Vihjeet 7.10.2022

6.10.2022

Lähtö 1 – A: 5 B: 2,3,4,7,1,6

5 Salamyhke matkasi Ylivieskassa keulan kannassa, sai maalisuoralla kiritilat ja lopetti samaa vauhtia kuin lähdön kärkikaksikko. Ruuna kohtaa nyt helpomman näköisen vastuksen ja on ehjällä suorituksella kiinni voitossa. Laukka ei toki tulisi yllätyksenä. 2 Stormi juoksi koelähtönsä yksin ja hankki kilpailuoikeuden helposti. Mitään suurempia johtopäätöksiä hevosesta on vaikea vetää. Ammattitallista tuleva nelivuotias on heti pelihevosia, mutta suosikin lyöminen voi olla liikaa vaadittu. 3 Aarnio avasi uransa paikallistasolla, eikä tämä lähtö ole merkittävästi kovempaa kauraa. Ruuna saa rattailleen ammattikuskin ja pystyy parantamaan ennätyslukemiaan merkittävästi.

Lähtö 2 – A: 2,5,6 B: 1,3,4,7
2 BWT Hangover otti kaksi viimeisintä voittoaan parastaan antamatta ja starttaa Nuorten Sarjaan suosikkina. Ori veti toissa kerralla kirikierroksen keulassa 15,5-vauhdilla ja pystynee vielä parempaan, jos rinnalle löytyy kirittäjiä. 5 Xeven Leader voitti viimeksi vakuuttavasti keulan rinnalta. Seinäjoella tuli laukka ensimmäiseen kaarteeseen, minkä jälkeen ruuna teki väkevän kirikierroksen taustalta. 6 Outfield Kelly meni Ylivieskassa koko matkan ravia ja voitti lopulta oikein hallitusti. Tamma esitteli aiemmin laukkojen lomassa vauhtivarojaan ja pystyy tarvittaessa parantamaan ennätystään reilusti. Laukka ei saa silti tulla yllätyksenä.


Lähtö 3 – A: 9,10,3 B: 8,1,4,6,7,5,2

9 Zola Soft kohtaa sopivan näköisen porukan ja on tauosta sekä kahdesta takamatkasta huolimatta suosikki. Tamman esitykset ovat ailahdelleet hieman, ja laukatkin ovat sotkeneet menoa, mutta kaiken ollessa kohdallaan kyse on 75-tason hevosesta. 10 Perfect Lane sai toissa kerralla liian raskaan juoksun ja jäi viimeksi Ylivieskassa sisäradalle liian pitkäksi aikaa pussiin. Tamma ei kirinyt tilat saatuaan mitenkään lentämällä maaliin, mutta saavutti kuitenkin kärkihevosia. Viime sijoitukset eivät kerro hevosesta totuutta. 3 Glitter Kiss on kärsinyt huonoista lähtöpaikoista ja niiden myötä epäsuosiollisista juoksunkuluista. Nyt luvassa lienee onnistunut reissu, joko keulassa tai kärjen tuntumassa. Tamman parhaat näytöt eivät riitä kahden takamatkan kaksikolle, mutta 40 metriä etumatkaa on lämminverilähdöissä paljon.

Lähtö 4 – A: 8 B: 7,10,5,11,2,6,1,9,4,3
8 Special Gun teki Seinäjoella ehkä koko uransa parhaan suorituksen kirimällä kolmannesta ulkoa 11-vauhtia voittoon. Ruuna on menestynyt aiemmin keulasta, johtavan rinnalta ja selkäjuoksuilla, eikä kasirata ole kuin pieni este voiton tiellä. Vastus näyttää tavallista helpommalta. 7 Cankus Zorro teki toissa kerralla oikein hyvän suorituksen ilman kenkiä, mutta viimeksi kiri ei irronnut läheskään samalla tavalla. Ori hakee vielä kauden avausvoittoaan, mikä voi jäädä haaveeksi kovaa suosikkia vastaan, mutta ainakin kakkosrahoihin on tässä porukassa saumoja. 10 Brexit teki kesällä muutaman laatusuorituksen, mutta parissa viime kilpailussa kelkka ei ole luistanut samaan malliin. Viimeksi Bodenissa tamma oli keulasta valmis jo ennen loppukaarretta. Paluuta omalle tasolle odotetaan.

Lähtö 5 – A: 13,7,12 B: 8,6,10,4,1,5,14,9,11,3,2
13 Zulamit on juossut tällä kaudella montélähdöistä 13 totosijaa ja pystyy palaamaan sopivan näköisessä seurassa voittokantaan. Taulussa näkyvissä montéstarteissa tasoerot olivat suuria, ja joka kerta vastassa oli 1-2 liian kovaa. 7 Callela Lionel on kilpaillut montéssa kaksi kertaa ja paikkasi molemmissa starteissa alkumatkan laukkansa vahvasti. Ruuna voi juosta suosikilta karkuun, jos askellaji pysyy ravilla alusta loppuun. 12 Diamond Lord on mielenkiintoinen seurattava ensimmäisessä montékilpailussaan. Saman tallin Massive Clout on mennyt hienosti montéssa Iida Lanton ratsastamana, joten tältäkin hevoselta voi odottaa menestystä, vaikka hieman arvaamiseksi toki menee.

Lähtö 6, Toto4-1 – A: 8,9,5,11 B: 2,12,3,6,7,1,4,10
Moni viime aikoina hyvin esiintynyt osallistuja sai vaikean lähtöpaikan, ja lähtö on kokonaisuutena yllätysherkän oloinen. 8 Undaunted Stride epäonnistui Kasvattajakruunun alkuerässä optimistisen ajosuorituksen jälkeen ja on sijoittunut uransa kaikissa muissa starteissa kolmen joukkoon. Tamma eteni viimeksi kierroksen kirillä kakkoseksi ja kiihdytti vauhtia perille saakka. 9 Marttistrip karkasi viimeksi avojaloin keulasta ylivoimavoittoon ja olisi tarvittaessa mennyt mailin paljon kovempaakin läpi. Viisivuotias on saman tason pitäessään vakava voittajaehdokas takarivistäkin.

5 Alef Q.L. on tehnyt luotettavaa työtä toissa kerran laukka poisluettuna. Viimeksi Torniossa vastus oli hieman tämänkertaista kovempi ja suoritus kärkihevosten tuntumasta yksi kauden parhaista. Tamma pystyy kärkipäähän vaikka johtavan rinnalta. 11 Gitano Thieben oli viime voitossaan vakuuttava keulan rinnalta, mutta muuten laukat ovat varjostaneet menoa. Ruunan kuntopuoli on pieni arvoitus parin epäonnistumisen jälkeen. 2 Honey Trix juuttui viimeksi kolmoskaistalle koko avauskierroksen ajaksi, jatkoi keulan rinnalla ja taipui loppua kohti. Suoritus oli lisämetrit huomioituna positiivinen, ja nyt tamma sai lähtöratalotossa ison edun moneen muuhun pelihevoseen nähden.

Lähtö 7, Toto4-2, Troikka – A: 3 B: 4,8,10,7,11,6,5,2,1,9,12
Valtakunnan voitokkaimman hevosen titteliä tosissaan tavoitteleva 3 Ditchback Dice on lähellä kauden neljättätoista ykkössijaa. Tuoreimmassa voitossa kärkihevosten pitämä ylivauhti auttoi taustalta kirimisessä, mutta kyllä ruunan täytyi silti tehdä laatusuoritus voittoon asti nousemiseksi. Edelliskerralla matkavauhti oli maltillista, ja voitto irtosi lennokkaalla 11-vauhtisella kirillä. Nyt ruuna sai pitkästä aikaa kunnollisen lähtöpaikan ja on tiukasti kiinni voitossa.

4 Boulder Illusion teki kesäraveissa kelpo suorituksia ja palaa nyt tositoimiin puolentoista kuukauden tauolta. Tuoreimmassa Pihtiputaan kilpailussa vastus oli ihan hyvää tasoa, ja kiritilat sisäradalta aukesivat myöhään. Moni muukin lopetti maalisuoran kovaa, eikä ohittaminen ollut helppoa. 8 Clover Meadow teki Bodenin karsintalähdössä hyvän suorituksen kolmannesta ulkoa ja pilasi finaalissa mahdollisuutensa alkulaukkaan. Tamma on kilpaillut hyvässä iskussa jo pitkään ja on tässä porukassa pelihevosia kasiraiteeltakin. 10 Capricorn Lindy kesti Kuopiossa rankan alkuvauhdin yllättävän hyvin ja tuikkasi maalisuoralla kakkossijalle. Nopea avaaja kärsii takarivistä merkittävästi, mutta pystyy toki käyttämään rajua nopeuttaan myös lähtösuoran jälkeen.

Lähtö 8, Toto4-3 – A: 6,8 B: 4,13,5,9,14,10,3,11,12,1,7,15,2
6 Kuusirantanen on esittänyt uransa parhaita otteita viime starteissaan. Viime esitys oli tappiosta huolimatta hyvä, kun ruuna kävi Rommi Rohkeen kanssa tiukan voittomatsin ja hävisi päänmitalla. Vauhtikestävyys on suosikin paras ominaisuus, eikä sillä tarvitse jäädä kyttäilemään parijonoon. 8 Yrjänän Mohikaani juoksi viimeksi keulassa, eikä pystynyt aivan edellä mainitun tasolle. Vaikea suoritusta on kuitenkaan mennä moittimaan. Ruunalle tulee herkästi laukkoja, ja suoritustaso on vähän päivästä kiinni, mutta parhaimmillaan ollessaan se pystyy voittamaan tämän lähdön.

4 Victori laukkaili aiemmin lähes joka kerta, mutta nyt alla on jo neljä ehjää suoritusta. Ruuna on silti lähtenyt verkkaisesti matkaan voltista, ja paalun tuoma etu saattaa kadota tässä jo ennen ensimmäistä kurvia. Kunto riittää alle 30-aikaan täydellä matkalla. 13 Akimin juoksi viimeksi suurimman osan matkasta ilman vetoapua ja hävisi voittajalle vain pari mittaa. Ruuna voi parantaa pari starttia alla ja pystyy silloin nousemaan takajoukoista kärkitaistoon. 5 Hertta-Loviisa teki Ylivieskassa hyvän suorituksen toiselta ilman vetoapua ja vaikuttaa nousukuntoiselta. Ehjä suoritus ja pieni parannus voivat kantaa tässä tehtävässä korkealle.

Lähtö 9, Toto4-4, Troikka – A: 11,3,10,7 B: 9,6,1,12,4,2,5,8
Vuoden takainen Ponsse Cup -sankari 11 Tim Jerry pystyi vastaamaan kerralla nousseisiin sarjoihin hienosti, mutta tähän kauteen mahtuu silti vain seitsemän starttia. Ruuna palaa tauolta suosikkina, mutta ei mitenkään umpiselvänä sellaisena. Moni pelihevonen on saanut hankalan lähtöpaikan, ja kirikaista saattaa ruuhkautua päätöskierroksella. 3 Scorzone on merkittävästi tauluaan parempi tapaus ja loistopaikaltaan vahvasti pelihevosia. Ruuna pystyy terävään loppuvetoon tarkan selkäjuoksun päätteeksi.

10 Flying Duck kiri Ylivieskassa ulkokautta vauhdilla voittajan tuntumaan ja oli tappiosta huolimatta tosi hyvä. 14-aika täydellä matkalla syksyisessä Keskisen illassa on rankka noteeraus. Tamma on samanlaisena vaarallinen tässäkin. 7 Pitch Perfect eteni viimeksi pitkällä matkalla keulaan ja taipui maalisuoralla ulos kärkitaistosta. Tauoltapaluukisa päättyi pussitukseen sisäratajuoksun jälkeen. Ihan parasta tammaa ei olla nähty hetkeen, mutta sekaisin oleva taulu antaa silti hevosesta aivan väärän kuvan. 9 Emilie K ei pystynyt ennen pientä taukoaan parhaalle tasolleen. Nopea tamma pärjäsi aiemmin jopa 75-tasolla ja on pohjimmiltaan hyvä hevonen tähän porukkaan. Kysymysmerkkejä on kuitenkin ilmassa.

Lähtö 10 – A: 2 B: 1,4,6,3,7,5
2 Kuusälli otti Joensuussa alun maltilla, eteni jatkossa hiljalleen kohti kärkeä ja voitti lopulta oikein hallitusti. Ruunalta vaaditaan tässä kovempia vauhtia kahden takamatkan hevosia vastaan, ja eiköhän nelivuotias pysty parantamaan edelleen. 1 Hissun Tellu sai tehdä viimeksi töitä keulassa ja vaikutti selvästi aiempaa varmemmalta. Suoritus oli positiivinen, ja tamma lienee porukan vetäjä tässäkin. Kärkisija edellyttää parannusta viime esityksestä. 4 Lin Mari kulki viimeksi kahden laukan välissä vauhdilla ja olisi parantanut ehjällä juoksulla ennätystään tuntuvasti. Vastaavanlainen suoritus riittää tässä porukassa korkealle.

Toto4-vihjesysteemit (32 / 128 riviä)

8,9,5,11 + 2,12,3,6 (7,1)

3 Ditchback Dice (4,8)

6,8 (4,13)

11,3,10,7 + 9,6,1,12 (4,2)

Troikka L7 (20 riviä)

3 – 4,8,10,7,11 – 4,8,10,7,11

Troikka L9 (20 riviä)

11 – 3,10,7,9,6 – 3,10,7,9,6

[Vihjeet: Teemu Hyvönen]