Vihjeet 6.6.2022

5.6.2022

Lähtö 1 – A: 5,4 B: 1,8,3,7,6,2

5 Naughty Nighthawk paineli kokeessa iloisesti naruille, eikä ollut maalissa täysin väsynyt, vaikka vauhti laantui 15-vauhtisen kolmannen puolikkaan jälkeen selvästi. Ori pystyy ravilla alle 20-tulokseen, mikä riittää tässä porukassa pitkälle. 4 BWT Hangover kompuroi koelähdössään alkulaukalle ja teki jatkossa tasaisen suorituksen harvassa porukassa. Otteista paistoi vielä kokemattomuus, mutta vauhtien puolesta ori voi riittää korkealle. 1 Bone’s Winner jäi kokeessa Naughty Nighthawkista noin 20 metriä, eikä vaikuttanut olevan maalissa niin hyvävoimainen. Ruuna parantanee otteitaan uran avauskisaan ja pystyy silloin kärkipäähän.

Lähtö 2 – A: 9,5,11 B: 7,10,4,6,2,3,12,1,8
9 Hevarin Kalle kilpaili Ylivieskassa hyvätasoisessa alasarjassa ja laukkasi maalisuoralla keulajuoksun jälkeen voittomatsista. Kirilenkki mentiin alle tähtivauhtia. Laukkariski on edelleen merkittävä, eikä vastusta voi väheksyä, mutta ruuna voi olla ehjällä suorituksella tässä pitelemätön. 5 Varjosi kohtaa selvästi kovemman vastuksen kuin kahdessa viime voittostartissa, mutta nousee silti mukaan A-ryhmään. Tammalle jäi molemmissa keulavoitoissa varaa, ja nyt hevosen kyvyistä sekä vauhdeista saadaan tarkemmin selvää. 11 Liekehtii starttasi viimeksi pitkältä pakilta ja tavoitti kärkeä päätöskierroksen aikana tuntuvasti. Tamma lopetti kiripuolikkaan hieman päälle 30-vauhtia, eikä kaikki ollut pelissä. Lähtölaukan riski on ilmeinen voltin vitoselta.


Lähtö 3 – A: 5,3 B: 1,2,8,7,6

75-tason kaksikko erottuu muusta porukasta selvästi. 5 Lystilän Lento joutui tekemään viime voiton eteen täyden iltapuhteen, kun keulahevonen harasi sitkeästi vastaan 23-vauhtisella kirikierroksella. Ruuna näytti maalisuoralla luokkansa puristamalla niukasti ykköseksi. Nyt vastassa on enemmän tienanneita, ja voitto saattaa vaatia ruunalta ennätysvauhteja. 3 Tinderi teki Kuopiossa loistosuorituksen, vaikka joutui tyytymään kakkosrahoihin. Ylivieskassa vastus oli merkittävästi helpompi, ja ruuna voitti kengät jalassa parastaan antamatta. Suosikin ulkopuolella pitäminen alusta alkaen voi onnistua. 1 Leijan Liito jäi Kuopiossa alun hässäkän jälkeen vaikeisiin asemiin ja kiri oikein hyvin perille. Suoritus oli hevosen uran parhaimpia, ja nyt tiedossa on joko keulajuoksu tai juoksupaikka A-hevosten peesistä.

Lähtö 4, Toto5-1 – A: 10,7,4 B: 12,5,1,8,9,11,6,3,2
10 Caballo de Pino näytti Kaustisella pätkänopeuttaan kirimällä erittäin maltillisen alkumatkan jälkeen päätöspuolikkaan kymppiä. Edellinen startti päättyi taipumiseen keulajuoksulla, ja tamma vaikuttaa olevan tässä vaiheessa parempi selkäreissulla. Nyt tiedossa on sellainen, ja muille voi tulla kirivaiheessa kiire. 7 Carmenere joutui tekemään viimeksi hieman töitä keulapaikan eteen, eikä saa moitteita maalisuoralla kakkoseksi jäämisestä. Asetelmat ovat nyt hyvin samanlaiset, ja tamma voi päästä aktiivisella ajolla jälleen porukan vetäjäksi. Voittoon on toki saumoja muualtakin.

4 Rim Bay Willmore teki Härmässä nousukuntoisen suorituksen pitkällä kirillä ja oli Ylivieskan hyvätasoisessa Nordic Cupin osalähdössä vielä hieman parempi. Kauden avausvoitto roikkuu ilmassa ja voi hyvinkin tulla juuri tässä tehtävässä. 12 Knows Mana sai rauhoittaa Ylivieskassa vauhtia ylikovan avauksen jälkeen, mutta ei pystynyt lopussa uuteen spurttiin. Edellisessä voittokilpailussa johtopaikalle pääseminen ei maksanut lähellekään niin paljoa. Nyt lahjakas ruuna on muiden armoilla juoksunkulun suhteen. 5 Snowflake laukkasi viimeksi lopun kovassa vauhdissa ja teki aiemmin kelpo lopetuksia selkäjuoksuilla. Edelle rankattujen lyöminen vaatinee tarkan juoksun ja hevosen uran parhaan suorituksen.

Lähtö 5, Toto5-2 – A: 1,5,3 B: 12,4,11,10,7,9,8,6,2
1 So Long Suckers juoksi Seinäjoen kovatempoisessa lähdössä toista rataa pitkin ja piti kirivaiheessa vauhtinsa hyvin. Kuntonäyttö oli ruunan kevätkauden paras. Keulojen pitäminen sisäradalta ei ole varma asia, mutta nopeutta riittää sen verran, että ruuna ei jää muiden jalkoihin. Johtopaikalta voittokantaan paluuseen olisi tässä porukassa loistosaumat. 5 Kivarin Merengue kiri Vieremällä taustalta ylivauhtisen lähdön kakkoseksi ja oli oikein hyvä. Nopea tamma on saanut avojaloin juoksemisesta entisestään lisää vauhtia. Suosikin ohittaminen kiihdytyksessä olisi voiton kannalta iso asia.

Kiihdytystä voi maustaa myös 3 Going Above, joka näytti Vieremällä rajua lähtönopeuttaan. Tempo ei rauhoittunut kunnolla missään vaiheessa, ja ruuna saa päätössatasen pienen taipumisen anteeksi. Ruuna vaikuttaa nousukuntoiselta. 12 Clover Meadow on tehnyt jatkuvasti hyvää työtä ja tippuu B-ryhmään ainoastaan surkean lähtöpaikan vuoksi. Tammalta löytyy tarpeeksi nopeutta mailin matkalla pärjäämiseen, mutta juoksunkulkuun tarvitaan väkisinkin tuuria. 4 Caldera Amour teki toissa startissa loistavan suorituksen alkulaukan jälkeen, ja ennen kaikkea kovatasoisessa seurassa. Härmän kisan pilasi laukka viimeisellä takasuoralla porukan keskellä. Hevosen kunto on parempi kuin tulosrivin.

Lähtö 6, Toto5-3- A: 8,5,4,14 B: 15,13,11,9,2,12,7,6,16,1,3
8 Astrid Broline ei voinut viimeksi yhdelle ylivoimaiselle mitään, mutta ohitti pääporukan ulkokautta helposti ja oli ”kilometrin” kakkonen. Tamma oli edelliseen kilpailuun yllättävän vaisu, mutta tuoreimman näytön perusteella kunto on edelleen kohdallaan. Tasaisen näköisessä porukassa juoksun pitää onnistua lähtötohinoista alkaen. 5 Redberry on juossut tällä kaudella kolme kilpailua ja jatkaa tuoreimman esityksen perusteella vahvassa nousukunnossa. Sekä vauhdinjako että juoksupaikka suosivat tammaa, mutta se tuli joka tapauksessa kiripuolikkaan 11-vauhtia ja näytti koko ajan hyvävoimaiselta. Onnistunut startti sisäradalta pienen paalun takaa tarkoittaisi hyviä juoksuasemia.

4 Some Come jatkaa niin hienossa iskussa, että voi hyvin palata voittokantaan jo tässä tehtävässä, vaikka pieni paalu antaa periaatteessa edun takamatkalaisille. Ori kesti Ylivieskassa rankan matkavauhdin sekä paikan johtavan ulkopuolella hienosti ja oli tosi vahva jo edelliseen starttiin. 14 Chapitre Un ei kyennyt tauoltapaluukisassa alkulaukan jälkeen kärkipäähän, kun vauhtia pidettiin alusta asti. Kyvykäs ruuna sai startin alle ja on varottava, vaikka lähtöpaikka tekee tehtävästä tosi vaativan. Myös 15 Exit Fastback on niin kyvykäs tapaus, että kuuluu vaikeista asemista huolimatta aikaisin peleihin. Pitkältä tauolta Kaustisella palannut ruuna ei ollut vielä parhaimmillaan, mutta parannusta on lupa odottaa heti toiseen kilpailuun.

Lähtö 7, Toto5,4, Troikka – A: 7,11 B: 2,4,3,8,9,12,1,10,5,6
Hyvätasoinen lähtö tonnin ykköspalkintoon peilattuna. 7 Black And Quick on tauosta huolimatta ykkösrankkaus, sillä hevosen viime vuoden parhaat meriitit ovat rankkaa tavaraa iltaravitasolle. Tuorein voitto Eskilstunan startista tuli johtopaikalta tosi vakuuttavasti, ja ruuna olisi tarvittaessa jatkanut maalisuoran kovaa vauhtia vielä pitkään. Voitto ei vaadi huippukuntoa, vaikka mukana on muitakin lauantaitason hevosia. Myös 11 Fernando Vixi on juossut viime kilpailunsa Ruotsissa, mutta niistä on paljon vähemmän aikaa kuin suosikilla. Ruuna napsi länsinaapurissa sijoituksia kärjen takaa ja on tottunut juoksemaan tämänkertaista kovemmissa tehtävissä.

2 Nehemiah ei saa viime suorituksestaan moitteita, vaikka hävisi keulajuoksun jälkeen selästään iskeneelle Peppe Rocille niukasti. Menohaluinen ruuna kilpailee ennakkotietojen mukaan ilman kaikkia kenkiä ja saattaa vetää porukkaa alusta loppuun reippaalla liekilla. 4 Scorzone oli viimeksi kärkisijojen suhteen matkavauhdin uhri ja ohitti puolet porukasta maalisuoralla. Edellinen voittosuoritus oli aika lailla samaa tasoa, mutta hieman helpommassa tehtävässä. Ruuna ei välttämättä pääse nelosradaltakaan aivan kärkiporukkaan, ja juoksun onnistuminen on hieman onnesta kiinni. 3 Jimpeto Joy kesti Seinäjoella rankan vauhdinjaon hyvin ja vaikuttaa nousukuntoiselta. Nopeus riittää hyvien iskuasemien saamiseen.

Lähtö 8, Toto5-5 – A: 14,16,12 B: 6,15,4,2,10,9,8,13,11,5,1,3
14 Winetto on mennyt kolmesti putkeen alle tähtivauhtia täydellä matkalla ja on suosikki, vaikka juoksunkulkuun voi mahtua mutkia pitkältä takamatkalta. Ruunan loppukiri Teivossa keulahevosen takaa ei näyttänyt loistokkaalta, mutta ohittaminen olisikin vaatinut paljon, kun vauhti oli valmiiksi kovaa ja Niko Jokelan täytyi kääntää hevonen jyrkästi ulkoradoille. Etupuolelta starttaa paljon epävarmoja hevosia, ja nopea Winetto voi päästä muutaman laukkaavan välistä yllättävän hyviin asemiin. 16 Yrjänän Mohikaani antoiviimeksi Nordic Cupin osalähdössä timanttisen kuntonäytön alkulaukan jälkeen. Ruuna on kilpaillut ikäänsä nähden tosi vähän ja on vauhdeiltaan merkittävästi voittosummaansa edellä.

12 Vranssiina voitti Rovaniemellä keulasta isolla marginaalilla, meni ennätyksensä ja olisi mennyt tarvittaessa kovempaakin. Rima nousee nyt hieman, ja startin onnistuminen juoksuradalta olisi iso asia menestyksen suhteen. Viimeksi voltin neloselta lähteminen ei tuottanut mitään ongelmia. 6 Aavan Tarina on päässyt hyvään starttirytmiin ja mennyt koko ajan eteenpäin. Viimeksi tamma ei pystynyt lopussa voittajan vauhtiin, mutta taisteli kakkossijasta perille saakka. Sarja ei sovi kovinkaan hyvin, ja totosija vaatii lisää parannusta, mitä voi hyvinkin olla luvassa. 15 Jantter otti viime voittonsa keulasta ja on nyt aivan erilaisen tehtävän edessä. Ori pystyy ehjällä suorituksella kärkeen kahdelta pakiltakin.

Lähtö 9, Troikka – A: 9,1 B: 5,4,2,7,10,11,8,6,3,12
9 Special Gun kävi Ylivieskassa lähtöauton takana kuumana ja aiheutti yhden lähdönuusinnan. Hyväksytyllä yrityksellä tuli alkulaukka, jonka jälkeen ruunan kapasiteetista nähtiin kova näyttö. Takarivi lienee ravia lähtemisen kannalta iso etu, mutta samalla kovin haastaja saa juoksunkulkuun selkeän edun. 1 All Wild Dreams hakee sisäradalta kolmatta peräkkäistä keulavoittoa. Tammalle jäi voittostarteissa varaa, ja tässä ykköseksi pitäminen vaatinee hienoista parannusta. 5 Wat Arun Ax teki viime voittostartissaan kasiradalta hyvän suorituksen ja olisi vastaavana korkealla tässäkin. Viisivuotiskautensa avaava tamma on vaikea arvioitava yli puolen vuoden tauolta.

Lähtö 10 – A: 2,8 B: 5,6,4,9,7,11,10,12,3,1
Tosi vaikea pelilähtö päättää illan. 2 E.V. Baumgartner on Matti Nisosen tallin toinen mielenkiintoinen seurattava tälle ravi-illalle. Ruuna ei pystynyt tammikuun Ruotsin startissa viimeiseltä sijalta parempaan, kun lähes kaikki muutkin kiihdyttivät vauhtia maaliin saakka. Vaikea arvioitava, mutta näppituntumalla suosikki. 8 Meadow de Lux teki taulun kakkossijassaan hyvän suorituksen ja hävisi vain sittemmin nopeasti sarjoissaan nousseelle Count Marcelille. Tonnin voittosumma on pieni tamman vauhteihin nähden, ja se voi pärjätä kasikaistaltakin. 5 Midnight Glory avasi kautensa kahdella nousujohteisella suorituksella ja laukkasi viimeksi lähtöön. Nykykunto on hämärän peitossa, mutta aiempien otteiden perusteella tamma pärjää tässä porukassa.

Toto5-vihjesysteemit (72 / 300 riviä)

10 Caballo de Pino (7,4)

1,5,3 + 12,4 (11,10)

8,5,4,14 (15,13)

7,11 + 2,4,3 (8,9)

14,16,12 (6,15)

Troikka L7 (20 riviä)

7 – 11,2,4,3,8 – 11,2,4,3,8

Troikka L9 (20 riviä)

9 – 1,5,4,2,7 – 1,5,4,2,7

[Vihjeet: Teemu Hyvönen]