Vihjeet 9.12.2021

9.12.2021

Lähtö 1 – A: 1,6,4 B: 3,5

Eri-Poika-lähdöissä uransa avannut 1 Tuikun Helmi saa rattailleen Tuomas Pakkasen ja pystynee parantamaan viime suorituksista ajallisesti paljon. Tamma pystyy vetämään paalupaikalta perille saakka. Pieneltä tauolta palaava 6 Vakner ei pystynyt viime kilpailuissaan kärkipäähän, mutta tehtävä vaikuttaa nyt selvästi sopivammalta. Ruuna meni toissa starttiin ennätyksensä, vaikka ei pysynyt kovaa vetäneen kärjen kelkassa lainkaan. Vastaavat vauhdit kantavat tässä korkealle. 4 Flimmeri meni viimeksi Eri-Poika-lähdössä alusta loppuun ravia ja voitti parastaan antamatta. Ruuna on pääsemässä hyvään starttirytmiin ja voi riittää tässä hieman aiempaa kovemmassakin kärkitaistoon.

Lähtö 2 – A: 8,3,10,9 B: 2,4,7,6,5,1
8 Sharp Dressed Man jäi viimeksi rintaman taakse kirivoimat tallella pussiin. Edellisessä startissa yksi vastustaja väsähti sisäradalla jo kierros ennen maalia, ja Santtu Raitalan ajokki jäi tosi kauas kärjestä. Ruuna eteni kuvien ulkopuolelta vauhdilla kolmanneksi ja teki uransa parhaan suorituksen. Alla on pieni tauko ja lähtöpaikka on hankala, mutta viisivuotias on silti niukka ykköshevonen. 3 Global Option ei pystynyt viimeksi kovavauhtisella päätöskierroksella parhaiden kyydissä, mutta ei saa suorituksestaan moitteita. Ruuna osaa avata auton takaa hyvin ja päässee heti mukaan kärkiporukkaan. 10 Fantastico teki Kaustisen tauoltapaluussa OK-suorituksen sisäradalta. Ruuna sai vauhdin kunnolla päälle vasta maalisuoralla ja tuli lopun samaa tahtia kuin kärkipään hevoset. Hevosessa on ainesta isoon parannukseen.


Lähtö 3 – A: 2,3 B: 7,5,4,6,1

2 Normaali Noora laukkasi viime kilpailussaan kiihdytytyssuoran päässä ja kulki loppumatkan hieman ennätystään kovempaa. Tuo ennätys syntyi tamman viime voittostartissa, jossa se lopetti keulan takaa 32-vauhtia ja eteni varmasti ykköseksi. Ehjä suoritus tietää kärkisijaa tässäkin. 3 Solonen palasi viimeksi parin kuukauden tauolta Nuorten Sarjaan ja tippui kakkossijalta päätöspuolikkaan aikana neljänneksi. Vastus on nyt hieman helpompaa tasoa ja parannusta odotetaan, kun starttiväli on viime kertaa lyhyempi. 7 Victori voitti Rovaniemellä Nuorten Sarjan pahasta alkulaukasta huolimatta. Ruuna kulki askelvirheensä jälkeen loppumatkan noin 38-vauhtia. Tämän lähdön voittaminen takamatkalta vaatii lisää vauhteja.

Lähtö 4, Toto5-1 – A: 7,9,5,2 B: 8,1,6,4,10
7 Caballo de Pino voitti Kaustisella toiselta ilman vetoapua vakuuttavasti lyömällä keulahevosen hyvissä ajoin ja vastaamalla maalisuoralla ulkoa lujaa kirineelle. Kalajoen voitossa tamma eteni kärkiparin takaa ykköseksi. Molemmissa lähdöissä avauskierros mentiin maltillista tahtia, ja kolmevuotiaan ennätyksessä on jo nyt paljon pudottamisen varaa. 9 Blackpearls Maya veti Kaustisella porukkaa puolireippaalla tahdilla ja taipui kiripuolikkaalla ulos voittomatsista. Tamma ei missään nimessä luovuttanut kokonaan, ja kolmossijakin jäi vain reilun valjakonmitan päähän. Edellisissä startissa Blackpearls Maya teki hyvät suoritukset toiselta ilman vetoapua.

Toissa kerralla varman keulavoiton ottanut 5 Massive Shine jäi viime Kuopion startissaan alkulaukan myötä hännille, eikä pysynyt enää päätössatasella kärjen mukana. Tämän lähdön voittaminen vaatii uran parhaan suorituksen. 2 One Quick taipui Kuopiossa keulan rinnalta aivan lopussa, eikä saa moitteita. Edellisessä startissa tamma eteni sopivan selkäjuoksun jälkeen kakkoseksi. 8 Timber Vice pilasi viimeksi alkumatkan laukkaan ja teki tätä ennen kelpo työtä tätä hieman kevyemmissä ympyröissä. Takamatkalta voittaminen vaatii paljon.

Lähtö 5, Toto5-2 – A: 8,4,9 B: 7,10,12,11,5,3,1,2,6
8 Cover Prince sai viimeksi sujuvan selkäjuoksun toisella radalla ja eteni kirivaiheessa kolmatta pitkin kohti voittoa, mutta yksi kovakirisempi kuittasi linjalla ohi. Suoritus ei ollut aivan niin hyvä kuin kahdessa edellisessä startissa. Vastassa on muutama hyväkuntoinen hevonen, ja Cover Prince on kasiradalta vain niukka suosikki. 4 Fancy Creek kiri viimeksi ylisarjassa kolmanneksi ja jatkoi vahvasti nousujohteista kauttaan. Viimeisin voitto tuli keulasta, minne nopealla avaaajalla on saumat päästä tässäkin. Juoksupaikka löytynee joka tapauksessa kärjen läheltä.

9 Father Christmas ei ollut Kaustisen startissa lainkaan omalla tasollaan, mutta Teivon suoritus kuukauden huililta oli oikein positiivinen. Vauhtikestävä ruuna on talvikeleillä vahvoilla, jos ravirytmi pysyy kasassa alusta loppuun. 7 Ariston otti viime voittonsa keulasta tapansa mukaan kovalla matkavauhdilla. Viime suoritus toiselta ilman selkää oli hyvä, vaikka kaksi kirihevosta tuli lopussa ohi. Toinen niistä oli lyhyestä alkulaukasta huolimatta voittanut 10 Snowline Ace, joka teki loistosuorituksen suurena yllättäjänä. Lähtö on nyt hieman tasokkaampi ja tehtävä takarivistä haastava, mutta ei ruunaa voi viime esityksen jälkeen unohtaa peleistä.

Lähtö 6, Toto5-3- A: 13,2,11 B: 4,12,8,3,6,9,10,5,1,7
13 Pontriot laukkasi viime Joensuun startissa kaksi kertaa ja menetti saumat kärkisijojen suhteen. Ruuna lopetti taustalla vauhdilla ja tuli maaliin voimia tallella. Vastus on nyt paljon sopivampaa tasoa, ja laukattomalla suorituksella Pontriot jyrää kirikierroksella korkealle. Hyppyjä tahtoo vain tulla edelleen lähes joka starttiin. 2 Felisia ei pystynyt Rovaniemen divisioonafinaalissa ohituksiin kirivaiheessa, kuten ei moni muukaan hevonen. Pieneltä tauolta palannut tamma ei vaikuttanut olevan aivan parhaimmillaan. Edellisissä starteissa tuli voittoja pitkillä sekä lyhyillä kireillä, ja nyt Felisia yrittää paalulta karkuun enemmän tienanneita vastaan.

11 Tähtitie ottaa kiintiölaukan lähes joka startissa, mutta paikkaa asiaa vahvalla kunnollaan. Vermon startissa koko matkan ravaaminen onnistui, ja tuloksena oli kakkossija 65-lähdössä toiselta ilman vetoapua. Kuntonäytöt ovat muutenkin tämän porukan eliittiä, mutta laukka voi pilata suorituksen missä vain. 4 Mäen Eino on puolestaan tehnyt viime aikoina luotettavaa työtä, mutta ihan viimeinen puristus on puuttunut, lukuunottamatta montéstartin komeaa kiriä. 12 Virin Urho on pitkän takamatkan kolmas laukkaherkkä, mutta erittäin vahva kilpuri. Hidastuvat kelit ovat oriille selkeä etu, mutta kaikkien kiertäminen olisi silti hienoinen yllätys.

Lähtö 7, Toto5,4, Troikka – A: 3,7 B: 1,2,4,12,10,8,11,9
3 Armani Press eteni Rovaniemellä toisesta ulkoa rutiinisuorituksella varmaan voittoon. Pari vastustajaa lähestyi lopussa, mutta eivät pystyneet uhkaamaan ruunaa tosissaan. Pitkää ja suoritusvarmaa kautta jatkava Armani Press voi päästä tässä keulaan ja vetää viime Oulun startin tapaan perille saakka. 7 Callela Lincoln napsutteli alkuvuodesta seitsemän voiton putken ja kävi kokeilemassa Suur-Hollolassa saakka, mutta välierä päättyi selvään taipumiseen. Viime Teivon startin suoritus keulahevosen rinnalta oli tosi hyvä, mutta kilpailusta on jo yli kaksi kuukautta aikaa. Jos kaikki on kunnossa, Callela Lincoln pystyy voittamaan tämän lähdön vaikka raskaimman kautta.

1 Lastsundayinmay osoitti Rovaniemellä hyvää kuntoa etenemällä alkulaukan jälkeen ulkokautta totoon. Tamma voi pystyä puolustamaan johtopaikan sisäradalta ja saa vähintään tarkan reissun kärjen tuntumassa. Voittokantaan paluu ei yllättäisi näin hyvistä asemista. Myös 2 Surprise Leader pystyy terävään avaukseen, mutta voi jäädä painamaan keulassa ohjille. Ruuna teki ennen pientä taukoaan kelpo työtä selkäjuoksuilla, ja useimmiten hyvätasoisissa lähdöissä. 4 Sahara True Lies jatkaa arpakoneen suosiossa, mutta parin nopean avaajan ulkopuolelta juoksu ei välttämättä onnistu täydellisesti. Tamma on tehnyt viime aikoina hyviä loppukirejä tarkkojen juoksujen päätteeksi.

Lähtö 8, Toto5-5 – A: 6 B: 3,10,7,5,4,9,2,11,1
6 Roughenough Vice otti viimeksi lyhyen alkulaukan ja eteni avauskierroksen aikana ulkokautta johtoon. Santtu Raitala sai rauhoittaa jatkossa tahtia tuntuvasti, eikä voittajan nimestä jäänyt mitään epäselvyyttä. Edellinen Ponsse Cupin karsintavoitto tuli osittain ylivauhdin avustamana, mutta joka tapauksessa hyvällä suorituksella. Kovakuntoinen nelivuotias on selvä suosikki, vaikka juoksusta voi tulla hankala.

3 Chapitre Un voi olla huipputasolla kilpaillessaan liian kova pala suosikille, ja etenkin jos nopea avaaja pääsee keulaan. Alla on kolmen kuukauden tauko, joten ihan parasta tasoa ei ole syytä odottaa. Ruuna pystyy terveenä pysyessään nopeaan sarjanousuun. Kaksi keulavoittoa viime starteissa ottanut 10 Surprise Daisy jää takarivistä haastajaksi. Tamma osaa kyllä tulla muiden takaakin. Voitokas 7 Procyon oli viimeksi matkavauhdin uhri ja palaa viime kertaa lyhyemmältä tauolta tositoimiin. Vastusta riittää ja paikka on huono, mutta ruuna voi silti yltää voittoon. Viime aikoina hienosti kulkenut 5 Redberry kohtaa aiempaa kovemman vastuksen. Tamma avaa auton takaa kovaa ja saanee kelpo asemat, vaikka ei pääsisi Chapitre Unista ohi. Voitto tässä porukassa vaatii hevoselta huippuvirettä.

Lähtö 9, Troikka – A: 10,1,6 B: 5,2,3,9,8,7,4
10 Volcano voitti viimeksi keulan rinnalta vahvalla suorituksella ja teki hyvän suorituksen myös kaikissa edellisissä starteissa. Vastassa on pari hyvää hevosta, eikä ruuna ole takarivistä mikään jättisuosikki. 1 Austin teki voittostarteissaan tosi vahvat suoritukset, ensin toisesta ulkoa ja sitten keulan rinnalta. Keulojen puolustaminen sisäradalta tuskin onnistuu, mutta ei ruuna aivan muiden jalkoihin jää. 6 Mr Charger laukkasi viimeksi keulajuoksun jälkeen kakkos-kolmostaistosta maalisuoralla. Edellinen suoritus selkäjuoksulla oli hieman parempi. Nopea avaaja saa ulkoakin asemat.

Lähtö 10 – A: 2 B: 9,5,6,4,3,1
2 Pilssin Taika otti taulun voittonsa johtavan rinnalta ja keulajuoksulla. Oulun lähtö oli suunnilleen tätä tasoa, ja tamma on laukan välttäessään kiinni kärkisijassa. 9 Tuittura palasi viimeksi totokantaan kierroksen mittaisella kirillä. Tamma on hyvin sarjassa sisällä, eikä pienessä lähdössä ole tiedossa liikenneruuhkia kirivaiheeseen. Iso totosauma ehjällä suorituksella. 5 Kotirannan Ilo on viime suorituksellaan selkeää tipsiosastoa. Tamma laukkasi keulasta kolmannessa kaarteessa ja lopetti vielä ulkokautta vahvasti. Laukkoja on tullut useassa startissa aiemminkin. Kunnon puolesta Kotirannan Ilo riittää tässä kaikkia vastaan.

Toto5-vihjesysteemit (10 / 125 riviä)

7,9,5,2 (8,1)

8,4,9 + 7,10 (12,11)

13,2,11 (4,12)

3,7,1 (2,4)

6 Roughenough Vice (3,10)

Troikka L7 (20 riviä)

3 – 7,1,2,4,12 – 7,1,2,4,12

Troikka L9 (20 riviä)

10 – 1,6,5,2,3 – 1,6,5,2,3

[Vihjeet: Teemu Hyvönen]