Ponsse Cup 2021 – Onko finaalilähtö kotiradan voittokoneen näytöstä?

16.12.2021

Äimäraution Superlauantain kohokohta on kolmatta kertaa ajettava Ponsse Cup -finaali. Historian ensimmäisen Ponsse Cupin vei nimiinsä Antti Ojanperän valmentama MAS Champ. Viime vuonna voittoa juhli Risto Salmelan Flex To Wheels. Tulevan lauantain Ponsse Cup -finaalissa voittajaa odottaa peräti 12 000 euron palkintopotti. Kotiyleisön näkökulmasta kiinnostavin nimi on todelliseksi Äimäraution kestomenestyjäksi noussut Roughenough Vice. Katja Savilakson valmennettava on voittanut tänä vuonna Oulussa jo seitsemän kertaa.

Karsintavoittaja Roughenough Vicen omistaa kahdeksanhenkinen oululaiskimppa Rough Team. Nykyiselle omistajakimpalle ruuna tuli kasvattaja Henri Paavilaiselta.

– Kävin katsomassa varsoja Loimaalla Paavilaisen tallilla alkusyksystä 2017. Isolla laitumella oli useita mielenkiintoisia varsoja. Raffi oli niistä mielenkiintoisin paperillakin. Tykkäsin myös näkemästäni, varsan ja emän luonteesta sekä erityisesti suvusta. Palaveerasimme tiimin kanssa ja päätös oli lopulta helppo. Kaupat tehtiin ja varsa tuli meille Ouluun pian vieroituksen jälkeen loka-marraskuun vaihteessa.

Ruunan ura alkoi voitokkaissa merkeissä kotiradalla syyskuussa 2020. Valmentajan mukaan hevosen hyvyys on ollut tiedossa, mutta ainakin alkuvaiheessa lähinnä muilla henkilöillä kuin itse valmentajalle.

– Olen sanonut, että aika moni muu on tiennyt tämän hevosen hyvyyden paljon ennen minua. Onko se hyvä vai huono asia, sitä en tiedä. Maltillisin mielin on edetty kokoajan, aina hevosen hyvinvointi edellä. Koitettu tähdätä pitkäikäiseen kilpahevoseen. Tässä tämän kesän ja syksyn aikana on tullut huomattua, että hevonen venyy ja kehittyy joka startin myötä. Eiköhän tällä uskalla tosiaan koittaa vähän kovemmissakin lähdöissä, Savilakso pohtii.

Ruunan kausi pitää sisällään jo kahdeksan voittoa. Seitsemän Oulusta ja yhden Torniosta. Hevosen hurja voittotahti on tullut yllätyksenä Savilaksolle.

– Enpä olisi viime vuonna tähän aikaan tätä uskonut, vaikka taulussa oli jo silloin kaksi voittoa.

Valmentaja näkee suojatissaan paljon hyviä ominaisuuksia, mutta myös kehityskohteita nuorella ruunalle vielä riittää.

– Raffi on aika lunki kaveri tallissa ja treenilenkilläkin. Lähtee aina mielellään lenkille ja tekee työnsä tunnollisesti, vaikka onkin välillä vähän laiska. Sitten kun mennään radalle, hiitille tai starttiin, siitä tulee vähän totinen. Itse starteissa se on kyllä näyttänyt voimansa ja voitontahtonsa. Lähtönopeuttahan me tarvittaisiin rutkasti lisää, siinä annetaan vastustajille liikaa avaimia.

Hevosella ovat alku-uran aikana ajaneet kilpaa menestyksekkäästi Hannu Torvinen, Santtu Raitala, Harri Vimpari ja Ville Pohjola. Ponsse Cupin finaalissa rattaille hyppää uusi kuski, kun Hannu Hietanen ottaa ruunaan tuntumaa. Valmentaja ei näe suurempia riskejä kuskin vaihtumisessa.

– Täysi luotto kuskiin, hän on ammattilainen. Oletan, että kuski tutustuu jonkin verran aiempiin startteihin ja kysyy jos tulee kysyttävää. Itse kerron tarvittaessa hevosen ominaisuuksista, mutten lähde ajo-ohjeita antamaan, Savilakso lisää.

Voitokkaalta hevoselta odotetaan menestystä myös tasokkaassa Ponsse Cup -finaalissa.

– Kyllähän niitä odotuksia tietysti jonkin verran väkisinkin on, koska hevonen on ollut kokoajan niin hyvä. Jos ei tule laukkaa, niin kyllä tässä pitäisi pystyä pärjäämään.

Lauantain koitoksen jälkeen Roughenough Vice vetäytyy näillä näkymin tauolle.

– Nyt on pitkä kausi takana, joten pidetään jonkinmoinen huolto- ja treenitauko ja jatketaan sitten starttailua. Tiimin kanssa jälleen palaveerataan ja tehdään alustavia suunnitelmia ensi vuodeksi, Savilakso valaisee suojattinsa jatkosuunnitelmia.

Toisessa Oulussa ajetussa Ponsse Cup -karsinnassa voittoon ravasi Pirjo Miettusen omistama, valmentama ja kasvattama Endless Story (kuvassa yläpuolella). Lahjakas tamma on voittanut uransa kisoista puolet. Karsintakakkosina Oulusta finaaliin selvittivät tiensä Kaj Timgrenin treenaama Tim Jerry sekä savolaisruuna Mr Midnight, jonka valmennuksesta vastaa Sari Parviainen.

Ponsse Cupin karsintoja ajettiin tuttuun tyyliin Oulun lisäksi myös Bodenissa ja Kuopiossa. Kuopion karsinnoissa voitot menivät Matias Salon valmennustallin Caviar Creationille sekä jo Oulusta finaalipaikan lunastaneelle Tim Jerrylle. Caviar Creationin voittamassa karsintalähdössä toiseksi sijoittunut Damiano ei ole mukana finaalissa. Tim Jerryn voittamassa karsintalähdössä toinen oli jo Bodenista finaalitiketin kuitannut Otto Erich, kolmas puolestaan Oulun karsinnasta finaaliin selvinnyt Mr Midnight, joten finaalipaikan lunastivat neljänneksi sijoittunut Spritesine ja viidentenä maalilinjan leikannut Angela Matter. Kaksikosta jälkimmäinen osallistuu myös finaaliin. Angela Matteria treenaa Anne Takapuro, jonka viimeisin vierailu Oulussa oli menestyksekäs, kun Too Smooth For You haki kolmosrahat Oulu Expressin finaalista.

Bodenin karsinnoissa voitot menivät Jill Ivarssonin ohjastamalle ja valmentamalle Archipelago Boxille sekä Otto Erichille. Archipelago Boxia ei Oulussa nähdä, mutta Otto Erich saapuu paikalle. Ruunan taustalla on tuttuja menestysnimiä tältä vuodelta, sillä treenari Jani Oinonen ja ohjastaja Veli-Pekka Toivanen kävivät Oulussa ryöstöretkellä jo elokuussa. Tuolloin Nineeleven nappasi Oulu Expressin ykkösrahat. Matkaavatko suuret setelit jälleen Savoon?

Finaalin lähtölistan täydentävät Bodenin karsintakakkoset, Mats Rånlundin valmentama Grappelli sekä Toni Granathin treenaama Survivor W.F. Ponsse Cup -finaali ajetaan Äimäraution Superlauantain yhdeksäntenä lähtönä, starttihetki on käsillä noin kello 20.

Teksti: Harri Haavisto
Kuvat: Roughenough Vice / Jari Piirala, Endless Story / Mia Mäki-Maunus