Vihjeet 5.12.2023

4.12.2023

Lähtö 1 – A: 5,4 B: 3,2,1

Viimeksi Rovaniemellä keulassa juossut 5 Rahtun Rustinki menetti asemansa viimeisellä takasuoralla ja seurasi pienessä lähdössä varmaksi kakkoseksi. Vastus ei ole nyt ainakaan kovempi, ja nelivuotiaalla on loistopaikka ottaa uran avausvoitto. 4 Iiwari on esittänyt ajoittain kovempia vauhteja kuin edellä mainittu, mutta epävarmuus on leimannut otteita. Ruuna ei tavoittanut viimeksi kärkikolmikkoa ensimmäisen takasuoran laukan jälkeen. Parempaan on aineksia. Paalun kaksikko hakee vielä kilparutiinia, ja 3 Valon Valma rankataan siksi kolmantena suoraan tauoltakin.

Lähtö 2 – A: 3,14 B: 12,1,5,8,6,7,2,9,4,13,11,10
3 Got-U kulki koelähdössä päätöskierroksen 17,5-vauhtia ja ylitti maalilinjan hienolla tyylillä. Ruuna voi pudottaa tuloksestaan sekunnin tai pari ja saa suosikin paineet heti uran avauksessaan. 14 Amelie Lacroix meni Rovaniemellä koko matkan ravia ja voitti keulasta helposti. Tamma kulki parissa aiemmassa startissa laukkojen jälkeen vauhdilla ja pystyy tässä porukassa kärkeen, vaikka kiertämistä on paljon. 12 Iron Queen eteni viimeksi toisessa kaarteessa johtoon, jäi painamaan naruille ja tippui päätössatasella kakkoseksi. Samantasoinen suoritus riittää tässä pitkälle, ja etenkin jos paras kiriruuti säästyy viimeiselle puolikkaalle.


Lähtö 3 – A: 3,8 B: 6,5,4,9,2,7,1

3 Isosalon Se voitti Porissa johtavan takaa 500 metrin kirillä, ja voimia näytti jäävän varastoon. Hannu Hietanen antoi hevosen tehdä lopussa työt, ja voitto oli pienestä marginaalista huolimatta oikein varma. Nyt ruunalla on hyvät saumat edetä aikaisin keulaan vetämään tasaisen reipasta tahtia. 8 Salaliitto voitti viimeksi divarikarsinnan johtopaikalta kiihdyttämällä vauhtia hiljalleen maaliin saakka. Myös edelliset kaksi suoritusta olivat oikein hyviä. Ruuna osaa tulla toisten takaakin, ja pienessä lähdössä aikainen reissutus kärjen kimppuun on yksi mahdollinen taktiikka. 6 Valtori saattoi laukata Ylivieskassa voiton maalisuoran alussa. Ruuna pärjää omissa sarjoissaan aina kun kaikki on kunnossa, ja parin kuukauden tauko voi olla enemmän plussaa kuin miinusta.

Lähtö 4, Toto5-1 – A: 2,1 B: 5,6,8,3,7
A-kaksikko erottuu muusta porukasta selvästi, ja voiton lipsuminen B-hevosten puolelle vaatii suosikkiparin keskinäistä kilvanajoa jo ennen kiripuolikasta. 2 No Limit Royalty on suosikki, vaikka 1 Thai Profit pystynee puolustamaan sisäradalta keulat. Sanna Palosaaren tallin tähti voitti viimeksi hopeadivarin karsinnan kierroksen kirillä ylivoimaisesti ja hakee tässä jo kauden viidettätoista voittoa. Thai Profit palasi Mikkelissä voittokantaan rankaisemalla kärkihevosia ylivauhdista. Ruuna kiri loppua selvästi parhaiten, eikä ollut maalissa väsynyt.

5 Leader Brodde sai viime Äimäraution visiitillään sujuvan sisäratajuoksun ja eteni lopussa yllätyskakkoseksi. Seinäjoella ruuna matkasi porukan perällä, ja tehtävä oli yksinkertaisesti liian vaikea. Sopivien kiriasemien löytäminen voi kantaa ruunan tässä totoon. 6 Tellmeastory teki viimeksi sitkeän 1400 metrin kirin, vaikka ei pystynyt lopussa kärkitaistoon. Ruuna on suorittanut muutenkin vakaalla tasolla ja pystyy samanlaisena tässä kärjen tuntumaan. 8 Double Trouble E P on jo suuryllättäjäosastoa, kun viivalla on pari kivenkovaa vastustajaa. Ruuna ei pystynyt vastaamaan viimeksi No Limit Royaltyn kirille alkuunkaan, mutta kaksi edellistä suoritusta olivat selvästi positiivisia.

Lähtö 5, Toto5-2 – A: 3,7,10 B: 2,9,1,6,4,5,11
Tasaisen näköinen lähtö, jossa suurin osa hevosista saa uuden kuskin rattailleen. 3 Stoneisle Tornado jäi viimeksi ensimmäisen kurvin laukassaan liian kauas kärjestä. Edelliskerran suoritus toiselta ilman selkää oli oikein hyvä, ja tamma olisi tässä vastaavana kova pala purtavaksi. 7 Diamond Flight yllätti viimeksi divarikarsinnassa nappijuoksulla ja oli hyvä myös aiemmassa Bodenin voittostartissa. Tamma osaa avata auton takaa kovaa ja voi saada seiskaradaltakin kelpo asemat. Keulaan pääseminen voi vaatia ison satsauksen kiihdytykseen.

10 All Chance on tehnyt kaksi hyvää suoritusta tallinvaihdoksen jälkeen. Voitto irtosi sisäratajuoksulla ylivauhtisessa lähdössä, ja viimeksi ruuna oli keulasta aivan hyvä, vaikka rinnalla matkannut vastustaja tuli maalisuoralla väkisin ohi. 2 Alef Q.L. kiri Bodenissa maalisuoran vauhdilla, nousi kolmossijalle ja ylitti maalilinjan selvästi voimissaan. Tamma pääsee nyt luultavasti lähemmäs kärkeä ja pystyy hyvänä päivänään voittoon. 9 Hidden Allure pakitteli viimeksi hännille ja teki juoksunkulku nähden ihan kelpo suorituksen. Huono lähtöratatuuri jatkuu, mutta ruuna on oppinut viime aikoina tulemaan myös toisten takaa.

Lähtö 6, Toto5-3 – A: 5,14 B: 13,11,15,10,16,1,6,2,4,8,7,9
Valtaosa kuntopuntarin kärkihevosista starttaa isolla numerolla, mikä tekee lähdöstä vaikeasti arvioitavan. 5 Ninth Nobleman osaa avata voltista kohtalaisesti ja voi päästä etenemään startin onnistuessa jopa keulaan. Ruuna nappasi viimeksi divisioonakarsinnassa nelosrahat 600 metrin kirillä ja on tehnyt muutenkin luotettavaa työtä. Vastus kevenee hieman viimekertaisesta. 14 Ivar Journey pääsi Bodenissa sisäradalta pois viimeisen takasuoran puolivälissä ja eteni kolmannen kautta hallittuun voittoon. Ori ei ole mikään pelkästään nappijuoksulla pärjäävä kilpuri, vaan kestää tarvittaessa pitkän kirin ulkoradoilla. Sellainen lienee luvassa tässä tehtävässä.

Myös 13 Exploding Anna jaksaa tehdä töitä kirikaistalla ja pystyy nousemaan korkealle, vaikka kierrettävää riittää. Tamma nousi viimeksi 800 metrin kirillä rahoille ja oli ihan OK, mutta ei parhaimmillaan. Pitävä rata olisi iso plussa vankkaliikkeiselle hevoselle.11 Too Smooth For You jäi viimeksi toiselle ilman selkää, eikä saa taipumisestaan tuomiota. Edellisten kahden startin tasoinen meno riittäisi tässä korkealle, vaikka lähtöpaikka on melkein sama asia kuin takamatka. 15 Taj One sai vetää Ylivieskan voittostartissaan porukkaa maltillisella tahdilla ja piti varmaan voittoon. Luotettava suorittaja on nyt paljon haastavamman tehtävän edessä.

Lähtö 7, Toto5-4, Troikka – A: 8,5 B: 2,10,9,4,1,3,6,7,11
8 Mc Lee on tehnyt viime starteissaan niin hyvää työtä, että saa suosikin paineet kasiradaltakin. Ruuna voitti Seinäjoella toiselta ilman vetoapua vakuuttavasti ja kiri viimeksi divarikarsinnassa ulkokautta lujaa maaliin. Juoksu voi mennä vaikeaksi, ja pari kovaa vastustajaa starttaa selvästi paremmista asemista. 5 Börjesin jatkaa kolme keulavoittoa vyöllään, ja tästä voi hyvin tulla neljäs. Vastusta on enemmän kuin voittostarteissa, mutta ei liian paljoa. Tuoreimmassa voitossa varaa jäi runsaasti.

2 Delicious News jäi lokakuussa Ponsse Cupin karsinnassa voimissaan pussiin. Taulussa näkyvä voitto irtosi keulan rinnalta vakuuttavasti, joskin tätä selvästi helpommassa porukassa. Tammalla on laukkariski alussa, mutta kakkosradalta kiihdytyksen voi ottaa varman päälle. 10 Justpaymybills jäi viimeksi täysin pussiin ja sai edellisessä startissa kiritilat liian myöhään. Yhdeksän kertaa tällä kaudella voittaneen ruunan viime sijoitukset eivät paljoa lupaa, mutta hevosessa on ainesta tähän lähtöön. 9 Black Swan N on parantanut kauden aikana paljon ja teki viimeksi ehkä koko uran parhaan suorituksen. Tamma sitkisteli tuolloin toiselta ilman selkää kakkoseksi ennätyslukemillaan.

Lähtö 8, Toto5-5 – A: 11,8,9 B: 2,4,3,5,13,14,1,10,12,5,7,6
11 Siirin Enni on niukka ykkösrankkaus suoraan tauoltakin. Tamma on tehnyt luotettavaa työtä ja pystyy kehittymään edelleen. Ravivarmuus on tässä lähdössä iso plussa, ja vauhtien puolesta suosikki riittää tässä kaikkia vastaan. Tamma kaipaisi hieman lisää puristusta lähtöjen ratkaisuhetkille. 8 Nokipannu otti viime voittonsa sisäratajuoksulla lievän ylivauhdin jälkeen, eikä joutunut antamaan aivan kaikkeaan. Viimeksi juoksu meni laukan myötä pieleen. Tuoreimman voittostartin kaltainen meno voi riittää tässäkin ykkössijaan.

9 Tilolei on ehkä koko porukan nopein hevonen, mutta motivaatio on rakoillut monessa startissa. Ylivieskassa tamma vaikutti karkaavan muilta, mutta loppukaarteessa ajatukset karkasivat muualle. Jos ajatukset pysyvät juoksemisessa koko matkan, saattavat tämän lähdön vastustajat olla täysin vastaantulijoita. 2 Tee Wee Tulitähti ei ollut viimeksi oikein siellä päinkään, mutta edellinen startti jätti hevosesta hyvän kuvan, kun se jäi keulan kantaan vaille kiritilaa. Juoksusta tulee todennäköisesti suosiollinen. 4 Jurri voitti viimeksi tätä helpomman porukan laukasta huolimatta ja kulki pitkän pätkän alle 30-vauhtia. Hyppyriski lienee edelleen suuri.

Lähtö 9, Troikka – A: 8,11,7 B: 6,9,3,2,1,10,5,4

A-kolmikko sai heikot lähtöasemat, mikä tasoittaa puntteja huomattavasti. 8 Rusty Cage kiri viimeksi sisäradalta hyvin maaliin, eikä ollut linjalla väsynyt. Ruuna on vastannut tähän mennessä sarjanousuihin hyvin ja pystyy tässäkin paljoon, jos saa kasiraiteelta kelvollisen reissun. 11 Jutabo Rose eteni viimeksi kirilenkin alkaessa toiselle ilman selkää ja löi keulahevosen, mutta kaksi vastustajaa kiri lopussa ohi. Tammalta löytyy paljon vauhtia ja kestävyyttä näihin sarjoihin, ja troikkasijaan on hyvät saumat hankalista asemista huolimatta. 7 Unbelievable Uno palasi Kaustisella vajaan kolmen kuukauden tauolta ja teki tasaisen suorituksen sisäradalta. Ruuna kilpaili kesällä ikäluokkatasolla saakka, eikä ollut mikään heittopussi, joten eiköhän kantti kestä tässäkin porukassa. Viime suorituksesta täytyy toki parantaa.

Lähtö 10 – A: 7,6 B: 2,8,9,1,5,11,4,5,10,3
7 Fifty Cent veti Joensuussa porukkaa ja voitti lopulta niukasti, kun takana vaaninut vastustaja kiri maalisuoran kovempaa. Ruuna ei silti näyttänyt olevan maalissa väsynyt. Lähtönopeus auton takaa on kunnossa, ja tie voi viedä keulaan näin ulkoakin, riippuen muiden taktiikoista. 6 Prosecco palasi viimeksi pieneltä huililta ja kiri ulkokautta hyvin kakkoseksi. Tammalla kokeiltiin aiemmin ikäluokkatasolla saakka, mutta rahkeet eivät riittäneet parhaita vastaan. Nyt vastus on sopiva, ja nopea avaaja pystyy selvittämään lähtöpaikkansa. 2 Dassler Combo laukkasi viimeksi loppukurvissa porukan keskellä ja näytti vielä oikein hyvävoimaiselta. Ruuna jatkaa edelleen tauluaan parempana ja pystyy parantamaan jatkossa vielä paljon.

Toto5-vihjesysteemit (144 / 480 riviä)

2,1 (5,6)

3,7,10 + 2,9 (1,6)

5,14,13,11 (15,10)

8,5 + 2,10 (9,4)

11,8,9 (2,4)

Troikka L7 (20 riviä) 8 – 5,2,10,9,4 – 5,2,10,9,4

Troikka L9 (20 riviä) 8 – 11,7,6,9,3 – 11,7,6,9,3

[Vihjeet: Teemu Hyvönen]