Vihjeet 8.6.2024

6.6.2024

Lähtö 1 – A: 10,9,3 B: 4,7,2,6,8,5

10 Claude P.Hill voitti Finlandia-viikonlopun montélähdön, vaikka kiersi avauspuolikkaan kolmatta rataa pitkin ja juoksi loppumatkan keulan rinnalla. Myös Killerin SM-karsintalähdön ykkössija tuli hyvällä suorituksella, eikä tallikaveri 9 Narzario pystynyt tarjoamaan lopussa kunnon haastetta. Hallitseva Suomen mestari hakee vielä parasta kuntoaan. Tuoreimmassa startissa ruuna hölläi päätössatasella sen verran, että tippui ulos totokolmikosta. 3 Rivercapes Frozen juoksee ensimmäistä kertaa kilpaa satula selässä. Tamman viime kuntonäytöt kärrylähdöissä ovat riittävät näihin hevosiin verrattuna, joten menestystä on luvassa, jos laji sopii hevoselle.

Lähtö 2 – A: 10,6,2 B: 4,118,9,5,1,12,3,7
10 Singin Ruuti juoksi viimeksi koko matkan kolmoskaista pitkin ja teki erittäin riskin suorituksen. Myös edellinen esitys oli vahvasti plusmerkkinen, kun ori juoksi kirilenkin keulan ulkopuolella ja tsemppasi kakkoseksi. Juoksun onnistuminen on epävarmaa, mutta kunnosta pärjääminen tuskin jää kiinni. 6 Hetimite teki Kajaanissa hyvän 900 metrin kirin ja hävisi edellä mainitulle pari päänmittaa. Ruuna on tehnyt tasaisen hyvää työtä tällä kaudella ja pystyy kärkeen tässäkin, jos selvittää kiihdytyksen kunnialla. 2 Wilman Piika veti Joensuussa reipasta tahtia ja sinnitteli kolmanneksi kovan kärkiparin takana. Nopea tamma kaipaisi hieman lisäryhtiä ratkaisuhetkille. Vauhtien puolesta se riittää tässä kaikkia vastaan.


Lähtö 3 – A: 7,6 B: 4,2,3,1,5

7 Comfortti voitti torstaina Ilkka-ajon lähtölaukan jälkeen loistosuorituksella. Ori kiersi pitkään kolmatta rataa pitkin ja ehti ohi keulassa juosseen numeron 6 James juuri ennen maalia. James veti kolmannen puolikkaan paineen alla 22-vauhtia ja näytti heittävän vaihteen vapaalle, kun rinnalla prässännyt hevonen laukkasi. James on kaksikosta suoritusvarmempi, joten Comfortti ei ole mikään suursuosikki, vaikka antoi mahtavan kuntonäytön. 4 Välkkeen Veitikka teki Härmässä alkulaukan jälkeen oikein lupaavan suorituksen ja teki viimeksi Varsakunkun karsinnassa sen mihin pystyi. A-kaksikon lyöminen vaatii parannusta, mihin hevosessa on periaatteessa ainesta.

Lähtö 4, Troikka – A: 5,1,6,8,10 B: 11,3,12,7,9,2,4
5 Wik’s Noe Nee Pee kohtasi kahdessa viime startissaan kivenkovia ikäluokkahevosia, eikä pystynyt aivan kärkeen, mutta osoitti kuuluvansa noihin lähtöihin. Nyt vastassa on vanhempia kilpasiskoja, joihin tammaa on hieman vaikea verrata. Lähtö tuntuu joka tapauksessa helpommalta kuin kaksi viimeisintä. 1 Verona Hoist ei pystynyt Oulussa keulasta parhaalle tasolleen ja oli Vieremällä OK sisäratajuoksulla hyvätasoisessa lähdössä. Tammassa on ainesta lisäparannukseen, ja se on hyvistä lähtökuopista todennäköinen kaksarihevonen. 6 Millie de Veluwe ei saanut Kajaanissa keuloja suosiolla ja teki oikein hyvän suorituksen toiselta ilman vetoapua. Oman tason pitäminen voi riittää tässä kärkimatsiin, ja tamma saattaa terävöityä lyhyellä starttivälillä.

Lähtö 5, Toto75-1 – A: 7,5 B: 4,6,3,2,1,9,10,11,8,12
7 Illuminati I.H. voitti Kajaanissa helpomman lähdön 700 metrin kirillä ylivoimaisesti ja oli Vieremän 75-lähdössä jopa hieman parempi, vaikka jäi kolmanneksi. Vastus oli parhaiden osalta hieman tätä porukkaa kovempi. Seiskarata on hankala paikka tasaisessa lähdössä, ja ruuna voi tarvita muiden apua juoksunkulkuun. 5 Potter Kähö on voittanut neljä edellistä laukatonta juoksuaan. Tuorein ykkössija oli orin ensimmäinen divisioonatasolla ja irtosi tosi vahvalla kierroksen kirillä. Lähtönopeuden puute on orin selkeä heikkous, mutta voimapuoli paikkaa asiaa paljon.

Puolentoista vuoden tauon pitänyt 4 Cameron Wake palasi Killerillä voittokantaan, eikä joutunut antamaan kaikkeaan. Ruuna sai toisesta ulkoa vapaan väylän eteensä 300 jäljellä ja kiihdytti lopulta selvään voittoon. Vastusta on nyt paljon enemmän, mutta ruuna pystyy parantamaan lisää. 6 Black Crystal laukkasi Vieremällä loppukurviin juuri kun oli saamassa kiritiloja. Voimia näytti olevan tallella, ja ruuna jatkaa hyvässä kunnossa. Lähtönopeus riittää paikan selvittämiseen, jos laukka ei yllätä auton irrotessa. Myös 3 Mas Gunnar pilaa paljon laukkoihin, mutta vauhtivarat ovat riittävät divisioonatasolle. Ruunan tuorein voitto irtosi reilun kierroksen kirillä ylivoimaisesti, ja suoritus oli yksi hevosen uran parhaita. Tässä pärjääminen ei vaadi kovin suurta parannusta, mutta ravata toki täytyy.

Lähtö 6, Toto75-2 – A: 2,6 B: 8,11,7,10,9,3,1,4,5
2 Arctic Dash on nostanut viime aikoina tasoaan ja starttaa OEX-bonuksen suosikkina. Ori nappasi uransa avausvoiton Vermossa etenemällä aikaisin keulaan ja vetämällä kirilenkin 14-vauhtia. Viimeksi ori lähti etenemään jo toisessa kaarteessa ja teki väkevän suorituksen, vaikka ei aivan yltänyt totosijoille. Keulapaikan saaminen ei ole varmaa, mutta suosikki pystyy voittamaan muualtakin. 6 Pappappero kulki viimeksi lähtölaukan jälkeen 15-vauhtia läpi ja osoitti jatkavansa kovassa nosteessa. Ruuna on ollut volttilähdöissä hieman epävarma, joten Arctic Dashin etupuolelle pääseminen on vaikeaa. Kuntopuolella A-kaksikko vaikuttaa tasavahvalta.

8 Miss Fearless teki positiivista jälkeä sekä Uudenmaan Upeimmassa että Pilvenmäki Specialin karsinnassa. Pieni parannus voi riittää A-hevosten haastamiseen, jos tamma pääsee kirimään sisäradalta sujuvasti. 11 Vincent Vici kiri Kajaanissa pääjoukon parhaaksi, eikä kärkikaksikon tavoittaminen viimeiseltä sijalta ollut realistista. Ori on takamatkalta uransa kovimman haasteen edessä, mutta ei missään nimessä ulkona kärkikamppailusta. 7 Minto’s Star One piti viimeksi keulan takaa kolmanneksi kovavauhtisella maililla ja osoitti jatkavansa nousuvireessä. Vastus pelottaa hieman, mutta tässä hevosessa on vielä paljon potentiaalia parannukseen.

Lähtö 7, Toto75-3, Troikka – A: 2 B: 12,15,1,3,16,10,6,9,4,5,14,11,13,7
2 Boulder Titan hakee koko matkan johtoa karsintavoiton tapaan, ja muiden osallistujien puolesta lähtö näyttää erittäin tasaiselta. Ori teki karsintavoiton jälkeen kaksi hyvää kiriä divisioonalähdöissä ja saattaa pystyä tällä matkalla alle 17-aikaan. Se tekisi pitkien takamatkojen osallistujien tehtäväsä todella haastavan. 12 Lex Lincoln voitti Kaustisen karsinnan kevyesti ja oli Vermon 3100 metrin lähdössä keulasta oikein hyvä, vaikka kaksi vastustajaa kiri lopussa edelle. Keulassa juoksevan suosikin päihittäminen voi vaatia aikaista reissutusta kohti kärkeä, jos matkavauhti on liian hiljaista.

15 Mr Reddington voitti Seinäjoella ylivauhtisen lähdön 800 metrin kirillä vakuuttavasti. Ruuna ei yltänyt Vermossa ihan samalle tasolle kuin Lex Lincoln ja lähtee nyt 20 metriä taaempaa matkaan, joten tehtävä on haastava. Tuorein startti kertoi joka tapauksessa hieman paremmasta kunnosta. 1 Rusty Cage ja 3 Profar tekivät viimeisessä karsinnassa kelpo suoritukset ja pystyvät suosikin peesistä korkealle. Voitto vaatii molemmilta uran parhaan suorituksen, eikä sekään välttämättä riitä. 16 Interlude Ferm on hyvä hevonen pitkille matkoille, mutta kuntopuoli ei vaikuta olevan huipussaan. Ori saanee kirissä hyvää vetoapua ja pystyy kärkikahinoihin, jos vauhdinjako ei ole liikaa takahevosia vastaan.

Lähtö 8, Toto75-4, Toto4-1 – A: 7,10,5 B: 3,9,12,1,5,11,8,2,4,6
7 Roman Tile on kiharaisen pelilähdön ykkösrankkaus, vaikka lähtöpaikka tuottaa todennäköisesti paljon lisämetrejä. Ruuna kiri viimeksi Bodenissa päätöskilometrin hieman päälle 12-vauhtia, eikä edes näyttänyt maalin kohdalla väsyneeltä. Myös edellinen voittosuoritus oli oikein hyvä, ja ruuna jyrää kirivaiheessa korkealle tässäkin porukassa, jos matkavauhti sen mitenkään sallii. 10 Mondriaan Boko yritti Vieremällä pitkää kiriä porukan perältä ja teki kelpo suorituksen, vaikka kärkeen ei ollut mitään asiaa. Lähtö oli kovatasoinen, ja totokolmikkoon nouseminen olisi vaatinut rankan esityksen. Ruuna on vielä vähän kääntämätön kortti Suomen lauantairaveihin, mutta jatkaa yhtenä pelihevosista.

5 Arctic Crown teki keväällä lupaavaa työtä, mutta tuorein suoritus parijonon keskivaiheilta oli vain tasainen. Ori ei kaihda paikkaa keulan rinnalla, ja keulaan pääseminen voi olla mahdollista, riippuen numeron 3 Backwood’s Brandon taktiikasta. Se on voittanut helpompia lähtöjä keulasooloilla, mutta tällä tasolla saatetaan ajaa maltillisemmin. Tuoreimman startin suoritus pienen laukan hidastamana vahvisti ruunan jatkavan kunnossa. 9 Capriccio d’Amore ja 12 Fairy Wind kärsivät takarivin lähtöpaikoista ja yrittävät käyttää nopeuttaan vasta kirivaiheessa. Kummankaan voitto ei yllättäisi nykykunnossa, ja viivalla on monta muutakin mahdollista menestyjää.

Lähtö 9, Toto75-5, Toto4-2, Troikka – A: 2 B: 6,9,5,1,3,7,8,11,12,4,10
2 El Jetpack on tehnyt tauon jälkeen loistotyötä ja starttaa loistopaikaltaan suurena suosikkina, vaikka vastusta ei voi väheksyä. Ori puolusti viimeksi sisäradalta keulat, veti puolireipasta tahtia ja karkasi maalisuoralla parinkymmenen metrin voittoon. Suosikkia saatetaan kunnioittaa niin paljon, että suoran keulapaikan saaminen ei ole välttämätöntä. 6 Joshua B.R. pääsi etenemään Kajaanissa nopeasti johtoon ja voitti parastaan antamatta. Ori avaa auton takaa kovaa, mutta suosikin ohittaminen lähtösuoralla yllättäisi. Tehtävä on sen vuoksi paljon viime kertaa vaativampi.

9 Torrent d’Inverne palasi Rovaniemellä voittokantaan, vaikka sai alussa painetta ja joutui vetämään avauspuolikkaan 09-vauhtia. Vastus on nyt paljon kovatasoisempi, mutta ruuna pystyy parantamaan vielä lisää. Viime syksyn kriteriumkakkonen 5 Mr Knowitall palasi Kajaanissa tauolta ja teki kelpo suorituksen toisesta ulkoa, vaikka ei voinut Joshua B.R:lle mitään. Ruunan nelivuotiskauden jatkoa seurataan suurella mielenkiinnolla. 1 Winners Lane yrittää pitää alussa suosikin selän ja on aikeen onnistuessa kiinni totosijassa. Voitto vaatii tosi terävää loppukiriä, jos kiritilat ylipäänsä koskaan aukeavat.

Lähtö 10, Toto75-6, Toto4-3, Troikka – A: 6,7 B: 12,3,8,5,4,1,9,10,2,11
Molemmilta paaluilta starttaa monta mahdollista voittajaa. 6 Vappuäijä palasi viime Äimäraution vierailullaan voittokantaan lopettamalla hiljaisen alkuvauhdin jälkeen 21,5-kyytiä. Mikkelissä vastus oli toista maata, eikä ori pystynyt parhaiden kyydissä, kun maalisuora tultiin kahdenkympin pintaan. Kunto saattaa olla silti nousussa. 7 Stallone ei ole vielä löytänyt ihan parasta virettään, mutta toisaalta nyt vastassa ei ole parhaita avoimen tason jyriä. Ruuna pystyy tässä tehtävässä nopeudellaan paljoon.

12 Havglimt nousi Kajaanissa reissuun jo toisessa kaarteessa ja piti oman tahtinsa hyvin, vaikka kolme hevosta tuli maalisuoralla ohi. Ruunalla on ajettu isopalkintoisia lähtöjä, ja se kohtaa Stallonen tapaan normaalia helpomman vastuksen. 3 Lumettaja veti viimeksi porukkaa tasaisella tahdilla ja laukkasi maalisuoralla V.G. Voiton paineen alla kakkosrahat. Suoritus oli lopun askelvirhe poislukien oikein lupaava, ja ori saattaa pystyä pitämään nämä vastustajat takanaan lähtösuoralta alkaen. 8 Hissun Turbo teki kahteen viime starttiin tasaiset suoritukset sisäradalta, eikä vaikuta olevan ihan huippuiskussa. Tiheä starttailu sopii ruunalle parhaiten, ja nyt on tiedossa kolmas kilpailu putkeen viikon starttivälillä.

Lähtö 11, Toto75-7, Toto4-4, Troikka – A: 4,9,10 B: 5,8,1,2,3,6,7
Rata-arvonta oli kahta kuntopuntarin kärkinimeä vastaan, ja 4 Callela Nelson on siksi suosikki. Ruuna juoksi viimeksi viisivuotislähdössä kirilenkin toisella ilman selkää ja kesti tasaisen kovassa kympin vauhdissa hienosti perille. Keulojen saaminen sisäpuolen hevosilta luultavasti onnistuu, mutta ulkoa voi tulla kovaa painetta. Sopivan matkavauhdin jälkeen ruunalla on iso sauma keulavoittoon. Viime vuoden Number One 9 Radetzky voitti Mikkelissä toiselta ilman selkää jäätävällä suorituksella. Ruuna voi olla pari kovaa starttia alla vielä parempi ja pystyy takarivistäkin paljoon.

10 Run For Royalty oli viime voitossaan loistava, kun lopetti keulasta alle kymppiä kuskin vain nauttiessa kyydistä. Kolmen vuoden takainen Number One olisi hyvältä lähtöpaikalta selvä suosikki, mutta näistä asemista voittaminen vaatii paljon. Kolmas mukana oleva aiempi voittaja on 5 Majestic Man, joka johti vuonna 2020 koko matkan. Ruuna on parin viime startin perusteella tuloillaan, mutta lähtöpaikka suosikin ulkopuolella voi tehdä hommasta hankalan. 8 MAS Champ on tekemässä hienoa paluuta, mutta kasirata on tähän lähtöön tosi paha lähtöpaikka. Ruuna voi jäädä alussa porukan hännille, ja silloin pärjääminen edellyttää kovaa ylivauhtia.

Lähtö 12 – A: 5,7,9 B: 4,2,10,1,6,3,8
5 Vastatuuli avasi kautensa hyvällä keulasuorituksella, vaikka yksi nopeampi tuli ohi 21,5-lopetuksessa. Viimeksi ori jäi sisäratajuoksun jälkeen rintaman taakse jumiin voimia tallella. Nyt vastus ei ole divarikarsinnaksi mitenkään huipputasokas, ja ori pystyy palaamaan voittokantaan, etenkin keulat saadessaan. 7 Rallan Ruhtinas teki viimeksi montén puolella hyvän suorituksen toiselta ilman selkää ja oli oikein hyvä myös edellisessä startissa. Ruuna avaa lujaa ja pystyy haastamaan suosikin keulataistossa. 9 Kopran Taisto ei pääse käyttämään takarivistä lähtönopeuttaan, ellei edestä lähtevä hevonen avaa lujaa, joko ravilla tai laukalla. Kunto riittää kärkipäähän, mutta ruuna on tehnyt parhaat suorituksensa vapaalta radalta.

Toto75-vihjesysteemit (144 / 960 riviä)

7,5 + 4,6,3 (2,1)

2,6 (8,11)

2 Boulder Titan (12,15)

7,10,5 + 3,9,12 (1,5)

2 El Jetpack (6,9)

6,7,12,3 (8,5)

4,9,10 + 5 (8,1)

Toto4-vihjesysteemit (36 / 96 riviä)

7,10,5 + 3,9,12 (1,5)

2 El Jetpack (6,9)

6,7,12,3 (8,5)

4,9,10 + 5 (8,1)

Troikka L4 (20 riviä) 5 – 1,6,8,10,11 – 1,6,8,10,11

Troikka L7 (20 riviä) 2 – 12,15,1,3,16 – 12,15,1,3,16

Troikka L9 (20 riviä) 2 – 6,9,5,1,3 – 6,9,5,1,3

Troikka L10 (20 riviä) 6 – 7,12,3,8,5 – 7,12,3,8,5

Troikka L11 (20 riviä) 4 – 9,10,5,8,1 – 9,10,5,8,1

[Vihjeet: Teemu Hyvönen]