Vihjeet 8.9.2023

7.9.2023

Lähtö 1 – A: 1 B: 4,9,3,8,7,5,10,2,6,11

1 Markin Tähti haparoi koelähdössä maalisuoralla, mutta muuten suorituksessa ei ollut moitteen sijaa. Kolmevuotias voi olla mennyt reilun kolmen kuukauden aikana paljon eteenpäin ja starttaa uransa avaukseen selkeänä ennakkosuosikkina. 4 Patio ei varsinaisesti vakuuttanut viimeksi sisäradalta, mutta teki kuitenkin ehjän startin ja paransi ennätystään selvästi. Ruuna pystyy tässä samanlaisena totoon. 9 Nooran Patu suoritti seitsemän hylkäyksen jälkeen koelähdön hyväksytysti ja meni alle ennätyksensä. Ruunan vauhdit riittävät näissä sarjoissa varmasti, mutta laukkariski lienee edelleen korkea.

Lähtö 2 – A: 4,9,12,13 B: 3,2,14,15,11,6,10,1,8,16,5,7
4 Stonecapes Vincens voitti uransa avauskisan vakuuttavasti ja on suosikki tässä hieman kovemmassa porukassakin. Ruuna eteni viimeisellä takasuoralla kolmannen kautta keulaan saakka ja lasketteli pito päällä muilta karkuun. 12 Standalone Royalty juoksi Skellefteåssa keulassa ja saa tappiosta huolimatta puhtaat paperit. Kolmevuotias vaikuttaa hyvältä aloittelijalta, mutta takamatka isossa lähdössä tuo tietysti mukanaan haasteita. Myös 13 Lauralove nousee rankingin kärkipäähän pahasta lähtöpaikasta huolimatta. Tamma veti viimeksi porukkaa puolireippaalla tahdilla ja hävisi vain yhdelle ulkoa kirineelle.


Lähtö 3 – A: 2,4,9 B: 3,11,8,7,6,1,12,10,5

2 Hidden Allure torjui viimeksi kiihdytyksessä kaikki ja karkasi lopulta oikein selvään voittoon. Vapaalla radalla viihtyvän hevosen kohdalla taktiikkaa ei ole syytä vaihtaa, mutta tällä kertaa johtoon pääseminen ei välttämättä onnistu. 4 Jennirosa on sen verran vauhdikas tapaus, että saattaa päästä Hidden Alluresta kiihdytyksessä ulkopuolelta ohi. Tamma avasi viimeksi 11-vauhtia keulaan ja piti selvään voittoon, vaikka askel alkoi painaa loppua kohti. 9 Mas Gunnar on valmiina rankaisemaan edellä mainittuja ylivauhdista. Ruuna tuskin olisi menestynyt viimeksi ilman maalisuoran alun laukkaa, mutta näytti toisaalta tuossa vaiheessa vielä hyvävoimaiselta.

Lähtö 4, Toto5-1 – A: 6,1 B: 3,7,2,9,4,5,12,8,11,10
6 Special Selection kohtasi Rovaniemen tammalähdössä muutaman liian kovan ja seuraili sisäratajuoksulla sen minkä pääsi. Tuorein voitto irtosi keulasta vakuuttavalla esityksellä. Johtoon ei ole nyt välttämättä asiaa, mutta tamma pystyy voittamaan tämän porukan muualtakin. 1 Global Dazzle aloitti Suomen uransa epäonnistumisella, mutta saa suorituksestaan synninpäästön. Ruuna avasi auton takaa kovaa, ei saanut kovasta yrityksestä huolimatta keuloja ja taipui kiripuolikkaalla ulos kärkikuvioista. Nyt vastus on hieman helpompi, ja tiedossa on juoksu joko keulassa tai terävimmän kärjen tuntumassa.

3 Bwt Get Ready hävisi Ylivieskan maililla vain voittokone Ramsgatelle ja oli oikein positiivinen, mutta viimeksi oli jälleen tasapaksun suorituksen vuoro. Ori riittää omalle tasolle palatessaan tässä porukassa korkealle. 7 Carlos Combo sai viimeksi myöhäiset kiritilat sisäkautta ja lopetti päätössatasen lujaa. Vauhti oli maalipaalun kohdalla vielä selvästi kiihtymään päin. Nelivuotias pystyy tässä kärkeen, jos saa kalasteltua seiskaradalta jonkinlaiset kiriasemat. 2 Gitano Thieben ei voinut viimeksi Hidden Allurelle mitään, mutta pesi muun porukan 600 metrin kirillä selityksittä. Tasainen avaaja sai arvonnassa nappipaikan ja on ehjällä suorituksella kiinni totosijassa. Kauden avausvoitto vaatii vielä pientä parannusta.

Lähtö 5, Toto5-2 – A: 1 B: 13,10,8,2,3,12,7,4,5,9,14,6,11
1 Korven Lempi ei ole missään nimessä luotettava kilpuri, mutta vauhdit riittävät tässä porukassa varmasti, ja asetelmat näyttävät nyt herkullisilta keulasooloa ajatellen. Tamma oli nousemassa viimeksi laukan jälkeen kakkoseksi, mutta pomppasi hieman ennen maalia uudelleen ja hylättiin. Moni ammattikuski on käynyt ajamassa viisivuotiaalla laukkaa, ja nyt on Antti Teivaisen vuoro yrittää ehjää suoritusta. Vapaalla radalla juokseminen luultavasti pudottaa laukkariskiä merkittävästi.

13 Sekottajan Soma on melko herkkä laukkaamaan, mutta sisältä löytyy alle 30-vauhdit täydelle matkalle. Tamma näytti vauhtivaransa taulun keskimmäisessä startissa, ja oli ihan hyvä myös seuraavaan kilpailuun, vaikka kiristä jäi puuttumaan viimeinen silaus. 10 Sopun Solu ei saanut viimeksi ravirytmistä kiinni, ja jotain vaikutti olevan vialla. Ruuna meni edelliskerralla ennätyksensä seurailemalla ja pystyy tässä korkealle, jos parantaa pykälän verran. 8 Siirin Enni on suorittanut luotettavasti ja parantaa kokemuksen karttuessa edelleen. Tamma ei vaikuta vielä antavan loppumatkan taistossa itsestään läheskään kaikkea irti. 2 Prosilla teki kahteen viime starttiin kelpo suoritukset ja tähtää nyt alusta asti suosikin peesiin. Tammalla on hyvät saumat totosijalle, eikä voittokaan ole mahdoton ajatus, jos Korven Lempi sortuu jossain vaiheessa helmasyntiinsä.

Lähtö 6, Toto5-3 – A: 11,6,7 B: 10,12,4,1,8,2,3,9,5
11 Like di Serafino voitti Rovaniemen reipastempoisen lähdön kolmannesta ulkoa 800 metrin kirillä, eikä vaikuttanut olevan maalin kohdalla täysin väsynyt. Tamma on pelkästään tuon suorituksen perusteella suosikki, mutta viivalla on monta muutakin hyväkuntoista, eikä lähtöpaikka helpota tehtävää lainkaan. 6 Exit Fastback ei pystynyt viimeksi aivan edellä mainitun tasolle, mutta nyt lähtöpaikat tasoittavat puntteja selkeästi. Uuden kuskin vaikutusta ei kannata liioitella, kun kyse on vahvasta ja rehellisestä kilpurista.

7 Sweet Gold ei pystynyt viimeksi kirivaiheessa kärkikolmikon vauhtiin, mutta ohitti kuitenkin viimeiseltä sijalta valtaosan porukasta. Tamma osaa avata auton takaa hyvin, ja kuntopuoli riittää kärkipäähän, jos paikka parijonosta aukeaa ajoissa. 10 Backwood’s Brandon ei aivan pystynyt vastaamaan viimeksi Like di Serafinon loppuvetoon. Suoritus oli silti positiivinen. Ruuna jatkaa riittävän hyvässä kunnossa tähän porukkaan, mutta on takarivistä väkisinkin juoksunkulun armoilla. Myös 12 The Great Kemp on esiintynyt viime aikoina positiivisesti. Luvassa on enemmän lisämetrejä kuin kahdessa viime kilpailuissa, ja voittoon asti nouseminen vaatii joko parannusta tai sopivia tuureja matkan varrelle.

Lähtö 7, Toto5-4, Troikka – A: 12,9,1,13 B: 11,8,7,5,2,3,4,6,10,14
Äimäraution historian kovatasoisin montélähtö. Hallitseva Suomen mestari 12 Narzario on niukka ykkösrankkaus, vaikka voltin vitonen takamatkalla tuskin on taustavoimien toivepaikka. Ruuna voitti Vermossa Monté-Derbyn keulasta lopulta ylivoimaisesti, kun ainoa varteenotettava uhkaaja laukkasi päätössatasella. Aika lailla kaikki vaikutti olevan pelissä. 9 Mandela Zon kilpailee uransa toista kertaa satula selässä ja on erittäin mielenkiintoinen seurattava. Oriin näytöt kärrylähdöistä ovat näihin vastustajiin verrattuna täysin ylivoimaiset, ja tuon yhden aiemman montékisan perusteella myös tämä laji sopii hyvin.

1 Vincent saa 20 metriä etumatkaa muihin kovanaamoihin ja yrittänee sisäradan lähtöpaikalta karkumatkaa. Ori teki laatusuoritukset etenkin Lahden ja Bodenin lähdöissä, eikä jää tässä vastaavana takamatkalaisten jalkoihin. 13 Exaudio Vici voitti Kajaanissa tätä helpomman montélähdön parastaan antamatta. SM-finaalissa ruuna piti yllä rankkaa matkavauhtia ja oli todella hyvä, vaikka Narzario kuittasi lopussa ohi. Nyt startin onnistuminen takamatkan juoksuradalta ratkaisee paljon. Jonkun muun voitto olisi jo iso yllätys. 11 Tellmeastory teki viime kaudella monta hyvää suoritusta montéssa ja vaikuttaa Kajaanin startin perusteella nousukuntoiselta. Vastus on kuitenkin parhaiden osalta timantinkova.

Lähtö 8, Toto5-5 – A: 1,8,15 B: 11,3,4,12,14,9,10,2,6,7,5,16,13
1 Tim Jerry palaa pieneltä tauolta suosikiksi, ja suurin syy on lähtöpaikassa. Ruunalla on hyvä mahdollisuus ottaa porukka heti komentoonsa, mikä olisi isossa lähdössä merkittävä etu. Tämän kauden kilpailu on ollut katkonaista, ja kaksi viimeisintä starttia pilaantuivat alkulaukkoihin. Luokaltaan Tim Jerry riittää tässä varmasti. 8 Hugo Journey jäi Kajaanin 65-lähdössä pussiin ja voitti sen jälkeen Kuopiossa tätä helpomman porukan johtavan rinnalta. Ruuna on tehnyt hyvää työtä läpi kauden ja yrittänee tässä pitää suosikin selän kiihdytyksessä. Tilojen aukeaminen kirivaiheessa on vähän tuurista kiinni.

15 Fellaini Zet nousee kolmanneksi A-ryhmään, vaikka sarja istuu huonosti ja lähtöpaikka on hankala. Ruuna on juossut valtaosin tätä tasokkaammissa lähdöissä ja menestynyt hyvin. Parijonon perälle jääminen alussa voi olla näin isossa lähdössä liian iso tasoitus edelle rankatuille. 11 Ilos Silmarillion palasi viimeksi tauolta OK-suorituksella ja saattaa parantaa kertaheitolla paljon. Takamatkan sisärata on kaksijakoinen paikka, ja sopivilla tuureilla juoksusta voi tulla onnistunut. 3 Roughenough Vice teki ennen parin kuukauden taukoaan positiivisia suorituksia, vaikka kauden voittosaldo on vielä avaamatta. Voitto olisi tässä vaiheessa pieni yllätys.

Lähtö 9, Troikka – A: 11,9,8 B: 3,10,2,6,12,5,4,7
11 Giro Sting
kohtaa hieman helpomman porukan kuin viime kilpailuissaan ja on takarivistä huolimatta suosikki. Ruuna eteni viimeksi nopeasti keulan rinnalle pitämään vauhtia yllä ja oli lopun taipumisesta huolimatta oikein hyvä. Aikainen eteenpäin ajaminen voi olla tässä tehtävässä voittava resepti. 9 Astrid Broline hyötyi viimeksi rankasta ylivauhdista, mutta teki siitä huolimatta nousukuntoisen suorituksen takajoukoista. Tamma kyttäilee tässä vetäviä selkiä ja pystyy kirimään korkealle. 8 Zetaime ei ollut viimeksi pitkällä kirillä parhaimmillaan. Tehtävä oli haastava, kun kärkihevoset kiihdyttivät vauhtia loppua kohti. Tehtävä on nyt vastuksen puolesta sopivan näköinen, ja tamma pystyy alun karikot selvittäessään troikkasijalle.

Lähtö 10 – A: 2 B: 7,5,1,4,3,6
2 Rommi Rohkee
palasi viimeksi sairaustauolta hyvässä iskussa ja puristi 27-vauhtisella kirikierroksella voittoon. Ruunassa on ainesta vieläkin parempaan, ja se starttaa selkeänä suosikkina, vaikka vastassa on pari-kolme hyväkuntoista hevosta. 7 Kultaseppä kulki viimeksi laukan jälkeen alle ennätyskyytejä ja jatkaa hyvässä kunnossa. Pitkä takamatka ei ole vajaassa lähdössä kovin suuri ongelma, ja ehjä suoritus nostaa ruunan korkealle. 5 Kuusirantanen kulki viimeksi alkulaukan jälkeen vauhdilla ja on noussut tiheällä starttailulla elämänsä parhaaseen iskuun.

Lähtö 11, Troikka – A: 10 B: 5,3,9,11,12,8,4,1,7,2,6
10 Luxus Match
voitti viimeksi Nuorten Sarjan laukasta huolimatta ja teki erittäin hyvän suorituksen. Ruuna on pelkästään tuon näytön voimin ainoa A-hevonen, takarivin lähtöpaikaltakin. B-ryhmän voimasuhteet ovat tasaiset, etenkin kärkipään osalta. 5 Jutabo Rose otti Härmässä hitaan startin ja teki jatkossa kelpo suorituksen pitkällä kirillä kiihtyvässä vauhdissa. Myös muut taulun ehjät startit olivat positiivisia. 3 Jalumba lopetti Vieremällä keulasta 13-vauhtia, mutta se ei aivan riittänyt voittoon. Suoritus oli silti hyvä, ja tamma on kelpo asemista todennäköinen troikkahevonen.

Toto5-vihjesysteemit (72 / 420 riviä)

6,1 + 3,7,2 (9,4)

1 Korven Lempi (13,10)

11,6,7 + 10,12,4,1 (8,2)

12,9,1,13 (11,8)

1,8,15 (11,3)

Troikka L7 (20 riviä) 12 – 9,1,13,11,8 – 9,1,13,11,8

Troikka L9 (20 riviä) 11 – 9,8,3,10,2 – 9,8,3,10,2

Troikka L11 (20 riviä) 10 – 5,3,9,11,12 – 5,3,9,11,12

[Vihjeet: Teemu Hyvönen]