Vihjeet 5.3.2024

4.3.2024

Lähtö 1 – A: 1,2 B: 5,7,4,3,6

1 Laurilan Valos avasi uransa kolmevuotiaana ihan lupaavalla suorituksella, vaikka kärkisijat jäivät haaveeksi. Ruuna matkasi johtavan takana innokkaan näköisenä ja laukkasi kolmannen kaarteen lopussa jääden samalla hakauksiin rinnalla juosseen valjakon kanssa. Kärki kiihdytti kiripuolikkaalla vauhdin 32-lukemiin, eikä ruuna pystynyt enää parantelemaan. Tämän porukan lyöminen tuskin jää vauhdin puutteesta kiinni. 2 Helkan Voitto koki koelähdössä pieniä käynnistymisvaikeuksia, mutta teki lopulta hyvän suorituksen keulan takaa. Varaa näytti jäävän reilusti, joten ruunan voi olettaa riittävän tässä aivan kärkeen. 5 Hopeatörmän Hepe kulki viimeksi ensimmäisen takasuoran jälkeen loppumatkan pitkästi alle 40-vauhtia läpi ja voi parantaa startti alla lisää. 40 metrin etumatkan saavan A-kaksikon voittaminen voi olla silti liikaa vaadittu.

Lähtö 2 – A: 9,7 B: 6,8,5,4,3,1,2,10
9 Johan Coccola aloitti uransa kahdella vakuuttavalla voitolla, mutta sitten tuli pitkä laukka loppukurviin ja taipuminen toiselta ilman vetoapua. Ruuna on todennäköisesti saatu tauon aikana paremmaksi, ja se starttaa suosikkina, vaikka 40 metrin takamatka on Äimärautiolla paha paikka voittoa ajatellen. 7 Aurorus voitti viimeksi keulasta lopulta niukalla marginaalilla, kun heitti päätössatasella vaihteen vapaalle muiden tiputtua hetkeä aiemmin kyydistä. Tammalle jäi voimia varastoon, ja se pystyy jatkamaan voittokannassa, vaikka keulaan tuskin on nyt asiaa. 6 Kyoto de Lou riittää vauhtiensa puolesta voittoon, mutta laukkapeikko on ollut jatkuvasti riesana. Eturivin uloin lähtöpaikka voi auttaa ravilla pysymisen kanssa alkumatkasta. Laukkoja on tosin tullut muuallakin kuin alussa.


Lähtö 3 – A: 3 B: 1,6,2,5,8,4,7

3 He’s A Keeper on juossut jatkuvasti 75-tasolla ja teki viimeksi lupaavan loppukirin suoraan kahden kuukauden tauolta. Ruunan tuorein voitto tuli keulasta pronssidivarissa, ja aiemmin nähtiin monta muutakin hyvää suoritusta johtopaikalta. Nopea avaaja on normaalilla vauhdinjaolla kiinni keulavoitossa. 1 Endless Story on hieman vaikea arvioitava vajaan kolmen kuukauden paussilta, mutta pystyy suosikin takaa ainakin kakkoseksi, jos kuntopuoli on siellä päinkään. Huippukunnossa kantti riittää Suomen avoimella tammatasolla asti. 6 Interlude Ferm ei saa toissa kerran taipumisestaan moitteita, kun lähtö oli tosi kovatasoinen, mutta viime startin suoritus ei hivellyt silmää. Ori on yleensä parempi tasaisen reippaalla matkavauhdilla, ja 2600 metrin matka on selkeä etu. Lievässä ylisarjassa vastus on parhaiden osalta kovaa tasoa.

Lähtö 4, Toto5-1 – A: 11,10,2,9 B: 1,8,7,6,5,4,3
11 Governor Hoss romahti Bodenissa keulan rinnalta totaalisesti ja oli viimeksi Äimärautiolla selvästi parempi, vaikka tippui keulavoittajan kyydistä kiripuolikkaalla. Ruuna kohtaa selvästi sopivamman vastuksen ja saa niukat suosikin paineet, vaikka takarivi on nopeaa avaajaa vastaan. Tältä paikalta voi tosin päästä ajamaan nopeasti ulkokautta kohti keulaa. 10 Hollister Sisu siirtyi viimeksi keulan rinnalta johtoon 700 jäljellä, tuli nopeasti ohitetuksi ja sitkisteli hyvin kakkoseksi. Ruuna ei ole vielä voittanut Suomen puolella ja saattaa olla vähän itseään säästelevä tapaus, mutta kuntonäytöt ovat rautaa tähän lähtöön.

2 Power Downhill teki kauden aluksi pari hyvää kiriä selkäjuoksuilla ja oli viimeksi vahva keulahevosen ulkopuolelta, vaikka ei voinut voittajalle oikein mitään. Ruuna ei ole yleensä nopea alussa, ja kakkosrata on sille oikein hyvä paikka lähteä. 9 Livi Passport nousi viimeksi porukan perältä kiriin jo 1200 metriä ennen maalia ja teki positiivisen suorituksen, vaikka ei koskaan tavoittanut kärkihevosia. Ruuna on nyt paremmissa lähtöasemissa, mutta kun edessä on tasainen avaaja, voi kiertämista tulla yhtä paljon kuin viimeksi. 1 Northwind Magna kiri viimeksi ulkokautta viimeiselle rahasijalle ja oli vauhdinjako huomioituna aivan hyvä. Tamma ei ole kovin varma kiihdyttäjä ja jäi viimeksi sisäradalta startatessaan neljänteen sisälle, mutta löysi sopivat väylät ja eteni voittoon. Saman toistuminen ei yllättäisi.

Lähtö 5, Toto5-2 – A: 3 B: 1,10,2,6,5,8,4,9,12,7,13,11
3 Kenaario jatkaa suurena suosikkina, sillä tehtävä näyttää aika samanlaiselta kuin viimeksi, ja otteet ovat kohentuneet joka starttiin. Viime voitto tuli hieman päälle 30-vauhtisen kirilenkin päätteeksi, ja muu porukka tippui kymmenien metrien päähän. Ori vaikuttaa keskittyvän juoksemiseen koko ajan paremmin, ja laukkariski ei vaikuta kovin suurelta. Vauhteja löytyy niin paljon, että yksi yllättävä hyppykään ei tuhoa voittosaumoja kokonaan. 1 Hallarin tuskin pystyy lyömään tallikaveriaan, vaikka teki lupaavan suorituksen suoraan tauolta ja pääsee nyt starttaamaan 20 metrin etumatkalta. Kakkossijaan on tosi hyvät mahdollisuudet Kenaarion peesissä.

10 Saran Velitouho teki reilu viikko sitten hyvän tauoltapaluun, vaikka rahasija paloi maalisuoran laukkaan. Ruuna kulki heti lähelle ennätysvauhtejaan ja pystyy tässä porukassa totosijalle, jos ravi maistuu alusta loppuun. 2 Westerinen oli Teivossa positiivinen suoraan pitkältä tauolta onnistuneen juoksun päätteeksi. Nyt kärkipäähän yltäminen vaatii kovempia vauhteja. 6 Nooran Patu oli viimeksi vaikean tehtävän edessä, kun avauskierros mentiin oikein rauhallista tahtia ja kärkipari paineli kirikierroksella karkuun. Ruuna teki pitkän ja vahvan kirin ja pystyy tässä totomatsiin jo samanlaisella esityksellä.

Lähtö 6, Toto5-3 – A: 8,6 B: 5,1,9,13,2,10,11,7,4,12
Janita Luttusen talliin siirtynyt 8 Iron Pearl voitti Rovaniemellä pienen lähdön selvällä marginaalilla, eikä näyttänyt maalin kohdalla väsyneeltä. Vastusta on nyt hieman enemmän, mutta eiköhän tamman vauhtivarat riitä tässäkin aivan kärkeen. 6 The Comedian palasi Kouvolassa tauolta hyvässä iskussa kirimällä ulkokautta mukaan tasaiseen kärkikolmikkoon. Ruuna pystyy voittamaan tämän lähdön jo samanlaisella suorituksella, ja jonkinlaista parannusta on lupa odottaa.

5 Pappappero avasi uransa muutamalla Bodenin startilla ja teki positiivisia suorituksia. Tuoreimmassa startissa nähtiin ruunan senhetkinen maksimitaso toisesta ulkoa. Voittosaldon avaaminen vaatii pientä parannusta. 1 Bone’s Winner matkasi viimeksi keulavoittajan takana, eikä pystynyt aivan puolustamaan kakkossijaansa, kun vauhti kiihtyi loppua kohti tuntuvasti. Suoritus oli silti OK, ja nopea ruuna saanee taas nappijuoksun kärkiporukassa. Pientä lisäpuristusta kaivattaisiin loppumatkan taistoon. 9 BWT Hangover sai vetää viimeksi porukkaa maltillisella tahdilla, mutta ei pystynyt vastaamaan maalisuoralla ulkoa kirineille. Ongelma vaikutti olevan enemmän henkisellä kuin fyysisellä puolella. Selkäjuoksu voi sopia orille paremmin.

Lähtö 7, Toto5-4, Troikka – A: 9,5 B: 2,1,7,6,4,3,8,10
9 Ilos Sansibar eteni viimeksi aikaisin toiselle ilman selkää ja voitti 12,5-lopetuksessa hienolla tyylillä. Edellisen startin heikko sijoitus johtui epäsopivasta vauhdinjaosta. Ruuna jatkaa loistokunnossa ja on selkeä valinta suosikiksi, vaikka juoksee hopeadivarilaisena avoimen tason hevosia vastaan. Jäätävän hienon viime kauden tehnyt 5 No Limit Royalty on ykköshaastaja suoraan tauoltakin. Ruunalta löytyy enemmän pätkänopeutta kuin suosikilta, mikä saattaa olla ratkaiseva asia kiripuolikkaan kamppailussa.

2 Adde S.H. ei onnistunut viimeksi montéssa, mutta edellisen startin loppukiri kertoi selkeästä nousukunnosta. Ruuna pääsee kakkosradalta kärjen lähelle ja on kirikamppailussa vaarallinen. 1 Farzad Boko ei saanut Teivon kultadivisioonafinaalissa kunnon saumaa sisäratajuoksulla. Ruuna ei tullut maaliin mitenkään voimia uhkuen, mutta suoritus oli lähdön tasoon peilattuna positiivinen. Voittokantaan paluu ei tulisi suurena shokkina. 7 Quick Vald juuttui viimeksi väsyvän taakse liian pitkäksi aikaa ja tuli maaliin voimia tallella. Ruuna on tehnyt parhaat suorituksensa keulasta tai kärjen läheltä ja voi päästä kelpo asemiin, jos alkuun satsataan kunnolla. Tuo taktiikka voi toki mennä myös pieleen.

Lähtö 8, Toto5-5 – A: 4 B: 10,7,1,3,12,8,6,2,5,9,11
4 Xeven Leader on Toto5-kierroksen toinen suuri ennakkosuosikki ja näppituntumalla jopa Kenaariota varmempi voittaja. Ruuna pääsi viimeksi etenemään takarivistä sujuvasti keulaan ja riisui muut aseista puolireippaalla matkavauhdilla. Suosikin viime kausi jäi sairastelujen vuoksi hieman vajavaiseksi, ja vauhdit riittävät tällä hetkellä tätä paljon kovemmissakin lähdöissä. 10 Capriccio d’Amore on viime ehjien starttien näytöillään selkeä ykköshaastaja takarivistäkin, mutta suosikin lyöminen vaatinee jättisuorituksen. Kakkossija on otettavissa, ellei vauhdinjako ole liikaa takaa kiriviä vastaan.

7 Millie de Veluwe palasi toissa kerralla tauolta lupaavan suorituksen voimin, mutta ei ollut viimeksi keulasta aivan yhtä hyvä. Lähtö oli toisaalta hieman edellistä tasokkaampi. Tammassa on ainesta isoon parannukseen, ja nopeus voi riittää lähtöpaikan selvittämiseen. 1 Amazing May hakee sisäradalta nappijuoksua ja yrittää käyttää pätkänopeuttaan kirivaiheessa. Tamma oli viimeksi pitkällä kirillä oikein positiivinen ja osoitti, ettei kuskin tarvitse kyttäillä muiden selissä maalisuoralle saakka. 3 The Great Kemp on kerännyt paljon menestystä tällä tasolla, mutta ei ole suoraan tauolta kuumimpia pelihevosia.

Lähtö 9, Troikka – A: 3,1 B: 8,11,5,4,10,6,2,7,9

3 Tinder Matt teki viimeksi tappiosta huolimatta hyvän suorituksen keulasta ja on vastaavana tässä tehtävässä kiinni voitossa. Tie keulaan näyttää selvältä ja vastus tasoltaan sopivalta. Alla on yksi poisjäänti, mikä nostaa ilmaan pientä epävarmuutta. 1 Hannibal Ice on aloittanut pohjoisessa parilla kelpo suorituksella ja pystyy mahdollisesti haastamaan suosikin kiihdytyksessä. Se voi johtaa kovaan ylivauhtiin, sillä molemmat A-hevoset voivat jäädä painamaan naruille kovan satsauksen jälkeen. Ruuna pystyy joka tapauksessa voittamaan tämäntasoisen lähdön. 8 Astrid Broline ei ole mikään voittokone, mutta suorittaa luotettavasti ja pystyy selvittämään kasikaistan nopeutensa turvin. Tamma on troikkapelin perushevosia ainakin alemmille riveille.

Lähtö 10 – A: 4 B: 1,3,6,5
4 Profiili palasi viimeksi tauolta loistosuorituksen voimin ja on jo samanlaisena vaikea voitettava tässä porukassa. Ruunalla ajettiin aktiivisesti, mutta paikka keulan rinnalla ei ollut tarjolla ja lisämetrejä tuli runsaasti. Kakkossijalle yltäminen vaati paljon, eikä voittokaan ollut kaukana. 1 Hallan Poika voitti viimeksi keulasta niukasti hyvää hevosta vastaan, ja vauhti oli maalin kohdalla kovaa. Taktiikkaa ei ole syytä vaihtaa, vaikka Profiili saattaa edetä aikaisin rinnalle lyömään painetta. 3 Salaliitto sai samassa lähdössä Profiilin kanssa onnistuneen juoksun ja tuli maaliin kärkikolmikon tuntumassa. Ravaavan suosikin lyöminen vaatii selvästi enemmän. Muiden päihittäminen ei yllättäisi lainkaan.

Lähtö 11, Troikka – A: 3,5 B: 7,6,4,1

3 Jättipotti Pee ei pystynyt Lahdessa parhaiten vauhtiin, mutta säilytti oman tahtinsa maalipaalulle saakka. Edellisen startin suoritus keulan rinnalta oli tappiosta huolimatta hyvä. Nyt vastus ei näytä liian kovalta, ja ruuna on tuoreiden näyttöjen voimin suosikki. 5 Mäen Eino on hyvä montéhevonen ja nousee suoraan tauolta A-ryhmään. Ori teki viime loppusyksystä hyviä esityksiä, vaikka jäi pari kertaa kakkoseksi selvänä suosikkina. 7 Ksar on mennyt alle kykyjensä ja hakee montésta piristysruisketta. Ruuna on iso arvoitus, mutta hyvällä ratsastajalla pelihevosia.

Toto5-vihjesysteemit (48 / 384 riviä)

11,10,2,9,1 (8,7)

3 Kenaario (1,10)

8,6,5 (1,9)

9,5 + 2,1,7,6,4,3 (8,10)

4 Xeven Leader (10,7)

Troikka L7 (20 riviä) 9 – 5,2,1,7,6 – 5,2,1,7,6

Troikka L9 (20 riviä) 3 – 1,8,11,5,4 – 1,8,11,5,4

Troikka L11 (6 riviä) 3 – 5,7,6 – 5,7,6

[Vihjeet: Teemu Hyvönen]