Vihjeet 6.12.2022

6.12.2022

Lähtö 1 – A: 2,4 B: 1,3

2 Perintörinsessa juoksi koelähdössä tasaisesti sisärataa pitkin, lopetti noin 37-vauhtia ja näytti ylittävän maalilinjan voimissaan. Uran käynnistyminen voitolla ei yllättäisi lainkaan, vaikka mitään näyttöjä tamman kilpailuhaluista ei ole. 4 Harjujen Claara on selvästi edellä mainittua rutinoituneempi kilpailija. Tamma ei saanut toissa kerralla johtavan takaa kiritiloja riittävän aikaisin ja jäi siksi neljänneksi. Ehjä suoritus kantaa tässä voittomatsiin. 1 Markku Elmeri juoksi koelähdössään yksin ja saavutti kilpailuoikeuden aika väljällä tyylillä. Kirikierros sujui 36-vauhtia.

Lähtö 2 – A: 6,7,2 B: 5,4,8,9,1,3
6 Patriotique laukkasi tuoreimmassa kilpailussaan viimeisellä takasuoralla, otti vielä pääporukan kiinni ja laukkasi maalisuoralla uudelleen. Hypyt varjostivat menestymistä jo kevätkaudella, mutta hevosen vauhtivarat tulivat selväksi. Tässä tehtävässä ehjä suoritus riittää kärkeen. 7 Boulder Selene avasi uransa vakuuttavalla keulavoitolla, mutta sen jälkeen on vastustanut. Tamma nousee suoraan tauolta A-ryhmään, vaikka nykyvireen arvioiminen on vaikeaa. 2 Excalibur Press on varustettu kelpo vauhtivaroilla, mutta ravirytmin kanssa on ollut ongelmia. Ruuna pystyy parantamaan ennätystään reilusti heti kun raviongelmat saadaan taka-alalle.


Lähtö 3 – A: 7,5 B: 6,1,4,2,3

7 Caballo de Pino nappasi Ylivieskassa keulan takaa kakkosrahat tosi maltillisen matkavauhdin jälkeen. Keulavoittajan haastaminen olisi vaatinut rajun spurtin maalisuoralle. Tamma on tehnyt muutenkin hyvää työtä ja pystyy tässä tehtävässä kauden avausvoittoon. 5 Outfield Kelly eteni viime voitossaan aikaisin keulaan ja piti muut varmasti kurissa. Tammalla on ollut laukka jatkuvasti herkässä, ja vauhtivarojen puolesta voittosummaa voisi olla kertynyt paljon 3000 euroa enemmän. Ehjä suoritus tietää kärkisijaa. 5 Northern Lights lopetti Rovaniemen välistartissa maalisuoran terävästi, kun sai kiritilat sisäradalta. Tamma on menestynyt syksyllä Nuorten Sarjoissa hyvin, ja tämä tehtävä näyttää aika samantasoiselta.

Lähtö 4, Toto5-1 – A: 7 B: 6,3,8,9,10,5,4,11
7 A Kind Of Magic palasi pari viikkoa sitten tauolta loistosuorituksella ja nousee tässä tehtävässä selkeäksi ennakkosuosikiksi. Ruuna tarjosi viimeksi keulavoittajalle 11,5-vauhtisessa lopetuksessa tiukan haasteen ja oli tappiosta huolimatta erittäin hyvä. Viivalla on pari hyväkuntoista vastustajaa, mutta jo viime kilpailun suoritustason pitäminen voi riittää voittoon. Kaksi poisjääntiä sisäpuolelta helpottavat urakkaa tuntuvasti.

6 Honey Trix on saanut suorituksiinsa varmuutta, ja alla on jo seitsemän peräkkäistä ehjää suoritusta. Tuorein ykkössija irtosi toisesta ulkoa lyhyellä kirillä, eikä tamma vaikuttanut olevan maalissa täysin väsynyt. Suosikin lyöminen voi vaatia uran parhaan suorituksen. 3 Darwin P. jäi Kuopion kovavauhtisessa lähdössä pitkäksi aikaa toiselle ilman selkää ja jäi maalisuoralla lievästi pussiin. Suoritus oli plusmerkkinen, ja aiempaa lyhyempi starttiväli voi terävöittää nelivuotiasta. Laukkoihin usein saumansa pilannut 8 Get On Day yllätti Rovaniemellä pelikansan johtamalla divarikarsintaa alusta loppuun. Rankingin kahden kärkihevosen lyöminen olisi ravillakin kova temppu.

Lähtö 5, Toto5-2 – A: 1,5,9 B: 6,2,4,3,8
1 Cheap Thrills jäi Kaustisella toiseen ulos liian pitkäksi aikaa pussiin, sai kiritilat maalisuoralla ja tuli silminnähden voimissaan maaliin. Ruuna on tehnyt tällä kaudella jatkuvasti hyvää työtä ja saa tässä tasaisen näköisessä porukassa niukat suosikin paineet, vaikka keulojen puolustaminen sisäradalta tuskin onnistuu. 5 Roughenough Vice nousee luokallaan A-ryhmään, vaikka suoritustasoa on vaikea arvioida vajaan kolmen kuukauden tauolta. Vaikka ruuna on voittanut tällä kaudella vain kerran, on se pystynyt vastaamaan nopeaan sarjanousuun hyvin ja riittää näitä hevosia vastaan varmasti.

9 Scorzone eteni Kaustisella tarkan sisäratajuoksun jälkeen kakkoseksi ja lähestyi keulavoittajaa maalisuoralla hieman. Ruuna on tehnyt tänä vuonna kotiradallaan paljon hyviä suorituksia ja nousee tässäkin kärkisijoille, jos saa odotella kiriinlähtöä riittävän pitkään. 6 Nehemiah matkasi viimeksi Bodenissa neljännessä sisällä, löysi maalisuoran alussa kiritilat ulkokautta ja spurttasi kolmanneksi, vaikka painoi hieman sisäänpäin. Edelliskerralla vastus oli hieman tasokkaampi ja suoritus toisesta ulkoa aivan hyvä. Reilun kuukauden tauolta palaava 2 MAS Dominant teki taulun starteissa hyvää työtä, vaikka ei yltänyt kertaakaan kaksariin. Ruunan iskukykyä on hieman hankala arvioida näitä valtaosin pohjoisessa juosseita hevosia vastaan.

Lähtö 6, Toto5-3 – A: 8 B: 1,9,7,4,6,2,11,12,3
8 Vihjeen Vinha on pystynyt ennenkin suoraan tauolta laatusuoritukseen ja lähtee matkaan ainoana A-hevosena, vaikka hieman arvailuksi toki menee. Tuoreimmassa kilpailussa tuli keulatappio selkeänä suosikkina, ja tämänkertainen vastus näyttää pykälän verran helpommalta. Terävä avaaja saattaa edetä nopeasti paaluhevosten ohi porukan vetäjäksi. 1 Hurjalento meni viimeksi keulasta ennätyksensä ja voitti uransa parhaalla suorituksella. Viime startti pilaantui pahaan lähtölaukkaan. Tamma ei ole pystynyt vielä huippusuorituksiin Äimärautiolla, mutta ehkä tämä kilpailu muuttaa asian.

9 Siirin Elli veti Ylivieskassa porukkaa ja laukkasi maalisuoralla voittotaistosta. Kuntonäyttö oli joka tapauksessa hyvä, ja tammassa tuntuu olevan sisällä vielä paljon enemmänkin vauhtia. Jonkinasteista parannusta on odotettavissa. 7 Lemmen Viemä voitti huhtikuussa Äimärautiolla isona yllättäjänä ja ratkaisi yhdelle onnekkaalle Toto5-pelaajalle 100 000 euron potin. Tammalla on alla uransa selvästi paras kausi ja se huomioidaan peleissä jollain tavalla suoraan tauoltakin. 4 Siskotuuli on esittänyt pohjoisessa lievästi nousukuntoisia otteita. Viime kilpailussa tamma myöhästyi lähtöauton takaa pahemman kerran, ja se startti oli siinä.

Lähtö 7, Toto5,4, Troikka – A: 10,6,11 B: 12,2,7,8,1,3,4,9
10 Hoho Haha Sisu losautti viimeksi auton takaa keulaan, otti vauhtia hieman pois ja hallitsi lähdön tapahtumia helposti perille saakka. Edellisen Oulun startin vastus oli tonnin ykköspalkintoon suhteutettuna lähes Elitloppet-tasoa, ja nelossija tarkan juoksun päätteeksi oli kelpo saavutus. Takarivin lähtöpaikaltakin suosikki, muttei mitenkään selkeä sellainen. 6 A Good Melody vaikuttaa parin viime kisan perusteella nousukuntoiselta. Viimeksi keulan rinnalla juossut tamma näytti loppukaarteessa jäävän johtohevosen vauhdista, mutta punnersi maalisuoralla uudelleen tämän tuntumaan.

11 Saludador teki etenkin loppukesästä monta hyvää suoritusta ja nousee tauosta ja takarivistä huolimatta A-ryhmään. Ruuna on juossut valtaosan starteistaan kesäkeleillä, mutta muutaman talvikausien starttien perusteella tämäkin vuodenaika sopii hyvin. Tauolta palaavat 12 E.V. Esko ja 2 Next Hope ovat riittäviä hevosia tähän porukkaan, mutta kummaltakaan tuskin nähdään huippuvirettä suoraan tauolta. A-kolmikko vaikuttaa erottuvan muista selvällä marginaalilla.

Lähtö 8, Toto5-5 – A: 13 B: 6,7,11,3,5,1,2,4,8,9,10,12
13 Ari on mennyt starttien myötä koko ajan eteenpäin ja pystyy jatkamaan voittokannassa hieman epäsopivassa sarjassakin. Ruuna voitti viimeksi toisesta ulkoa maltillisen alkuvauhdin jälkeen hallitusti. Tässä porukassa vaaditaan kahdelta pakilta ennätysvauhteja. 6 N.P. Kalle kiri viimeksi kärkinelikon takaa mukaan kakkostaistoon ja teki juuri ennen maalia pienen mutkan, mikä saattoi viedä kakkossijan. Ruunassa vaikuttaa olevan paljon nähtyä enemmän vauhtia sisällä, ja starttirytmiin pääseminen lienee tässä vaiheessa tärkeintä.

7 Eskolan Jans meni kesällä mailin alle tähtivauhtia läpi ja pystyy samaan myös täydellä matkalla, kun kaikki on kunnossa. Ruuna teki viime tauoltapaluussaan hyvän suorituksen, eli paussia ei voi pitää ainakaan suurena miinuksena. 11 Atakki palaa reilun kuukauden paussilta Rovaniemen epäonnistumisen jälkeen. Tuolloin paha laukka ensimmäiseen kurviin vei mahdollisuudet kärkisijoille. Ori on mennyt tällä kaudella paljon eteenpäin ja riittää vauhtiensa puolesta tässä kärkeen. 3 Humander teki viimeksi positiivisen ja ennen kaikkea ehjän suorituksen. Ruunalta löytyy vauhteja selvästi viime kertaa parempaan tulokseen, ja juoksu voi mennä pienen paalun takaa tosi suotuisasti.

Lähtö 9, Troikka – A: 4,7,9 B: 8,6,2,3,1,5
4 Pain Train aloittaa Suomen uransa sopivan näköisessä porukassa ja saa niukat suosikin paineet. Ruunan uran ainoa voitto tuli pistelähdössä keulajuoksulla hallitusti, ja uran paras suoritus oli taulussa näkyvä 15-aika Axevallassa. Jos kaikki on kohdallaan ja talvirata sopii, voi homma käynnistyä uusissa maisemissa voitolla. 7 Hillbilly Jolene pääsi viimeksi toiseen ulos ja teki kelpo suorituksen, vaikka 11-vauhtia lopettanut kärkipari irtosi lopussa parinkymmenen metrin päähän. Varmasti suorittava tamma nähdään taas kärkipäässä. 9 Blackpearls Maya palasi viimeksi tauolta, eikä pystynyt ihan parhaalle tasolleen. Kesän starttien perusteella nelivuotias pystyy parantamaan.

Lähtö 10 – A: 4,1,3 B: 7,2,6,5
Viivalla on seitsemän hyvää montéhevosta. 4 Gambling Face voitti viimeksi Bodenissa ylivoimaisella kirillä ja on ollut muutenkin jatkuvasti hyvä, etenkin ilman kärryjä. Vastus tiukkenee viime kilpailusta. 1 E.V. Mici voitti Bodenissa toiselta ilman selkää vahvalla suorituksella ja on pärjännyt muutenkin pohjoisen montélähdöissä tällä kaudella. Miisa Pulkkasen kyytiinsä saava 3 Massive Clout pystyy voittamaan rajun pätkänopeutensa turvin. Pienessä lähdössä ruuna ei jää liian kauas kärkihevosista.

Toto5-vihjesysteemit (72 / 576 riviä)

7 A Kind Of Magic (6,3)

1,5,9 + 6,2,4 (3,8)

8 + 1,9,7 (4,6)

10,6,11 (12,2)

13,6,7,11,3,5,1,2 (4,8)

Troikka L7 (20 riviä)

10 – 6,11,12,2,7 – 6,11,12,2,7

Troikka L9 (20 riviä)

4 – 7,9,8,6,2– 7,9,8,6,2

[Vihjeet: Teemu Hyvönen]