Vihjeet 7.5.2022

6.5.2022

Lähtö 1 – A: 2,3 B: 5,4,1

2 Shotproof lähtee nyt samalta viivalta numeron 3 Gambling Face kanssa ja on sen turvin niukka suosikki. Ruuna antoi viimeksi vauhtijuoksussa hienon näytön kunnostaan menemällä uuden volttiennätyksensä, vaikka rata ei ollut mitenkään huippunopea. Gambling Face pääsi etenemään sisäkautta keulaan saakka ja voitti oikein varmoin ottein. Esitykset ovat olleet hyviä jo pitkään, sekä kärryillä että ilman. 5 Ambrogio jää tauon vuoksi B-ryhmään. Ruuna voitti lokakuussa Turussa arvolähdön ja on pärjännyt muutenkin tätä kovemmissakin keitoksissa. Parasta suoritustasoa ei voi kuitenkaan odottaa tässä vaiheessa kautta.

Lähtö 2 – A: 4,5,9 B: 7,2,10,6,11,3,1,8
Ossi Nurmosen tallin kaksikko starttaa kahdestaan välipaalulta ja on viime kilpailujen perusteella kiinni kärkisijoissa. 4 Wilman Piika on tekemässä hienoa paluuta parin välivuoden jälkeen. Tamma voitti viimeksi keulasta oikein vakuuttavasti, ja uusiin ennätyslukemiin jäi ainakin hieman varaa. 5 Siirin Liisi juoksi samassa lähdössä toista rataa pitkin keskijoukoissa ja eteni pitkällä kirillä kakkoseksi. Suoritus oli kauden paras ja vähintään tallikaverin tasolla. 9 Kotirannan Ilo piti Seinäjoella vauhtia yllä keulahevosen rinnalla ja teki tappiosta huolimatta uransa parhaan suorituksen. Tamma otti viimeksi voltin neloselta lähtölaukan, ja sama riski on olemassa tässäkin.


Lähtö 3 – A: 5,9,3 B: 10,1,12,11,4,9,7,8,2

5 Ditchback Dice kohtasi viimeksi divisioonakarsinnassa kivenkovan vastuksen ja osoitti vahvaa kuntoa nousemalla taustalta kolmanneksi. Vastassa on nytkin hyviä hevosia, mutta viimekertaiseen nähden alle puolet tienanneita. Monipuolinen ruuna pystyy voittoon hieman raskaammallakin juoksulla. 9 Sky Muscle eteni Joensuun kovavauhtisessa lähdössä hyvin ja saavutti kärkeä maaliin saakka. Ori näytti viime kaudella vielä kovempia vauhteja ja pystyy parantamaan edelleen. Viime suoritus oli tosin niin hyvä, että tässä pärjäämiseen ei välttämättä vääditä isoa parannusta. 3 Caballo de Pino antoi Seinäjoen ikäluokkalähdössä hyvän kuntonäytön lyhyen alkulaukan jälkeen. Tamma ei ymmärrettävästi riittänyt parhaille, mutta vastaava meno kantaa tässä tehtävässä kärkipäähän.

Lähtö 4, Troikka – A: 14,8,5,6,11 B: 13,16,9,3,2,7,4,1,12,10,15
Suomen Cupissa kaksi kertaa kirikierroksella laukannut 14 Hissun Feeniks on niukka ykköshevonen tosi vaikean näköisessä pelilähdössä. Ori on viime hypyistä huolimatta varmistumaan päin, ja kevään starttien veroinen kunto riittää tässä korkealle pitkältä pakiltakin. 8 Villiheili kohtasi Seinäjoella avoimen tason tammoja ja otti kolmosrahat hyvällä suorituksella. Tamma näytti menestyjältä myös viimeksi Vermossa, mutta kaksi laukkaa kirivaiheessa veivät pärjäämissaumat. 5 Moido paikkasi viimeksi alkulaukkansa vahvasti ja vaikuttaa paalun parhaalta. 6 Lystilän Lento teki Seinäjoella lupaavan suorituksen yhden laukan rasittamana. Rajun sarjanousun viime kaudella tehnyt ruuna vaikuttaa olevan jälleen tuloillaan. Jukka Torvisen kyytiinsä saava 11 Leijan Liito on edellisiä suoritusvarmempi ja voi päästä startin onnistuessa heti paaluhevosten tuntumaan.

Lähtö 5, Toto75-1 – A: 9,15,1,10,16 B: 12,13,11,14,3,6,2,4,5,8
Koko porukan vähiten tienannut 9 Edima avasi Suomen uransa Joensuussa ja voitti niin hienolla tyylillä, että saa täpärän suosikkiaseman tässä selvästi kovemmassa lähdössä. Kahden kuukauden tauolta palaava 15 Endless Story on takamatkan vitosradalta vaikean tehtävän edessä. Kovaluokkainen tamma on siitä huolimatta vahvasti pelihevosia. Viime voittosuoritus oli hevosen uran parhaita, kun se eteni Santtu Raitalan luotsaamana aikaisin keulan rinnalle ja lipui maalisuoralla parastaan antamatta voittoon.

1 Queen’s Visa saa lähtöpaikkansa turvin ison edun muihin A-hevosiin nähden. Tamma starttasi Ylivieskassa kasiraiteelta hyvätasoisessa lähdössä, pakitteli taustalle ja oli sijoitustaan parempi. Nyt juoksupaikka löytyy kärkiporukasta, ja keulojen pitäminen sisäradalta olisi iso asia voiton eteen. 10 Clover Meadow kärsii lähtöpaikastaan, joka on melkein kuin takamatkalta starttaisi. Tamma on ollut jatkuvasti hyvä, ja etenkin viime suoritus toiselta ilman vetoapua kertoi paljon hevosen luokasta. 16 Julienne Cane antoi Seinäjoen avoimessa tammalähdössä hyvän kuntonäytön. Tammalla satsattiin alkuun, mikä poiki juoksupaikan keulan takaa. Parhaat karkasivat jo ennen loppukaarretta, mutta vaikea hevosta on mennä moittimaan.

Lähtö 6, Toto75-2 – A: 4,10,12 B: 6,3,13,15,1,14,7,8,9,2,11,5
4 Q-Rex Oak kohtasi Finlandia-viikonlopun lähdössä raudanlujan vastuksen kasiradalta ja teki taustalta silmiinpistävän hyvän loppukirin. Suoritus oli selvästi parempi kuin edellisessä voittokisassa, ja kunto voi olla edelleen nousussa. Nopea avaaja ei pääse välttämättä omin voimin keulaan, mutta pystyy voittamaan muualtakin. 10 Callela Lincoln oli Vermossa merkittävästi sijoitustaan parempi ja antoi selkeän signaalin uudesta tulemisesta. Ori pakitteli tuolloin alkumatkasta taustalle ja kiri ulkokautta vahvasti maaliin. Hevosessa on ainesta avoimelle tasolle saakka.

12 Gogobet Sisu otti Seinäjoella yllättävän laukan parijonosta toisessa kaarteessa. Kaustisella avoimessa lähdössä kilpaillut ruuna ei saanut johtavan takaa kirisaumaa lopussa. Ruuna teki viime kaudella ison sarjanousun Ruotsissa ja on vielä kääntämätön kortti Suomen lähtöihin. 6 Ithinkiama Genius palasi Lahden iltaraveissa tauolta voittovireessä. Ruuna voitti viime vuonna pari 75-lähtöä hyvillä suorituksilla ja tienasi yhteensä vajaat 20000 euroa. Nyt keulaan pääseminen vaatii kovan satsauksen alkuun, eikä välttämättä onnistu silloinkaan. 3 Ilos Silmarillion juuttui viimeksi kolmoskaistalle, pakitteli porukan perälle ja teki jatkossa voitavansa. Ruuna sai GLi Grand Prix’n voitosta kerralla pulskan säkin rahaa ja kohtaa nyt aiempaa isorahaisemman vastuksen. 13 Kitzune G.G. palaa reilun kahden kuukauden tauolta tosi haastavaan tehtävään ja on yksi pelihevosista, mutta ei tällä kertaa kuumimpia suosikkeja.

Lähtö 7, Toto75-3, Troikka – A: 13,14,5 B: 11,12,2,10,16,6,7,9,3,1,8,4
Viimeisen karsinnan kärkikaksikko teki vakuuttavaa työtä ja lähtee suosikkiparina finaaliin. 13 Enter Mayweather on niittänyt vahvuudellaan enemmän mainetta kuin nopeudellaan, mutta viimeksi ruuna heitti parin sadan metrin pätkällä kaikista ohi ja lasketteli voittoon. Kunto on noussut starttien myötä koko ajan. 14 Exploding Anna oli viimeksi ainoa voittajan tahdissa pysynyt hevonen. Kaustisella tamma yllätti arvokkaassa paikassa ja kilpailee juuri nyt elämänsä iskussa. Viime kaudella ravirytmi oli ajoittain kulmikasta, mutta viime aikoina meno on näyttänyt selvästi sulavammalta, ja tulosta tulee sen mukaan.

5 Roughenough Vice ei pystynyt viimeksi vastaamaan kahden edellisen kiriin. Ruuna juoksi viimeiset 1200 metriä ilman vetoapua, eikä saa suorituksestaan tuomiota. Edellisen tauoltapaluustartin voitto ei vaatinut ihan samantasoista suoritusta. Tästä hevosesta kuullaan vielä pitkään, eikä sitä kannata unohtaa peleistä yhden heikomman sijoituksen jälkeen. Sisäradan lähtöpaikka tuskin on etu. 11 Hypnotique on tehnyt viime kilpailuihin elämänsä parhaat suoritukset. Ylivieskassa keulahevonen veti porukkaa hyvin rauhallista tahtia, ja viidennestä ulkoa kolmossijalle nouseminen vaati vauhdikkaan loppuvedon. 3100 metrin matka ei ole ongelmia, mutta lähtöpaikka voi tuoda paljon lisämetrejä. 12 Father Christmas juoksi viimeksi valtaosan matkasta keulan rinnalla, eikä pystynyt enää kiripuolikkaalla parhaiden vauhtiin. Ruuna pystyy paljon parempaankin ja sopii ominaisuuksiltaan näille pidemmille matkoille. 10 True Noice voitti torstaina Bodenin lounasraveissa ulkokautta kirimällä. Ruuna kiri maalisuoran pitkällä askeleella, eikä vauhti ollut vielä maalin kohdalla laantumaan päin. Tehtävä on nyt selvästi haastavampi.

Lähtö 8, Toto75-4, Toto4-1 – A: 7 B: 3,13,8,9,14,1,15,6,5,11,10,12,2,4
7 Lumi-Oosa palasi tauolta lupaavan suorituksen voimin kirimällä sisäratajuoksun jälkeen ulkokautta kakkoseksi. Viime kilpailun vastus oli pykälän verran tasokkaampi, ja tamma eteni yli kierroksen mittaisella kirillä vakuuttavaan voittoon. Juoksuradalta on syytä satsata alkuun, ja suosikin nopeuden pitäisi riittää kärkiporukkaan pääsemiseen. Vermossa pussiin jäänyt 3 Kleppe Spödå päihitti Lumi-Oosan maaliskuun lopussa Seinäjoella ja on tehnyt sen jälkeenkin hyvää työtä, yhtä starttia lukuunottamatta. Tamma elää nopeudellaan, saanee kelpo lähtöasemista tarvitsemansa juoksun ja on kirivaiheessa vaarallinen.

13 Vennelmon Varma oli Vermossa tosi haastavan tehtävän edessä takajoukoista, kun keula veti koko matkan puolireipasta tahtia ja pystyi vielä kiihdyttämään loppua kohti. Kierrettävää riittää tässäkin, mutta tehtävä vaikuttaa hieman viimekertaista helpommalta. Viime vuonna läpimurron tammahuipulle tehnyt 8 Liinan Liekki avasi kevätkautensa Vermossa tasaisella suorituksella. Esitys oli mielummin positiivinen kuin negatiivinen. Nyt lähtöpaikka on kaksijakoinen ja voi tarjota joko nappijuoksun tai paljon ruuhkia kirivaiheeseen. 9 Pitska ei pysynyt viime startin kirivaiheessa aivan Lumi-Oosan perässä, mutta suoritti nipun ohituksia ja sai nelosrahat. Esitys oli tamman kauden paras, ja lisäparannus voi poikia tässä totosijan.

Lähtö 9, Toto75-5, Toto4-2, Troikka – A: 10,9,11 B: 8,2,1,7,3,4,5,6
Vahvaa virettä jo pitkään esittänyt 10 Nyland on tavallista sopivammassa porukassa suosikki. Ori kiri viimeksi Erkon Pokaalissa taustalta tapansa mukaisesti hyvin maaliin. Alla on nyt kolme ehjää starttia putkeen, mikä on hyvä merkki aiemmin usein laukanneen oriin kohdalla. 9 Herra Heinämies vaikuttaa nousukuntoiselta ja pystyy ottamaan tässä kauden ensimmäisen 75-voiton. Ori kiri Seinäjoella lopun ulkokautta terävästi, eikä hävinnyt Nylandille paljoa. Viime kauden kokonaan missannut ori on vasta pääsemässä takaisin kunnon kilpailurytmiin ja voi parantaa kesää kohti huomattavasti.

11 Joriini laukkasi Suomen Cupissa lähtösuoralla ja antoi kaukaa taustalta vielä vahvan kuntonäytön. Myös Kultaloimen voitttoisa suoritus oli hevosen kauden parhaita. 8 Koskelan Akseli nappasi pari voittoa helpommista lähdöistä ja teki molemmilla kerroilla lupaavat loppukirit. Ruuna elää nopeudellaan ja voi kirivaiheessa sopivat selät saadessaan spurtata kaikista ohi. 2 Haukeli Expressen ei voinut edelliselle Ylivieskassa mitään, mutta saa nyt 20 metriä etumatkaa. Ruuna teki Vermossa väkivahvan suorituksen ulkokautta kiertämällä, eikä ole huippusuorituksella helppo ohitettava takamatkalaisille. 1 Hissun Turbo piti Vermossa toisesta ulkoa asemansa hyvätasoisessa seurassa. Ruunan nopeus ei välttämättä riitä tässä tehtävässä parhaille, mutta hyvistä lähtökuopista sijoitus kärjen tuntumassa on todennäköinen.

Lähtö 10, Toto75-6, Toto4-3 – A: 1 B: 3,7,5,4,2
Vuonna 2018 Number Onen rataennätyksellä voittanut 1 Next Direction palaa rikospaikalle ja on kiinni koko matkan johdossa. Yhdeksänvuotiaan kausi ei ole alkanut mitenkään loistokkaissa merkeissä, mutta viimeisin Finlandia-ajon suoritus oli heikosta lopputuloksesta huolimatta lupaava. Tulisesti avannut ruuna ei päässyt keulaan, jatkoi toisessa sisällä ja jäi maalisuoralle tultaessa vetoapunsa taakse pussiin. Kärkeen ei olisi ollut muutenkaan mitään asiaa, mutta tuon kisan suoritustaso voi riittää tässä voittoon. Vielä parempaa voi olla luvassa.

3 Hotshot Luca teki Lahdessa keulan rinnalta lupaavan suorituksen ja on kelpo lähtöasemista kisan kakkoshevonen. Vauhti pysyi viimeksi kovana alusta saakka, ja ori hellitti voittomatsista vasta päätössatasella. 7 American Hero pääsi Seinäjoella terävän kiihdytyksen turvin sisäradalle hyviin asemiin, mutta ei pysynyt vauhdin kiihdyttyä parhaiden mukana. Vastus on nyt selvästi helpompi, mutta lähtöasemat laskevat osakkeita tuntuvasti. 5 Top of the World on tuloillaan, mutta aivan kärkeen yltäminen tässä seurassa yllättäisi onnistuneella juoksullakin.

Lähtö 11, Toto75-7, Toto4-4, Troikka – A: 3,6 B: 1,5,10,4,12,9,11,8,2,7
3 Tim Jerry viimeisteli Ylivieskassa vaivattomalla keulavoitolla. Lähdöstä ei löytynyt vauhdinvaatijoita, ja Ville Pohjola päästeli maalisuoralla tyylikkäästi alta pois. Suoritusvarma ruuna voi päästä johtopaikalle tässäkin, mutta aiempaa kovemmassa porukassa voitto ei ole silloinkaan kirkossa kuulutettu. 6 Cover Prince ei saanut Vermossa koskaan tilaa neljännestä sisältä ja näytti tosi virtavalta. Ruuna venyi viime kaudella koko ajan vastusten koventuessa, ja viime startin perusteella sama voi jatkua tällä kaudellakin. Lähtöpaikka on hankala.

1 Rocking Flax voitti Torniossa keulasta hyvällä suorituksella, vaikka vauhti hieman loppua kohti laantuikin. Vastus oli tämänkertaista kevyempi. Nopea avaaja on juoksunkulun suhteen lähdön avainhevonen. 5 Albino Brave on saanut viime starteissa myöhäisiä kiritiloja ja esiintynyt sijoituksiaan paremmin. Juoksun onnistuminen on tässäkin vähän tuurista kiinni, mutta kuntopuoli voi riittää voittoon asti. 10 Figaro Brick jaksaa mennä pitkään kovaa ja voi riittää sopivalla vauhdinjaolla ylisarjassakin.

Toto75-vihjesysteemit (270 / 1260 riviä)

9,15,1 + 10,16,12 (13,11)

4,10,12,6,3 (13,15)

13,14,5 + 11,12,2,10 (16,6)

7 Lumi-Oosa (3,13)

10,9,11 (8,2)

1 Next Direction (3,7)

3,6 (1,5)

Toto4-vihjesysteemit (6 / 30 riviä)

7 + 3,13,8,9 (14,1)

10,9,11 (8,2)

1 Next Direction (3,7)

3,6 (1,5)

Troikka L4 (20 riviä)

14 – 8,5,6,11,13 – 8,5,6,11,13

Troikka L7 (20 riviä)

13 – 14,5,11,12,2 – 14,5,11,12,2

Troikka L9 (20 riviä)

10 – 9,11,8,2,1 – 9,11,8,2,1

Troikka L11 (20 riviä)

3 – 6,1,5,10,4 – 6,1,5,10,4

[Vihjeet: Teemu Hyvönen]