti ja tavoitti pääporukan, mutta bensa loppui maalisuoran alkuun. Ruuna teki edellisissä ehjissä kilpailuissa hyvät suoritukset ja on tässä ravilla mukana kärkimatsissa. 4 Palanteri päihitti Helmen Voiton Teivossa, mutta ei saa nyt 40 metriä etumatkaa. Ruuna piti tuolloin ykköseksi varmalla tyylillä ja pystyy heittämään haasteen samalta viivaltakin. Tuorein Seinäjoen startti päättyi nopeaan alkulaukkaan, ja samaan on toki vaara tässäkin. 12 Maverik laukkasi Kuopiossa yllättäen loppukaarteessa keulasta, eikä hevosen iskukykyä uudesta tallista käsin nähty. Vauhdeiltaan ruuna on lähdön eliittiä, mutta korkea laukkaprosentti on verottanut voittosummaa merkittävästi.

Lähtö 2 – A: 6,2,3 B: 12,9,10,11,4,1,7,5,8
6 Black Dog avasi Mauri Jaaran tallista laatusuorituksella voitettuaan toiselta ilman vetoapua niukasti, mutta aika varmasti. Vauhti kiihtyi maalipaalulle saakka, ja ruuna puristi keulahevosesta väkisin ohi. Nelivuotias on nyt mukana hieman tiukemmassa tehtävässä ja voi jäädä tässäkin toisen radan vetäjäksi. 2 Patriotique on varmistunut viime aikoina ja päässyt tekemään kykyjensä edellyttämää tulosta. Viimeksi ruuna kiri ulkokautta hyvin perille ja hävisi vain lähdön piikki-selkäkaksikolle. Toissa startissa pussiin jäänyt 3 Amour Lover teki viimeksi positiivisen suorituksen keulasta, vaikka yksi vastustaja kiri niukasti edelle. Nopea avaaja juoksee taas keulassa tai kärjen tuntumassa ja on todennäköinen totohevonen.


Lähtö 3 – A: 2,4,3 B: 5,1,11,7,6,8,12,9,10

2 Next To Wheels palasi viimeksi tauolta lupaavissa merkeissä ja nousee loistoasemista jo suosikiksi. Ruunan viime tehtävä ei ollut kadehdittava, kun kärkipari kiihdytti tahtia maaliin saakka, mutta kiri kantoi silti kolmossijalle. Parannusta lienee tiedossa, ja viime syksyn suoritusten perusteella hevosessa on ainesta pieneen sarjanousuun. 4 Madeleine Mess starttasi Teivossa suorkealta lähtöpaikalta ja oli täysin matkavauhdin uhri. Startin voi unohtaa. Edellinen voitto irtosi keulasta sopivan matkavauhdin jälkeen suhteellisen varmasti. Nopea tamma ei ole tässä saletti keula, mutta saanee vähintään selkäjuoksun terävimmän kärjen tuntumassa. 3 Undaunted Stride näytti parissa kolmivuotiskauden startissa kykynsä ja on pelihevosia suoraan tauoltakin. Tamma sai pitkästä aikaa kelvollisen numeron lähtöratakoneesta.

Lähtö 4, Troikka – A: 7,1 B: 3,4,10,8,2,9,6,5,11
7 Mette-Marit puski Vermossa pitkällä kirillä taisteluun kakkossijasta, mutta taipui päätössatasella hieman. Vahva tamma on nyt mukana hieman helpommassa tehtävässä ja saa niukan suosikin aseman, vaikka jäänee alussa taas kauas taustalle. 1 Lilian Rols sai Lahdessa sujuvan sisäratajuoksun ja kiri loppua kohti hidastuvassa vauhdissa voittoon. Suoritus oli yksi tamman uran parhaista, ja hyvistä lähtökuopista luvassa on taas onnistunut reissu. 3 Villihanna on rahallisesta ylisarjasta huolimatta pelihevosia. Tamma on mennyt starttien myötä koko ajan eteenpäin, ja vauhtivarat riittävät jo reilusti alle 30-aikaan täydellä matkalla. Viime voitto irtosi tätä helpommassa tehtävässä keulan takaa oikein varmoin ottein.

Lähtö 5, Toto75-1 – A: 2,4,9 B: 1,6,5,7,8,3
2 Claude P.Hill voitti Mikkelissä maililla takapareista, mikä on tämän tason hevosille aina vaikea tehtävä. Ykkössija irtosi jopa täysin ylivoimaisesti, kun ruuna irrotti maalisuoralla muusta porukasta helposti. Lahden voitto tuli koko matkan johdon jälkeen ilman minkäänlaisia ongelmia. Nyt vastassa on muutama oikein hyväkuntoinen hevonen, mutta voittokulku voi silti jatkua, ja etenkin jos suosikki pääsee sujuvasti keulaan. 4 Ilos Sansibar voitti kaksi tuoreinta kilpailuaan pitkillä ja vahvoilla kireillä, eikä ihan kaikki ollut edes pelissä. Työntekoa on luvassa tässäkin, vaikka lähtö on hieman vajaa, sillä lähtönopeus tuskin riittää parhaille juoksupaikoille.

9 Mandela Zon juoksi kahdessa viime startissaan valtaosan matkasta ilman vetoapua ja teki tappioista huolimatta hyvät suoritukset. Ori on takarivistä väkisinkin hieman muiden armoilla, mutta juoksu voi mennä myös suotuisasti. Viime kuntonäytöt kestävät vertailun edelle rankattuja vastaan. 1 Ilos Silmarillion oli viimeksi kasiraiteelta ja ylisarjassa erittäin vaikean tehtävän edessä, eikä sijoitus kerro totuutta suorituksesta. Ruuna on saanut vaihteeksi kelpo lähtöpaikan ja saanee nopeudellaan hyvät kyttäysasemat. Voitto olisi pieni yllätys. 6 Trouble Leader on juossut seitsemän totosijaa putkeen ja voi hyvin napata tästä kahdeksannen. Ruunan tuurit lähtöratalotossa ovat olleet keskimäärin huonot, mutta kuntopuoli on paikannut asiaa enemmän kuin tyydyttävästi.

Lähtö 6, Toto75-2 – A: 6 B: 7,11,13,2,4,3,8,14,9,10,15,5,1,16,12
6 Siirin Veeti eteni Lappeenrannassa pitkällä kirillä kaikkien edelle ja voitti hallitusti, vaikka näytti jäävän päätössatasella odottelemaan muuta laumaa. Ruunan sisältä löytyy vielä rutkasti näkemätöntä vauhtia, ja se pääsee nyt heti startista joko keulaan tai terävimmän kärjen tuntumaan. Selkeä suosikkivalinta muuten tasaisen ja yllätysherkän näköiseen lähtöön. 7 Siirin Elli juoksi Seinäjoella valtaosan matkasta toisella ilman selkää ja lipui maalisuoralla helposti muiden ulottumattomiin. Tamma pystyy parantamaan vielä merkittävästi, ja sitä tarvitaankin tässä aiempaa kovemmassa tehtävässä.

11 Hymynpilke teki viime kaudella yli 11 000 euron tilin ja palasi viimeksi Teivossa voittokantaan. Ruuna eteni ulkokautta keulaan loppukurviin mentäessä ja piti epätasaisessa lähdössä niukkaan voittoon. Parissa edellisessä startissa ruunalla oli epäonnea kirivaiheessa.13 Profiili eteni Kuopion reipasvauhtisessa lähdössä kaukaa takaa kakkoseksi ja on ollut muutenkin hyvä kaikissa ehjissä kilpailuissa. Startin onnistuminen takamatkan juoksuradalta olisi tärkeää. 2 Vappu-Ukko otti tuoreimman voittonsa keulan rinnalta ja teki viimeksi samoista asemista ihan hyvän suorituksen. Vahva ori on valmiiksi toisella radalla ja pystyy tässä porukassa korkealle.

Lähtö 7, Toto75-3, Troikka – A: 1 B: 5,6,11,9,3,7,4,8,10,12,2
1 A Kind Of Magic S sai vetää viimeksi porukkaa rauhallista tahtia ja lopetti alle 11-vauhtia, mutta se ei riittänyt voittoon, kun vastassa oli yksi vielä kovakirisempi hevonen. Suoritus oli tappiosta huolimatta hyvä, ja nopea avaaja on tässä keulapaikan puolustaessaan vahvoilla. Ruunan kapasiteetin riittävyyttä 75-tasolla ei tarvitse arvuutella. Samaa voi sanoa numerosta 5 Governor Hoss, joka palaa pitkältä tauolta lauantaitasolle ja on heti pelihevosia. Ruuna on kyvyiltään voittosummaansa merkittävästi edellä, eikä tauko ole välttämättä minkäänlainen miinus. Talvialustan sopivuus arveluttaa hieman.

6 Complicated starttasi Lappeenrannan 75-lähdössä heikoista asemista ja kiri lievän ylivauhdin avustamana kakkoseksi. Ruuna jatkaa nousukunnossa ja pystyy tässä kärkikamppailuun, jos löytää kiihdytyksen jälkeen kelvolliset asemat. 11 Careless Guy palasi viimeksi parin kuukauden tauolta ja ohitti kirivaiheessa kaikki paitsi keulahevosen. Ruuna osoitti parissa edellisessä kilpailussa olevansa ikäluokkatason hevonen. Nyt lähtöpaikka on suurin este voiton tiellä, ja ylivauhtia vaaditaan. 9 Hamilton d’Am kiri viimeksi ulkokautta vauhdilla maaliin ja on tehnyt muutenkin hyvää työtä ehjissä starteissaan. Vauhtikestävän oloinen ruuna on vaarallinen, jos vauhti ei mene kiihdytyksen jälkeen liian hiljaiseksi. Ruunalla voi myös ajaa tarvittaessa aikaisin keulan rinnalle.

Lähtö 8, Toto75-4, Toto4-1 – A: 8,15 B: 3,6,4,1,14,13,10,5,7,11,12,9,2
8 Endless Story eteni viimeksi aikaisin keulahevosen rinnalle, piti yllä puolireipasta vauhtia ja nappasi maalisuoralla vakuuttavan voiton. Tamma ei ollut tauolta palatessaan vielä ollenkaan tasollaan, mutta kaikki kolme sen jälkeistä suoritusta olivat oikein hyviä. Mukaan voittomatsiin vaikka vähän raskaallakin juoksulla. Kuopiossa edellä mainitun päihittänyt 15 Kitzune G.G. lähtee nyt 20 metriä taaempaa ja on todella haastavan tehtävän edessä. Viime startissaan vaikeista asemista hyvän kirin tehnyt tamma on tottunut lisämetreihin ja nousee ilman isoja liikenneruuhkia mukaan kärkimatsiin.

Paalulta starttaa pari oikein hyvää tammaa, jotka voivat tehdä sopivalla vauhdinjaolla takahevosten tehtävän vaikeaksi. 3 Sole Olee täräytti viimeksi 10,5-vauhtisen kirin ja ohitti keulahevosen hienon kaksintaistelun päätteeksi. Tamma esitti myös edellisessä startissa tosi vauhdikkaan lopetuksen. Nyt vauhtiruuvia lienee syytä kiristää jo aiemmin. 6 Pica-Pica Oak sai viimeksi sujuvan juoksun ja pysyi kärjen tuntumassa maaliin saakka. Kunto vaikuttaa olevan nousussa, ja tamma voi saada pienen paalun takaa aivan nappijuoksun. 4 Heide K. juoksi viimeksi keulahevosen kannassa, eikä saanut maalisuoralla todellista kirisaumaa. Tamma pystyy sopivan reissun jälkeen terävään kiripätkään. Kovaluokkainen 1 Busy Combo on loistoasemista pelihevosia suoraan pitkältä tauoltakin. Voitto olisi vielä tässä vaiheessa hienoinen yllätys.

Lähtö 9, Toto75-5, Toto4-2, Troikka – A: 9,8,13,15 B: 1,4,2,5,6,7,3,11,10,16,14,12
9 Pärttyl palasi Äimäraution viime 75-raveissa voittokantaan tutuksi tulleella tavalla, eli pitkällä ja vahvalla kirillä. Voitontahto ja vääntövoima ovat suosikin parhaat ominaisuudet, ja miinuspuolelle voidaan laskea ajoittainen laukkaherkkyys. Puutteellinen huippunopeus ei ole talvella niin suuri haitta. 8 Hissun Turbo oli Lahdessa mahdottoman tehtävän edessä, kun eteen väsyi hevonen kirivaiheen alussa. Kunto tuskin on kadonnut mihinkään, ja ruuna voi saada startin onnistuessa yllättävän hyvän juoksun, kun paalukarsinassa ei ole takariviä.

Porin voiton myötä hopeadivariin noussut 13 Hotlinki pystyy vastaamaan uuteen haasteeseen. Ruuna laukkasi Seinäjoella hieman ahtaan näköisessä paikassa ja teki tätä ennen laatutyötä monta starttia putkeen. 15 Pikku-Ryti matkasi viimeksi kärkiparin takana ja puski toista rataa pitkin kiihtyvässä vauhdissa voittoon. Konkari on starttiviivalle päästessään aina vaarallinen ja venyy vastuksen mukaan. 1 Hujake tuli viimeksi 22,5-lopetuksessa hieman voimia tallella maaliin ja vaikutti nousukuntoiselta. Ruuna ei välttämättä pysty hyödyntämään lähtöpaikkaansa täysin, mutta saanee ravin maistuessa kelpo juoksuasemat.

Lähtö 10, Toto75-6, Toto4-3 – A: 6,9 B: 1,10,5,4,2,3,8,7
6 Selmer I.H. teki kahdessa viime kilpailussa hyvät suoritukset tappioista huolimatta. Viimeksi Mr Golden Quick pääsi kirivaiheen alussa hieman karkuun, ja ruuna onnistui ohituksessa vasta hieman maalin jälkeen. Porin startissa edelle jäänyt 9 Hierro Boko on kuntonäytöiltään samaa tasoa kuin suosikki, mutta jää takarivistä haastajan rooliin. Kaksikko taisteli viime jouluna Uumajassa voitosta lähes tasapäin, ja tässäkin saatetaan nähdä kiivas kaksintaisto. Jos Selmer I.H. pääsee sujuvasti keulaan, on sillä selkeä etulyöntisaema.

1 Minto’s Don Juan palasi tauolta lupaavissa merkeissä. Ruunalla ajettiin tarkoituksella tarkka juoksu, eikä kiritiloja löytynyt missään vaiheessa. Kelpo avaaja saa sisäradalta juoksun kärkiporukassa ja on kirivaiheessa vaarallinen. 10 Cash Maker teki viimeksi taktiikkajuoksussa voitavansa. Vahva ruuna odottelee takarivistä ylivauhtia ja voi saada kirissä Hierro Bokon vetoapua. 5 Elliot Web oli viimeksi lähes mahdottoman tehtävän edessä, eikä sijoitukseen kannata tuijottaa. Myös edellisessä startissa jäi jossiteltavaa. A-kaksikon päihittäminen vaatii huippusuorituksen.

Lähtö 11, Toto75-7, Toto4-4, Troikka – A: 4 B: 2,10,6,1,5,8,12,7,3,11,9
Kuuden voiton putkessa kilpaileva 4 Marttistrip on tehnyt talven aikana ison sarjanousun ja pystyy viime otteiden perusteella jatkamaan menestystään. Tuorein voitto tuli keulasta hallitusti, ja nopealla avaajalla on hyvä sauma päästä samalle juoksupaikalle, vaikka eturivissä on muitakin teräviä starttareita. Pieneltä tauolta palaava 2 Special Gun on sijoittunut uskomattomat 20 kertaa peräkkäin neljän parhaan joukkoon, eikä kyse ole mistään kesäravien pikkulähdöistä. Ruuna nousee loistoasemista heti suosikin ykköshaastajaksi.

10 Young Hope sai vetää viimeksi keulassa sopivaa tahtia, mutta ei pystynyt vastaamaan maalisuoralle kahdelle ulkoa kirineelle. Suoritus oli edellisiin nähden ehkä lievä pettymys. Nyt tamma pääsee iskemään selistä ja on vaarallinen, jos matkavauhti mahdollistaa takahevosten pärjäämisen. 6 Super Topaz pysyi viimeksi vauhdikkaassa lopetuksessa kärjen tuntumassa perille saakka ja oli positiivinen myös edellisessä kilpailussa. Nyt vastassa on eri hevosia, ja lähtö vaikuttaa nopealle tammalle hieman aiempaa sopivammalta. 1 Fancy Creek hakee sisäradalta tarkkaa juoksua ja pystyy sopivilla tuureilla totomatsiin. Pieni tauko tuskin haittaa tätä hevosta.

Toto75-vihjesysteemit (120 / 900 riviä)

2,4,9 (1,6)

6 + 7,11,13,2 (4,3)

1 A Kind Of Magic S (5,6)

8,15,3,6 + 4,1 (14,13)

9,8,13,15,1 (4,2)

6,9 (1,10)

4 Marttistrip (2,10)

Toto4-vihjesysteemit (20 / 60 riviä)

8,15 + 3,6,4,1 (14,13)

9,8,13,15,1 (4,2)

6,9 (1,10)

4 Marttistrip (2,10)

Troikka L4 (20 riviä) 7 – 1,3,4,10,8 – 1,3,4,10,8

Troikka L7 (20 riviä) 1 – 5,6,11,9,3 – 9,12,5,3,7

Troikka L9 (20 riviä) 9– 8,13,15,1,4 – 8,13,15,1,4

Troikka L11 (20 riviä) 4 – 2,10,6,1,5 – 2,10,6,1,5

[Vihjeet: Teemu Hyvönen]