Vihjeet 4.7.2022

4.7.2022

Lähtö 1 – A: 2,3 B: 4,1,7,8,6,5

2 Vipaliinu avasi reilu kuukausi sitten uransa hyvällä suorituksella. Tamma matkasi hidasvauhtisen avauskierroksen jälkeen toisella ilman vetoapua ja piti loppua kohti kiihtyneessä vauhdissa kakkoseksi. Nyt luvassa voi olla uran avausvoitto koko matkan johdon jälkeen. 3 Melania laukkasi Kemijärvellä loppukaarteessa keulasta lyhyesti, eikä saanut enää kunnolla vauhtia päälle. Tamma ei vaikuttanut ottavan kilpailemista lainkaan tosissaan ja voi parantaa starttien myötä pitkin askelin. 4 Korvan Iita kulki Lieksassa kelpo vauhteja kahden laukan lomassa ja oli vielä ennen jälkimmäistä hyppyä mukana kärkitaistossa. Koelähdössä nähdyt 37-vauhdit voivat riittää tässä tehtävässä kärkeen.

Lähtö 2 – A: 2,10 B: 4,7,1,5,3,6,8,11,9
2 Sisunautti laukkasi viimeksi vajaa kierros juostuna ja eteni takajoukoista ulkokautta varmaan voittoon. Ruuna on mennyt alkukesän aikana startti startilta eteenpäin ja jatkaa vahvana pelihevosena. 10 Aavan Tarina menetti viimeksi alkulaukassaan paljon metrejä, eikä tavoittanut enää kärkiporukkaa. Edellisessä startissa nähty ennätyskunto tuskin on kadonnut mihinkään. Vastus on nyt hieman tuonkertaista kevyempää tasoa. 4 Vakner teki viime voittokilpailussaan hyvää työtä ja oli Härmässä vielä parempi. Ruuna kierteli valtaosan matkasta ulkoratoja pitkin ja puristi ylivoimavoittajan takana kakkoseksi. Lisää parannusta voi olla luvassa.


Lähtö 3 – A: 6 B: 3,1,2,4,7,5

6 Niemen Eemil voitti toukokuussa montén SM-karsinnan vakuuttavalla suorituksella ja on tehnyt viime aikoina hyvää työtä kärryt perässä. Tuorein ykkössija tuli keulasta ylivauhdin jälkeen helposti. Viivalla on muitakin hyviä montékilpureita, mutta Niemen Eemil on viime näytöillään selkeä voittajasuosikki. 3 Aaprahami palasi Kajaanissa voittokantaan juostuaan valtaosin johtavan rinnalla. Ruunan askellus ei ollut vieläkään täysin sulavaa, mutta parempaa kuin kauden aiemmissa kilpailuissa. 1 Buugi on kierrellyt SM-karsintoja ympäri Suomen ja sijoittunut jatkuvasti kärkipäähän. Viimeksi Mikkelissä ruuna ei pysynyt lopussa parhaiden kyydissä, kun vauhti kiristyi päätöspuolikkaalla tuntuvasti. Totosijaan on ykkösradalta hyvät saumat.

Lähtö 4, Toto5-1 – A: 2,8,6,4 B: 5,3,1,10,9,7
Hyvätasoinen ja pelillisesti haastava Nuorten Sarja avaa totovitosen. 2 BWT Get Ready lopetti Kuopiossa johtopaikalta 15-vauhtia ja piti Nuorten Sarjassa reilun päänmitan voittoon. Vastus on jälleen pykälän verran tiukempaa tasoa, joten lisää parannusta vaaditaan. Siihen nelivuotiaassa on varmasti ainesta. 8 Negroamaro veti Kaustisella keulassa puolireipasta tahtia ja oli tulla päätössatasella ulkoa kirineen vastustajan yllättämäksi. Ori nousi kahden voiton myötä tuntuvasti sarjoissaan ja on takamatkalta uransa kovimman haasteen edessä.

6 Stoneisle Tornado teki Kaustisella kelpo suorituksen, vaikka ei pysynyt 10-vauhtisessa lopetuksessa kärkihevosten kyydissä. Tamma meni tosi hitaasta alkuvauhdista huolimatta ennätyksensä. Reilun kuukauden mittainen tauko voi olla tehnyt aloittelijalle pelkästään hyvää. 4 Xenon Leader sai Kaustisella kiritilat vasta sata ennen maalia, eikä ehtinyt ohittamaan kuin yhden vastustajan. Hirveän paljon varaa ei näyttänyt kuitenkaan jäävän. Kolmevuotias esitti ihan eri vauhteja kuin aiemmissa voittostarteissa ja on vastaavana tässä kärkihevosia. 5 Northwind Magna eteni Kauhavalla kiihtyvässä vauhdissa kakkoseksi ja teki uransa parhaan suorituksen. Tamma on tasaisessa porukassa yksi mahdollisista menestyjistä, jos voltin vitonen ei tuota liikaa ongelmia.

Lähtö 5, Toto5-2 – A: 7 B: 9,2,4,5,6,10,8,3,1,11,12
7 Volcano veti Härmän tuplavoltissa avauskierroksen 13,5-vauhtia ja näytti vielä loppukurvissa oman ryhmänsä voittajalta, mutta päätössatasella maitohapot ottivat vallan. Lahdessa vauhtiruuvi pysyi hieman paremmin hallussa, ja vain yksi takaa kirinyt pääsi maalisuoralla edelle. Keulaan pääseminen voi onnistua tässäkin, jos alkuun satsataan kunnolla. Taktiikka voi toki olla erilainen viime suoritusten jälkeen. 9 Cod A’la Doc starttasi Uudenmaan Upeimman kolmossijan jälkeen Pilvenmäki Specialin karsinnassa isona suosikkina ja jäi keulasta kolmanneksi. Alkuvauhti oli tosi kovaa, ja kaksi tuorevoimaisempaa vastustajaa vyöryi päätössatasella edelle. Nelivuotias pystyy jatkamaan sarjanousuaan ja on reilun kuukauden tauoltakin pelihevosia.

2 Castle in the Sky koki Kannuksessa vaikeuksia kaarrejuoksun kanssa, eikä saanut itsestään parhaita tehoja irti. Ruunalla on ollut kurveissa ongelmia ennenkin, ja valitettavan moni tämän kauden startti on pilaantunut laukkoihin. Kapasiteetti riittää tässä porukassa kärkipäähän. 4 Zirkonia Comery on tehnyt luotettavaa työtä pohjoiseen siirtymisen jälkeen, ja tuorein kuntonäyttö oli hevosen paras. Tamma sai sisäradalta sujuvasti tilaa ja lähestyi maalisuoralla voittajaa koko ajan. 5 Emmanuel de Gigue jatkaa nousukunnossa puolen vuoden tauon jäljiltä. Ruuna kesti viimeksi keulan rinnalta kakkoseksi ja voi pärjätä tässä kovemmassa porukassakin, jos nousuvire jatkuu.

Lähtö 6, Toto5-3- A: 9,3 B: 7,8,4,5,1,6,2
Osallistujamäärältään vajaa, mutta silti vaikea pelilähtö. 9 Exaudio Vici kohtasi Härmän kolmella kilometrillä tätä kovemman vastuksen, eikä saanut lopussa keulan takaa kunnollista kirisaumaa. Ruuna on vasta tekemässä paluuta tositoimiin, ja hyvänä ollessaan se kuuluu 75-tason lähtöihin. Sarja ei istu, mutta kaikkien kiertäminen voi silti onnistua. 3 Danilo Brick on tehnyt luotettavaa jälkeä jo pitkään. Ruuna on nykyään sekä nopea että vauhtikestävä. Pitkä matka sopii hyvin, ja aikainen keulaan pääseminen olisi iso asia voiton eteen.

7 Bismarck Comery tekee Suomen raviradoille paluunsa Äimäraution maisemissa ja on ravien mielenkiintoisimpia seurattavia. Ruotsin turnee ei tuonut suurta menestystä, mutta lähdötkin olivat hyvää tasoa. Vaikea arvioitava, mutta joka tapauksessa pelihevosia. 8 Surprise Leader teki Vieremällä keulasta lupaavan suorituksen, kun edelle kiri vain sunnuntaina Lahdessa 75-lähdön pystyyn voittanut Ithinkiama Genius. Ruuna teki viime kaudella huippukunnossa monta hienoa suoritusta ja on pärjännyt pidemmillä matkoilla aiemmin hyvin. 4 Noble Boy S on parhaimmillaan pitkillä matkoilla, ja heikommat sijoitukset niissä starteissa johtuivat lähes aina kivenkovista vastuksista. Ruuna on pärjännyt viime aikoina helpommissa lähdöissä, mutta ei totosija olisi sopivalla matkalla minkäänlainen yllätys.

Lähtö 7, Toto5,4, Troikka – A: 1 B: 8,6,12,7,3,5,9,11,4,10,2
1 Torrent d’Inverne pääsi Torniossa sisäradalta nopeasti vapaille vesille, eteni keulaan ja voitti oikein hallitusti. Kari Alapekkala lisäsi vauhtia tuntuvasti jo kolmannella puolikkaalla, ja vain yksi vastustaja pysyi kunnolla tuntumassa. Sisäradan tuomat riskit ovat tässäkin vakavin ongelma voiton tiellä. Nopeus ei taida riittää keulapaikan puolustamiseen, ja mahdollinen lähtölaukka menee helposti pitkäksi. Juoksemalla ruuna ei taida hävitä tätäkään lähtöä.

8 True Noice jatkoi Kajaanissa ja Kalajoella hyviä otteitaan voittamalla melko kevyttasoiset lähdöt varmoin ottein. Edellinen Kajaanin divisioonafinaali oli monta kertaa kovempaa keittoa, ja kakkossija johtavan rinnalta paljasti ruunan kovan kunnon. Kasiradaltakin suosikin ykköshaastaja. 6 Fancy Creek on hyvä hevonen iltaraveihin ja rankataan korkealle suoraan pitkältä tauoltakin. Santtu Raitala tuntee hevosen hyvin. 12 Very Gone Face ei ole saanut itsestään aivan parasta irti. Kalajoen suoritus keulan takaa ei ollut lähelläkään tamman huipputasoa. Voitto yllättäisi näistä asemista, vaikka vastus on parin kärkihevosen takana tosi sopivan näköinen.

Lähtö 8, Toto5-5 – A: 2 B: 9,11,8,7,3,1,4,5,12,6,10
2 Interlude Ferm voitti Härmässä osittain ylivauhdin ansiosta, mutta kyllä nelivuotiaan pitkälle kirille kolmoskaistalla täytyy antaa korkea arvosana. Lähtöpaikka on paras mahdollinen, kun alkuun ei ole pakko satsata kovin paljoa, mikä oli Santtu Raitalan taktiikka viimeksi samalta lähtöpaikalta. Moni hyväkuntoinen haastaja on saanut vaikeammat lähtöasemat, ja Antti Ojanperän suojatti on iso voittajasuosikki.

9 Livi Passport sai Kemijärvellä heikon startin ja teki jatkossa lupaavan suorituksen. Torniossa rattaille istui Tuomas Pakkanen, ja tuloksena oli hieno voitto johtavan rinnalta. Pentti Kuusela on osoittanut ennenkin olevansa laittelijamies, ja ruuna jatkaa välivuoden jäljiltä kohisevassa nousukunnossa . 11 Mountain Makwan esitti kahdessa viime startissa kovaa kuntoaan laukkojen jälkeen. Näytöt riittävät tässä porukassa kärkeen, jos juoksu menee edes jotenkin putkeen. 8 Ne Quitte Pas on tulosriviään parempi, mutta juoksunkulusta uhkaa jälleen tulla kuluttava. Ruuna teki Rovaniemellä viimeiseltä sijalta voitavansa ja ohitti kirivaiheessa puolet porukasta.

Lähtö 9, Troikka – A: 9,11,10 B: 2,1,5,8,7,3,4,12,6
9 Glitter Kiss voitti Torniossa lennokkaalla kirillä ja oli Rovaniemellä yhtä hyvä, vaikka ehti vain kolmanneksi. Täydellä matkalla ehtii kiriä kauempaakin, ja vastus on lievästä ylisarjasta huolimatta sopivan näköinen. 11 Saludador on juossut viime aikoina tätä tiukemmissa tehtävissä. Ruuna kohtasi Kajaanissa seitsemän hevosen lähdössä pari kovaa ja oli vielä maalisuoran alussa mukana voittotaistossa. 10 Money Vice voitti Suonenjoen vesi-infernossa keulasta varmasti, eikä voittoaikaan tarvitse kiinnittää mitään huomiota. Ruuna on tehnyt kauden alkuun kolme hyvää suoritusta, eikä vastus ole nyt merkittävästi kovempi.

Lähtö 10 – A: 2 B: 5,3,1,4,6
2 Profiili teki Kajaanissa hyvän suorituksen ensimmäisen kaarteen laukan jälkeen, vaikka taipui lopussa kolmanneksi. Ori on vauhdeiltaan paljon voittosummaansa edellä ja ehjällä suorituksella kiinni voitossa. 5 Akimin ei voinut viimeksi kovalle kärkiparille mitään ja hävisi kolmossijan niukasti. Ruuna saa koko ajan lisää suoritusvarmuutta, ja kunto riittää tässä suosikin haastamiseen. 3 Tiuskaisee paikkasi Lieksassa ensimmäisen takasuoran laukkansa hyvin ja nousi harvassa porukassa neljänneksi. Tamma pystyy varmasti parantamaan lisää starttirytmiin päästyään.

Toto5-vihjesysteemit (72 / 300 riviä)

2,8,6,4 + 5,3 (1,10)

7,9 + 2,4,5 (6,10)

9,3,7 (8,4)

1 Torrent d’Inverne (8,6)

2 + 9,11 (8,7)

Troikka L7 (20 riviä)

1 – 8,6,12,7,3 – 8,6,12,7,3

Troikka L9 (20 riviä)

9 – 11,10,2,1,5 – 11,10,2,1,5

[Vihjeet: Teemu Hyvönen]