Vihjeet 9.9.2023

8.9.2023

Lähtö 1 – A: 3,6,13 B: 2,1,7,4,5,8,15,12,9,10,14,11,16

3 Mieletön Melinda saa niukat suosikin paineet, vaikka epäonnistui viime kilpailussaan. Tamma oli sisäradan syövereissä pussissa loppukaarteeseen saakka ja sortui heti tilat saatuaan laukalle. Aiemmat esitykset olivat kaikki hyviä, ja pienen paalun takaa juoksun onnistumiseen on hyvät saumat. 6 Kotirannan Ilo eteni viimeksi kierros juostuna keulaan ja lasketteli tasaisesti alta pois. Tamma jatkaa elämänsä iskussa ja pystyy toistamaan viime kerran voittoreseptin, jos malttaa ravata koko matkan. 13 Passin Liinu on kahdelta pakilta ison haasteen edessä, ja menestyminen on väkisinkin juoksunkulusta kiinni. Nopea tamma pystyy ohittamaan kirivaiheessa paljon hevosia lyhyen matkan aikana.

Lähtö 2 – A: 3 B: 4,7,5,10,1,2,9,6,12,8
3 Field’s Gimmick kohtaa monta hyväkuntoista vastustajaa, mutta saa silti ainoana paikan A-ryhmästä. Ruuna voitti viimeksi ylivauhtisen juoksun onnistuneella selkäjuoksulla, ja ohjastaja Ville Koiviston mukaan varaakin jäi jonkin verran. Juoksupaikalla ei ole suosikille suurempaa merkitystä. 4 Kaffe Latte Sisu juuttui Kajaanissa kolmoskaistalle, pakitteli taustalle ja kiri kaikesta huolimatta vielä voittoon. Lähtö on nyt pykälän verran tasokkaampi, mutta kolmevuotiaassa on vielä paljon ainesta parannukseen. 7 Aguero teki kahteen viime starttiin oikein hyvät suoritukset pitkillä kireillä. Lähtöpaikka on ikävän ulkona, ja lisämetrejä on luvassa tässäkin, mutta nelivuotias voi silti yltää nykykunnossaan totomatsiin.


Lähtö 3 – A: 1 B: 6,5,7,2,4,3

Kuumetaudin vuoksi Pikkuprinssistä pois jäänyt 1 Vale-Elli palaa reilun kuukauden tauolta Oulu Expressin suosikiksi. Ori on ollut tähän asti ikäluokan selkeä hallitsija, ja ainoa taulussa näkyvä tappio tuli Pikkupelimannin karsinnassa, kun takaa iskenyt vastustaja pääsi yllättämään pätkänopeudellaan. Henri Bollström voi ottaa pienessä lähdössä alkumetrit tarvittaessa tosi varovaisesti. 6 Vänrikki voitti Pikkuprinssin yllättäjänä onnistuneen selkäjuoksun päätteeksi. Ori ei ole vielä pystynyt Vale-Ellin tasoisiin vauhteihin, ja kakkossija on sopiva tavoite tässä kilpailussa. 5 Vahvistus täydensi Antti Veteläisen talliparin Kouvolassa ja teki aika lailla samantasoisen suorituksen Vänrikin kanssa. Kaksikko vaikuttaa tähän paikkaan hyvin tasaväkiseltä.

Lähtö 4, Troikka – A: 1,8 B: 3,10,5,2,6,11,12,4,7,9
1 Sahara Dangerous juuttui Derbyn lohdutuslähdössä kolmannelle, pakitteli neljänteen sisälle ja jäi lopulta vaille kiritiloja. Derbykarsinnan kolmossija on kova meriitti näihin vastustajiin verrattuna. Ruuna ei välttämättä saa puolustettua alussa keulaa, mutta tuskin jää täysin muiden jalkoihin. 8 Reload Pellini jäi viimeksi kiripuolikkaan alussa väsyvän taakse pahasti kiinni, ja startin voi suosiolla unohtaa. Voittokone on kasiraiteelta kovan paikan edessä tasokasta porukkaa vastaan, mutta saa silti paikan A-ryhmästä. 3 Careless Guy meni Porissa johtavan takaa ennätyksensä, muttei silti vaikuttanut olevan aivan parhaimmillaan. Nopea avaaja saanee tässäkin hyvät asemat ja pystyy korkealle, jos terävöityy hieman.

Lähtö 5, Toto75-1 – A: 13,8,7,1,9,6 B: 12,2,16,11,15,,3,4,5,14,10
Erittäin tasainen tammavoltti avaa 75-pelin. 13 Arnie’s Emilie teki taulun keskimmäisessä startissa vaisun suorituksen, mutta palasi nopeasti omalle tasolleen. Viimeksi Vermossa tamma ei saanut sisäradalta kiritiloja ajoissa ja ylitti maalilinjan selvästi voimia tallella. Startin onnistuminen takamatkan juoksuradalta ratkaisee paljon. 8 Lake’s Diana voitti Kasvattajakruunun karsinnan takajoukoista ylivauhdin avustamana ja jäi finaalissa sisäratajuoksun päätteeksi pussiin. Tämä lähtö on vastuksen puolesta viimekertaista kevyempi, ja tamma pystyy kirimään korkealle.

7 Claire di Quattro jäi Oulussa keulasta kakkoseksi, kun yksi tarkan reissun saanut vastustaja kuittasi päätössatasella edelle. Tamma ei saa tappiosta huolimatta moitteita, ja nyt se saanee kuuden hevosen paalun takaa onnistuneen selkäreissun. 1 Nirvana Newport osoitti viime Killerin startissa riittävänsä näissä ympyröissä ja saattaa johtaa sisäradalta alusta loppuun. Selkäjuoksukin vaikuttaa sopivan kolmevuotiaalle hyvin. Vauhtikestävyys voi joutua tässä puntariin, jos ja kun takamatkalta hyökätään aikaisin. 9 Al’s Boozy Suzy hallitsi Rovaniemellä toiselta ilman selkää vakuuttavaan tyyliin. Tamman suoritus Kaustisen maililla osoitti sen kuuluvan maamme avoimelle tammatasolle. Viisivuotias osaa kiriä lopun selistä tosi kovaa.

Lähtö 6, Toto75-2 – A: 6,7,2,4,12 B: 1,8,3,5,10,9,11
6 Xet Diablo voitti toissa kerralla loistosuorituksella ulkokautta kirimällä ja oli viimeksikin oikein hyvä, vaikka hävisi yhdelle paremman juoksun saaneelle. Keulaan ei taida olla asiaa tälläkään kertaa, mutta se ei ole lopullinen este voiton tiellä. 7 American Cooper voitti derbykarsinnan jättisuorituksella, mutta ei kyennyt finaalissa ihan samanlaiseen loistoon, vaikka meni täsmälleen saman kilometriajan. Tiedossa on lisämetrejä, mihin vahva vääntäjä on tottunut.

2 Sanderson juuttui viimeksi kolmoskaistalle ja teki juoksunkulkuun nähden oikein hyvän esityksen. Edellinen voitti irtosi keulasta tasaisen reippaalla matkavauhdilla, ja ruuna voi päästä samalle juoksupaikalle tässäkin. Hyvä voittosauma, vaikka ulkopuolelta voi olla luvassa painetta läpi matkan. 4 Rosima laukkasi viimeksi ensimmäisen takasuoran lopussa kesken kolmatta pitkin reissutuksen, jatkoi taustalla sisärataa pitkin ja tuli maaliin voimia tallella. Tamman kahdessa edellisessä startissa esittämä kunto tuskin on kadonnut mihinkään. 12 Jakob K.Boko oli Teivossa loistava keulan rinnalta ja pystyy paljoon tässäkin, vaikka lähtöpaikka on näin tasokkaassa lähdössä tavallista isompi haitta. Mahdollinen ylivauhti auttaisi vauhtikestävää hevosta tuntuvasti.

Lähtö 7, Toto75-3, Troikka – A: 13,7 B: 10,15,9,4,1,12,11,3,2,8,5,6,16,14
13 Core voitti Mikkelissä keulasta 20-lopetuksella helpon näköisesti ja jatkoi Teivossa olemalla vähintään yhtä vakuuttava keulan rinnalla. Ori on vauhtiensa puolesta jo avoimen tason hevonen ja jatkaa suosikkina, vaikka joutuu nyt tekemään töitä ulkoradoilla. 7 Zelos oli Teivossa hyvä kakkonen V.G. Voiton jälkeen ja viimeisteli tähän kilpailuun voittamalla Killerillä keulasta varmoin ottein. Ori voi päästä etenemään juoksuradalta keulaan saakka ja pystyy silloin tarjoamaan kovan vastuksen muille takapareista iskeville suosikeille.

10 Harjujen Roomeo oli Kouvolassa jäätävän hyvä pienen laukan ja liikenneruuhkien rasittamana. Viimeksi olikin sitten laukkapäivän vuoro. Epävarmuus riivaa edelleen, mutta vauhtien puolesta ori pystyy tässäkin porukassa paljoon. 15 Hissun Feeniks jatkaa tiheää starttailua Kuninkuusravien onnistumisen jälkeen ja on vahvasti pelihevosia, vaikka voltin vitonen takamatkalla ei ole mikään toivepaikka. Oriilla voi ajaa lähtösuoran jälkeen välittömästi kohti paikkaa johtavan rinnalla. 9 Kuuselan Wiltteri on tehnyt parhaat suorituksensa vapaalta radalta, ja lähtöpaikka on sille selkeä miinus. Nopean sarjanousun tehnyt ori kohtaa muutaman tosi kovan, ja voitto vaatii aivan huippusuorituksen.

Lähtö 8, Toto75-4, Toto4-1 – A: 11 B: 1,12,4,8,9,7,2,15,10,16,14,6,13,5,3
11 Ari Potter ei pystynyt Ruunakunkkareissa kumpanakaan päivänä kärkimatsiin, mutta palasi Kaustisella voittokantaan ja on tässäkin ”omiensa joukossa” selkeä voittajasuosikki. Ruuna osaa avata voltista kovaa, eikä jää kahdeksan hevosen paalun takaa liian kauas kärkihevosista. Aikainen keulaan reissuttaminen on toinen taktinen vaihtoehto. 1 Karlas ei ollut Torniossa suurena suosikkina aivan parhaimmillaan, mutta palasi Vermon startissa omalle tasolleen kirimällä taustalta hyvin kolmanneksi. Ori pystyy keulat pitäessään tarjoamaan suosikille haasteen, jos kaikki on edelleen kohdallaan.

12 Hurman Viesker puski viimeksi kaukaa takajoukoista 1200 metrin kirillä voittoon ja ansaitsee paljon kehuja. Ruuna jäänee tässäkin alussa taustalle, ja voittoon asti nouseminen voi olla tällä kertaa liikaa vaadittu. 4 Tuli Keila eteni viimeksi keulaan ja teki kelpo suorituksen, vaikka kaksi vastustajaa puristi lopussa edelle. Nopea avaaja pääsee tässäkin mukaan kärkiporukkaan ja pystyy totosijalle. Edelle rankattujen lyöminen vaatii ruunalta uran parhaan suorituksen. 8 Marti jatkaa 12-vuotiaana elämänsä iskussa. Ori juoksi kahdessa viime startissaan keulassa sekä johtavan takana ja oli molemmilla kerroilla lähellä voittoa. Nyt tiedossa on sisäratajuoksu kärjen tuntumassa, ja totosaumat ovat suuret. Voitto yllättäisi.

Lähtö 9, Toto75-5, Toto4-2, Troikka – A: 1,2 B: 6,12,3,5,4,9,7,10
1 Shackhill’s Twister kiri Killerillä kaukaa takaa hyvin perille ja oli edelliskerralla vielä parempi, kun meinasi voittaa Suurmestaruuden kierroksen kirillä takajoukoista. Keulojen puolustaminen sisäradalta ei taida onnistua, ja sen vuoksi A-ryhmään mahtuu myös 2 American Hero, joka voi päästä johtopaikalle kontrolloimaan lähdön tempoa. Sen viime suoritus oli oikein hyvä, kun keulaan pääseminen ei onnistunut kovasta yrityksestä huolimatta, ja ruuna jaksoi pitää tahtinsa päätössataselle saakka.

6 Skyfall Shine ei pystynyt Porin sprintterikisan finaalissa toisesta ulkoa aivan kärkeen, kun keulahevonen sai mennä avausringin rauhassa ja kiihdytti vauhdin maalisuoralla pitkästi alle kympin. Ruunan ominaisuudet sopivat täydelle matkalle paremmin. A-hevosilla on kuitenkin tällä kertaa iso etu lähtöpaikkojen myötä. Myös 12 From The Mine on riittävä hevonen tämän lähdön voittamiseen, mutta lähtöpaikka syö lähes kaikki saumat. Kaksi poisjääntiä sentään helpottavat tilannetta hieman. Ruuna pystyy tosi teräviin loppuvetoihin selkäjuoksuilla, ja ylivauhti olisi vahvasti toiveissa. 3 Bismarck Comery on ollut viime aikoina jatkuvasti positiivinen, mutta hieman tätä helpommissa lähdöissä. Ruuna saanee nyt sujuvan reissun kärkihevosten peesissä ja pystyy totosijalle.

Lähtö 10, Toto75-6, Toto4-3 – A: 1,8,7 B: 5,2,9,4,6,10,3,11
1 Magical Prince jatkaa suosikkina, vaikka Forssassa tuli laukka keulasta maalisuoran alussa ja viime Porin suoritus samalta juoksupaikalta ei lukeutunut hevosen parhaimpiin. Ori pystynee puolustamaan sisäradalta keulat ja on normaalina vaikea ohitettava. 8 Sofia Evo matkasi kolmessa viime kilpailussaan johtopaikalla, mutta nyt pelkästään parijonoon pääseminen voi olla vaikeaa. Tamman hyvä lähtönopeus auttaa asiaa paljon. Tuoreimmat kuntonäytöt kestävät vertailun kaikkien vastustajien kanssa.

7 Crazy For You juoksi Porissa toisella ilman selkää ja päihitti Magical Princen selityksittä. Lähtöpaikat painavat vaakakupissa niin paljon, että Markku Niemisen suojatti lähtee edelleen haastajana matkaan. Paikka johtavan rinnalla lienee taas tarjolla, jos sinne ylipäänsä halutaan ajaa. 5 God Hyperion eteni viimeksi kiihtyvässä vauhdissa kierroksen kirillä voittoon ja teki uransa parhaan suorituksen. Tämän lähdön voittaminen vaatii lisää parannusta, mihin ruunassa on kyllä ainesta. Myös 2 Surprise Pearl vaikuttaa hevoselta, jolla on kapasiteettia vielä paljon nähtyä parempaan. Tamma eteni viimeksi kaukaa takajoukoista kierroksen kirillä kolmanneksi ja oli jopa hieman parempi kuin edellisessä voittostartissaan.

Lähtö 11, Toto75-7, Toto4-4, Troikka – A: 1,2,3 B: 5,4,11,8,12,6,10,7
Kaikki rankingin kärkipään hevoset osaavat avata auton takaa kovaa, ja mahdollinen ylivauhti avaisi ovet voittajakehään monelle muullekin hevoselle. 1 Kyle Web ei välttämättä pysty vastaamaan kaikille alussa, mutta siihen ei toisaalta ole mitään pakkoa. Ruuna meni viimeksi mailin yhtätoista läpi toista sekä kolmatta rataa pitkin ja jatkaa loistolyönnissä. 2 He’s A Keeper jäi kahdessa viime kilpailussaan keulasta kakkoseksi ja teki molemmilla kerroilla hyvät suoritukset. Ruuna on ykkössuosikki johtopaikalle tässäkin ja voi vetää perille saakka, vauhdinjaosta riippuen.

Viimeksi He’s A Keeperin maalisuoralla selityksittä ohittanut 3 Let’s Get It Up täydentää tasaisen A-kolmikon. Ruunan lähtönopeus ei taida aivan riittää kahdelle edellä mainitulle, mutta todennäköisesti juoksupaikka löytyy toiselta radalta kärkiparin takaa. Kunto riittää voittoon. 5 Rallston sai vaihteeksi hyvän lähtöpaikan eturivistä ja saattaa maustaa kiihdytystä ainakin lähtösuoran ajan. Ruunan tehtävä takajoukoista oli viimeksi lähes mahdoton, eikä lopputulokseen kannata kiinnittää mitään huomiota. 4 Comway Cotter eteni viimeksi 09-avauksessa keulaan ja teki laatusuorituksen, vaikka taipui päätössatasella hieman. Ruuna on esittänyt suunnilleen samantasoisia kuntonäyttöjä edelle rankattujen kanssa ja pystyy voittoon asti, jos juoksunkulku suosii.

Toto75-vihjesysteemit (450 / 1680 riviä)

13,8,7,1,9 + 6,12 (2,16)

6,7,2,4,12 (1,8)

13 Core (7,10)

11 Ari Potter (1,12)

1,2 (6,12)

1,8,7 (5,2)

1,2,3 + 5,4,11,8,12 (6,10)

Toto4-vihjesysteemit (18 / 48 riviä)

11 Ari Potter (1,12)

1,2 (6,12)

1,8,7 (5,2)

1,2,3 + 5,4,11,8,12 (6,10)

Troikka L4 (20 riviä) 1 – 8,3,10,5,2 – 8,3,10,5,2

Troikka L7 (20 riviä) 13 – 7,10,15,9,4 – 7,10,15,9,4

Troikka L9 (20 riviä) 1 – 2,6,12,3,5 – 2,6,12,3,5

Troikka L11 (20 riviä) 1 – 2,3,5,4,11 – 2,3,5,4,11

[Vihjeet: Teemu Hyvönen]